Коли час — не гроші, а життя. На Черкащині лікарі врятували 13-річну дівчинку, яка знепритомніла у школі

22.03.2023
Коли час — не гроші, а життя. На Черкащині лікарі врятували 13-річну дівчинку, яка знепритомніла у школі

Лікарі Черкаського центру екстреної медичної допомоги врятували життя школярці. (Фото Ірини НАЗАРОК.)

Днями на Черкащині до медиків «швидкої» надійшов виклик, що в школі селища Драбове-Барятинське дитина знепритомніла. Першою до місця події прибула бригада «екстренки» з Драбова.


Про це «Україні молодій» розповідає Ірина Назарок із Черкаського обласного центру екстреної медичної допомоги.


За її словами, драбівські медики констатували критичний стан у 13-річної школярки. На допомогу диспетчер направила ще одну найближчу бригаду «швидкої» для по­кращення та пришвидшення надання спеціалізованої допомоги, а також іще реанімаційну бригаду з Черкас.


«Незважаючи на зусилля всіх трьох бригад, дівчинка перебувала в критичному стані. Пацієнтці надали потрібну терапію: близько двох годин медикам знадобилось, щоб стабілізувати її стан. Опісля дитину доправили до Черкаської обласної дитячої лікарні. На момент прибуття до лікувального закладу її стан усе одно залишався загрозливим для життя», — розповідає пані Ірина.


Вона каже, що медики «екстренки» передали естафету з урятування життя юної пацієнтки спеціалістам Черкаського обласного кардіологічного центру та Черкаської обласної дитячої лікарні.


«Завдяки зусиллям і тісній співпраці кількох лікувальних закладів Черкаської області стан дівчинки вдалося стабілізувати, загроза її життю минула», — наголошує Ірина Назарок і уточнює: — Дуже пощастило, що на той час були вільні бригади, які змогли доєднатись до медиків, які прибули першими та зробили все від них залежне, аби дівчинка залишилась живою. Адже нерідко буває так , що бригади екстреної медичної допомоги області задіяні на виклики від пацієнтів зі скаргами на їхній нежить, «послухайте мій кашель» і «щось болить рука».