На ЧЄ-2023 в Єревані медалі вибороли вісім українських важкоатлеток

26.04.2023
На ЧЄ-2023 в Єревані медалі вибороли вісім українських важкоатлеток

На ЧЄ-2023 Каміла Конотоп побила одразу три континентальні рекорди.

За минулі роки вітчизняній важкій атлетиці довелося пережити неприємні миттєвості, пов’язані з допінгом.

 

Пройшовши через гучні допінгові дискваліфікації та скандали, втрату олімпійських медалей та відсторонення від представницьких змагань, українська збірна з новими силами повернулася на міжнародний поміст.

 

І, здається, ще з більшим ентузіазмом взялася виконувати свою роботу.


Особливо дивують своїми успіхами представниці жіночої збірної. На цьогорічному чемпіонаті Європи, котрий проходив у Єревані, українські важкоатлетки здобули медалі в усіх вагових категоріях, де були заявлені до змагань.

 

На ЧЄ до столиці Вірменії федерація важкої атлетики України відрядила дев’ятьох спортсменок, які змагалися в семи категоріях. Восьмеро з них здобули «великі» призи.

 

Дві українки стали абсолютними чемпіонками Європи, троє —вибороли континентальне «срібло», ще троє — «бронзу».


Знаковим у Єревані вийшов виступ Каміли Конотоп у ваговій категорії до 59 кг. Удало виконавши на помості всі шість підходів, 22-річна представниця Харківщини встановила одразу три європейські рекорди — в ривку (106 кг), поштовху (129 кг) та сумі (235 кг).

 

«Я підготувалася до чемпіонату Європи дуже добре. Я щаслива, але не здивована своїм результатом», — відзначила Конотоп.


Свій попередній персональний рекорд Каміла перевершила одразу на 12 кг, обійшовши на один кг кращий здобуток чинної чемпіонки світу, колумбійки Енні Альварез, із яким вона тріумфувала на минулорічному «мундіалі» в Боготі.


Іще одна українська атлетка в категорії до 59 кг — Надія Шпилька — зібрала в сумі 207 кг (93+114) і стала бронзовою призеркою ЧЄ-2023.


Особливої уваги потребує виступ у Єревані титулованої Ірини Дехи (до 81 кг). Тут 26-річна уродженка села Барвінкове, що на Харківщині, виборола свій четвертий титул чемпіонки Європи. При цьому рівних на європейському помості вона не має вже три чемпіонати поспіль.


У столиці Вірменії «золотий» «хет-трик» вдався Ірині без особливих проблем. Серйозну заявку на перемогу Деха зробила вже в ривку, піднявши послідовно 115, 120 та 123 кг.

 

Перед другим видом змагальної програми вона випереджала найближчу суперницю на 19 кг. Маючи таку відчутну фору, Іра, певно, тому й обмежилася лише однією заліковою спробою в поштовху — на 135 кг.

 

Однак і цього їй вистачило для виграшу другого «малого» «золота», а разом з ним — і звання абсолютної чемпіонки.

У Єревані Ірина Деха стала чотириразовою чемпіонкою континенту.
Фото з сайту iwf.sport.


Запеклу боротьбу за європейське чемпіонство також вела й Світлана Самуляк (до 55 кг). Загальну перемогу над румункою Андреа Коркутою їй могла принести успішно виконана третя спроба в поштовху — на 112 кг.

 

Утім невдалий підхід залишив Самуляк зі «сріблом», а її відставання від чемпіонки становило лише два кілограми.


Із чемпіонськими амбіціями до Єревана їхала Марія Гангур (до 64 кг). Там їй належало захищати чемпіонський титул, здобутий на минулорічному ЧЄ в Тирані.

 

Проте вже від самого початку у 22-річної спортсменки все падало з рук.

 

Заявлену першою в ривку вагу  98 кг вона підняла тільки з тре­тьої спроби. Важко далася Марії й єдина залікова спроба в поштовху. Для того аби зафіксувати стартові 116 кг, їй довелося двічі виходити на поміст.

 

Відтак третій результат у ривку та лише п’ятий — у поштовху міг узагалі залишити Гангур поза великим п’єдесталом. Утім суперниці того вечора також були не на висоті, й, попри свій скромний сумарний здобуток (214 кг), Гангур опинилася на срібній позиції.

 

Цікаво, що переможний для себе ЧЄ-2022 Марія завершила з показником — 222 кг, тоді як золота медалістка цьогорічного єврофоруму — туркеня Нурай Гюнгор — назбирала лише 219 кг.


Третє «срібло» до синьо-жовтої скарбнички в Єревані поклала Анастасія Маневська (до 87 кг). Свою роботу вона виконала дуже добре. Непідкореною в неї залишилася лише остання з шести спроб.

 

Утім навіть за сприятливого перебігу додаткові п’ять кілограмів у турнірному плані нічого для Маневської не змінили б. Перевага чемпіонки Європи Солфрід Коанди з Норвегії над срібною медалісткою з України мала тотальний характер (272 кг проти 238 кг).


Цікаво, що за своїм сумарним результатом Коанда виявилася кращою навіть за призерок суперважкого дивізіону (понад 87 кг), де тріумфаторкою з показником 253 кг стала британка Емілі Кемпбелл. Водночас українка Валентина Кісіль в медальній боротьбі жінок-суперважковаговиків зібрала 244 кг і здобула «бронзу».


Іще одну велику бронзову відзнаку для України на цьогорічному ЧЄ виграла Ангеліна Ломачинська (до 49 кг). Її схо­дження на п’єдестал відбувалося за сценарієм «пан або пропав»: її перший успішний підхід у другій частині змагань прийшовся на фінальну спробу.


Відзначимо, що українські важкоатлети у Єревані залишилися взагалі без медалей. Кращим із п’ятірки вітчизняних гераклів, котрі змагалися у Вірменії, став Дмитро Вороновський, який посів п’яту сходинку в категорії до 55 кг.