Профтехосвіта — не для двієчників. МАН підказує підліткам, які професії важливі для відбудови України

19.04.2023

Мала академія наук України запустила профорієнтаційну кампанію для підлітків, аби надихнути їх на вибір актуальних для відбудови України професій.

 

Це комплекс онлайн та офлайн-ініціатив для дітей 11-18 років, спрямованих на вибір професії майбутнього, тобто такої, яка є і буде затребуваною у процесі відбудови та відновлення України.

 

Це, зокрема, професії STEM-напрямку (природничі науки, технології, інженерія та математика), а також спеціальності професійно-технічного спрямування.

 

Кампанію «#CVIDOMI: відбудовувати країну» створено Малою академією наук України у межах проєкту «Трамплін до рівності», що імплементується UNFPA, Фондом ООН у галузі народонаселення у партнерстві з Посольством Швеції в Україні.


Герої та героїні онлайн-проєкту про 10 найзатребуваніших професій розбивають стереотипи та гендерні упередження про так звані «чоловічі» та «жіночі» заняття і власними історіями демонструють, що почати шлях у галузі, яка подобається підліткові, може кожен і кожна ще до закінчення середньої школи.

 

Так, на власному прикладі помічниця машиніста на одному з маршрутів Укрзалізниці Вікторія Кікоть продемонструвала, як донедавна посаду, яку обіймали лише чоловіки, отримала вона сама — 24-річна дівчина.


Вікторія, яка стала героїнею першого випуску, обожнює свою роботу і з радістю розповідає про власні мрії обіймати керівні посади в майбутньому та плани, як цього досягти.

 

Дівчина розпочала свою кар’єру після навчання у Київському електромеханічному коледжі. Тож розповідає про те, які можливості їй це дало і чому заклади професійно-технічної освіти та передвищої освіти дають потужний поштовх для пошуку першої роботи.

 

А твердження, нібито заклади ПТО (професійно-технічної освіти) — лише для двієчників чи тих, хто не обирає кар’єру свідомо, — великий стереотип та руйнівне упередження на шляху до успіху та улюбленої справи.  


У наступних випусках відео­проєкту «#CVIDOMI: відбудовувати країну» про свій шлях до кар’єри відбудовувачів і відбудовувачок країни розкажуть, зокрема: пекар-підприємець із Бучі Ярослав Бурківський, медбрат лікарні Охматдит Владислав Кравченко, еколог Олексій Василюк, оператор БПЛА у сільському господарстві Сергій Гурзенков, рятувальниця ДСНС у Київській області Вікторія Кучерява та архітектор Максим Головко.


Профорієнтаційний аудіоподкаст «Наукові теревені» — це розмови  з 10 жінками-науковицями та інноваторками, які побудували успішну кар’єру за STEАM-напрямками.

 

Тобто у природничих науках, інженерії, технологіях та математиці.  Це цікаві розповіді про такі галузі, як радіобіологія, геофізика, нейробіологія, розробка та впровадження технологій в ІТ, астрофізика.

 

Бо ж важливо знати, що, вивчаючи, скажімо, математику, — необов’язково ставати шкільним учителем цього предмета. Хоча, безперечно, така професія в усі часи є надважливою у кожній країні.

Тетяна МІЩЕНКО