Українські хокеїстки вперше за три роки не зуміли піднятись у вищий дивізіон на чемпіонаті світу

12.04.2023
Українські хокеїстки вперше за три роки не зуміли піднятись у вищий дивізіон на чемпіонаті світу

Поразка від Гонконгу завадила вітчизняним хокеїсткам підвищитись у класі. (Фото: Федерація хокею України.)

Жіноча збірна України з хокею вперше за понад три роки взяла участь в офіційному турнірі: команда, яка нині йде 38-ю у світовому рейтингу, виступила на чемпіонаті світу в дивізіоні IIIA.


Така велика перерва в офіційних стартах пов’язана з ковідом та повномасштабним вторгненням рф в Україну.

 

У 2021-му турнір у дивізіоні IIIA скасували через пандемію COVID-19, а торік «синьо-жовта» збірна відмовилася від участі через війну.

 

Цього разу українки боролися за повернення до дивізіону IIB, куди, на думку старшого тренера збірної Євгена Аліпова, мали всі шанси потрапити ще минулого року, якби не повномасштабна війна.

 

Для підвищення в класі необхідно було посісти перше місце серед шести команд (у суперницях — Гонконг, Болгарія, Литва, Румунія та Естонія).


«Хотіли б і будемо боротися за перше місце, але то не буде дуже легко. Тут є досвідчені команди, які багато часу грають і в яких не було таких пауз, як у нас», — розповідав перед турніром Аліпов.


«Це довгоочікуваний чемпіонат: після всіх подій, після того, як ми давно не грали, та після нашого не дуже хорошого виступу на останньому чемпіонаті (українки вилетіли з дивізіону IIB). Хочеться всім довести, що, попри всі обставини в країні, ми можемо показувати результати», — налаштовувалась на боротьбу і воротарка збірної Вікторія Ткаченко.


Зрештою, нашій команді не вдалось посісти необхідне для підвищення у класі перше місце в групі: підопічні Аліпова стали другими, поступившись Гонконгу.

 

Як виявилося згодом, мінімальна поразка азійській збірній (1:2) стала вирішальною у контексті боротьби за підвищення у класі, адже інші матчі наші хокеїстки виграли.


Спочатку підопічні Аліпова «всуху» перемогли господарок змагань — румунок (4:0), а потім не залишили жодних шансів Естонії (5:0). У поєдинку ж проти Болгарії українки закинули аж десять шайб (10:3). А завершила турнір «синьо-жовта» збірна мінімальною перемогою над Литвою (2:1).


Попри те, що головне завдання — підвищення у класі — виконати так і не вдалося, наша команда показала непогану гру, зважаючи на обставини, в яких проходила підготовка до турніру.

 

Після початку повномасштабного вторгнення рф хокеїстки роз’їхалися по різних країнах, тому підготуватися до мундіалю-2022 вже не встигали. Згодом кілька разів заплановані збори зривалися, і лише у вересні 2022-го підопічні Аліпова змогли вперше за майже дев’ять місяців провести серію спільних тренувань у Словаччині.


«Тоді ми зібралися, щоб знову навчитися кататись. Багато дівчат поїхали без форми, деякі зустрілися зі своєю формою тільки за пів року. До того дехто навіть не катався. Хтось не мав ігрової практики, хтось був у клубі, але їм не давали шансу грати. З вересня тренер скидав багато варіантів, куди можна поїхати грати, але... жіночий хокей — це не про гроші. Це про те, що ти любиш хокей і віддаєш на нього вільний час. У кого були амбіції — ті поїхали грати», — пригадувала Ткаченко.


Наступним етапом підготовки став збір в Естонії в лютому 2023-го. Тоді команда зіграла в товариському турнірі Baltic Cup зі своїми майбутніми суперницями: українки здолали господарок-естонок у серії булітів (3:2), але поступилися Литві (4:7). За тиждень до чемпіонату світу Україна влаштувала ще один тренувальний збір: уже в Румунії, де й пройшов турнір.


Ще однією проблемою для збірної є те, що жіночий хокей в Україні — один з небагатьох видів спорту, який поки так і не відновився після повномасштабного вторгнення.

 

Попередній сезон розпочався напередодні вторгнення рф — у січні 2022 року. Участь у ньому брали всього чотири команди: харківські «Пантери», «Королеви Дніпра», київська «Україночка» та «Дніпровські Білки». Клуби встигли зіграти два тури, проте третій (26–27 лютого) довелося скасувати.


«Багато дівчат кажуть, що хочуть повернутися в Україну, є дівчата, які нікуди не виїхали. Тому, може, є шанси зібрати кілька команд та відновити чемпіонат України. Працюватимемо над цим улітку. Після чемпіонату світу, в травні-червні, будемо зустрічатися з президентами клубів. Але все залежатиме від ситуації на фронті», — визнав тренер національної збірної.


Тим часом готується до боротьби за підвищення у класі наша чоловіча збірна, яка знову зіграє у третьому за силою дивізіоні планети (1В). Перед мундіалем, який пройде з 23-го по 29 квітня, у графіку збірної шість товариських матчів, на самому ж турнірі у суперниках українців — збірні Японії, Естонії, Китаю, Сербії та Нідерландів.


У перших двох спарингах українці двічі поспіль обіграли угорців: спершу у серії булітів після «сухого» основного часу і овертаймів, а потім — і з розгромом (4:1). Далі на підопічних Вадима Шахрайчука чекають по дві товариські гри проти Латвії та Литви.