Зрадники і вороги не сховаються: МВС готує базу воєнних злочинців для іноземних партнерів

15.03.2023

Міністр внутрішніх справ Ігор Клименко обіцяє, що вже найближчим часом буде готова база воєнних злочинців, якою МВС поділиться з іншими країнами.


«На сьогодні у цій базі 218 тисяч осіб. Це колишні та нинішні громадяни України. Ті, хто проживають на тимчасово окупованих територіях: Крим, Донецька та Луганська області», — сказав Ігор Клименко під час зустрічі з Надзвичайним та Повноважним Послом Естонської Республіки в Україні Каймо Кууском.


За його словами, йдеться у першу чергу про таких воєнних злочинців, які належали до органів державної влади, правоохоронних та незаконних військових формувань. Також ідеться про 172 тис. представників російського військового керівництва та представників збройних сил рф.


Також під час зустрічі сторони обговорили посилення Сил оборони країни завдяки формуванню «Гвардії наступу», реабілітацію поранених працівників та службовців, а також формування безпекового середовища в Україні.

 

Насамперед очільник МВС висловив свою вдячність естонській стороні за всебічну підтримку: «Дякую за те, що ви з нами з початку війни. На сьогодні перед Україною стоять ті ж задачі, як і рік тому. У першу чергу разом ми маємо зробити все, аби перемога якомога швидше наблизилася».

 

І наголосив, що в міністерстві хотіли б, щоб дружні країни могли забезпечити для себе безпеку, про яку ми зараз мріємо, тому невдовзі буде готова база воєнних злочинців, якою ми поділимося з іноземними колегами.


У контексті формування «Гвардії наступу» Ігор Клименко розповів, що наразі МВС готує 8 бойових бригад у складі Нацгвардії, Нацполіції та Прикордонної служби. Уже 1 квітня поліцейські та прикордонні бригади будуть укомплектовані на 100%.


У свою чергу, Каймо Кууск запевнив, що естонська сторона готова надавати допомогу в укомплектуванні, а також навчанні цих бригад.

 

За його словами, Естонська Республіка готова й надалі активно підтримувати МВС України задля якнайшвидшої перемоги.


Тоді як Ігор Клименко розповів про плани щодо роботи у питанні покращення надання медичної допомоги: «Ми напрацьовуємо нові підходи у наданні медичної допомоги для наших військовослужбовців. Із початку війни поранено 11 тис. бійців із системи МВС. І чим вища інтенсивність бойових дій, тим більше поранених наших прикордонників, гвардійців та поліцейських».


Він запевнив, що саме в системі МВС планується змінювати підходи до воєнної медицини. Це стосується лікарів, їхнього навчання та безпосередньо роботи в медичних закладах і закладах реабілітації.

 

Також розробляються програми соціалізації поранених, ця робота входитиме в систему створення безпекового середовища нашої держави.