У Румунії замість солодощів «Рошен» у фурі виявили сотні тисяч пачок на мільйони євро

05.04.2023
У Румунії замість солодощів «Рошен» у фурі виявили сотні тисяч пачок на мільйони євро

(Фото з сайту cargodelivery.com.ua.)

Буквально тиждень тому румунські митники приголомшили новиною про те, що їхні фахівці виявили сотні тисяч пачок цигарок без акцизних марок, серед них — коробки з брендом кондитерської корпорації «Рошен» з України. Деталі справи стали відомі згодом.


«Сигарети були з безмитним маркуванням, тобто без румунського податкового маркування. Вони були серед палетованих цукерок, які й внесли в митні декларації», — повідомила речниця регіонального відділу румунської митниці (м. Брашов) Верґініка Драґой.


Вітчизняні ЗМІ згодом отримали копії цих декларацій. Відправник — кондитерська корпорація «Рошен», головний офіс у Києві. Місто призначення — Бухарест, Румунія. Вміст вантажівки — шоколадки, вафлі, цукерки. Ані українська, ані румунська митниці ретельно не перевіряли фуру, адже вона не викликала жодних підозр.


 «Добрий товар прикриття — саме бренд «Рошен», тому що це загальновідома компанія, яка займається експортом. І припуститися думки, що в цьому вантажі будуть сигарети, — досить недоречно», — сказав у коментарі ТСН президент Асоціації міжнародних експедиторів України Віктор Берестенко.


Утім машину випадково зупинила поліція на території Румунії, і тоді вже водій почав нібито плутатися в показах. Вантажівку доправили на ретельну перевірку до міста Брашов.

 

Там і з’ясувалося, що, окрім солодощів, у ній було майже 4 мільйони безакцизних цигарок (3,830 млн сигарет Compliment Blue, 10 тис. сигарет Kent, 10 тис. сигарет Kent Crystal із маркуванням DUTY FREE та 10 тис. сигарет ASHIMA). Водія злощасної фури заарештували на ­
30 днів.


Румунські митники підрахували, що тільки акцизний збір, не сплачений із цієї контрабанди, становить понад 2,3 млн лей — це 1 млн євро. Кримінальну справу порушили як у Румунії, так і в Україні, але, як зазначає проєкт «Гроші», ні румунська влада, ні ДБР не опублікували назву фірми, що відправила з України контрабандний вантаж.

 

Однак із даних митної бази, підтверджених трьома джерелами в правоохоронних органах, випливає, що відправником була ДП «Кондитерська корпорація «Рошен», а одержувачем — фірма Roshen One Ltd у Бухаресті.


Наразі Державна митна служба України очікує офіційних пояснень від колег із Румунії і проводить розслідування дій своїх співробітників.


«Тютюнова продукція — це взагалі така продукція, яку ми досить часто виявляємо, бо дійсно відомо, що ціни в Європі від наших відрізняються, тому люди намагаються їх провезти», — зазначила речниця Держмитслужби України Алевтина Топчієва.