Чоловіча збірна України з хокею програла вирішальний матч за підвищення в класі

03.05.2023
Чоловіча збірна України з хокею програла вирішальний матч за підвищення в класі

Українським хокеїстам знову не вдалося піднятись у другий дивізіон світового хокею. (Фото: Федерація хокею України.)

Після української жіночої збірної завдання підвищення у класі взялась виконувати й чоловіча хокейна команда.

 

Перед стартом у третьому за рангом дивізіоні чемпіонату світу в Естонії — 1B — підопічні Вадима Шахрайчука провели шість спарингів, у кожному з яких перемогли: «синьо-жовта» збірна по два рази обіграла Литву, Латвію й Угорщину, які виступають у вищих за рейтингом дивізіонах.


На самому ж «мундіалі» наша команда мала зіграти проти Естонії, Сербії, Китаю, Нідерландів та вирішальний у контексті боротьби за вихід до вищої ліги матч — із Японією.

 

За регламентом, лише переможець групи отримував путівку до сильнішого дивізіону, а збірна, яка стає останньою, падає в хокейній ієрархії ще нижче.


Четвертий поспіль ЧС у третьому дивізіоні збірна розпочала матчем проти господарів Олімпіади-2022 — китайців, які потрапили на ЧС-2023 після того, як стали переможцями дивізіону IIA.

 

Підопічні Шахрайчука розпочали поєдинок із двох шайб у першому періоді, на що представники Піднебесної, основу якої становлять натуралізовані хокеїсти з Північної Америки, відповіли аж чотирма шайбами у другій 20-хвилинці.

 

У третьому періоді Україна спочатку скоротила відставання, а за чотири хвилини до сирени зрівняла рахунок, перевівши гру в овертайм: уже там Китай закинув вирішальну шайбу і виграв матч (5:4). Поразка в овертаймі у дебютному матчі принесла збірній один заліковий бал.


Після прикрої й водночас несподівної невдачі у матчі-відкритті підопічні Шахрайчука не залишили жодних шансів сербам (7:0) та естонцям (7:4), а в матчі з нідерландцями наші хокеїсти взагалі закинули понад десять шайб — 14:2. Перемога з таким рахунком — найбільша для України на чемпіонатах світу з квітня 2010 року. Тоді «синьо-жовті» розгромили Сербію з різницею в 13 шайб — 15:2.


Зрештою, після розгрому нідерландської команди стало очевидно, що вирішальним у контексті боротьби за підвищення у класі стане очний матч зі ще одним лідером групи — Японією.

 

«Всі готуються до битви з Японією, усі здорові, слава Богу. Працюємо, вивчаємо суперника, хоч він і дуже знайомий. Суто психологічно готуємося», — говорив перед матчем Вадим Шахрайчук, адже перед цим наші хокеїсти програли японцям шість матчів поспіль, у тому числі — торік.


Україні для виграшу дивізіону потрібно було обіграти Японію з будь-яким рахунком в основний час, але, на жаль, цього не сталось: як і раніше, сильнішими були представники азійської команди (5:3).

 

При цьому перші два періоди вийшли для нашої збірної провальними (0:4). У фінальному періоді збірній вдалося скоротити відставання, але не більше (3:5). Таким чином японці, які фінішували першими, піднімаються вище, а українці знову спробують виграти групу наступного року.


Нагадаємо, що в топдивізіоні чемпіонату світу з хокею збірна України виступала у період із 1998-го по 2007 роки. Найкращий результат — дев’яте місце на ЧС-2002.

 

Натомість у дивізіоні А наша збірна востаннє грала у 2017 році, коли хокеїсти посіли останнє місце. Відтоді на ЧС у третій за рейтингом лізі планети «синьо-жовта» збірна займала четверте (2018), п’яте (2019) та третє місця (2022). У 2020-му та 2021 роках через пандемію ковід-19 планетарні форуми не проводилися.