Українська анімація у фокусі форуму з копродукції Cartoon Movie 2023 у Бордо

15.03.2023
Українська анімація у фокусі форуму з копродукції Cartoon Movie 2023 у Бордо

Делегація, що приїхала на Форум до Франції, складалася з семи ключових студій анімації України.

У французькому Бордо відбувся 25-й ювілейний форум із копродукції повнометражних анімаційних фільмів Cartoon Movie.

 

Він є одним із найбільших майданчиків для пошуку партнерів у виробництві повнометражних анімаційних фільмів у Європі.

 

Протягом двох днів Форуму продюсери мали можливість пітчити свої проєкти, щоб пришвидшити фінансування, знайти співпродюсерів і зацікавлених міжнародних дистриб’юторів.


Із моменту створення Cartoon Movie в 1999 році 437 фільмів знайшли фінансування в межах Форуму, їхній загальний бюджет становить 2,86 мільярда євро.

 

Щороку Cartoon Movie обирає регіон або країну центром уваги секції Spotlight, де розповідає про їх унікальність, особливі риси або визначний внесок в історію світової анімації.


Центром уваги цьогорічного Форуму стала саме Україна. Зокрема, організатори оформили стенд української анімації, електронний каталог анімаційних проєктів за останні три роки, а також тематичні ролики для представлення анімаційної індустрії України в програмі заходу.

 

Робота стенду була присвячена популяризації сучасної української анімації, сприянню її дистрибуції та міжнародній копродукції.

 


Делегація, що приїхала на Форум до Франції, складалася з семи ключових студій анімації країни («Червоний собака», Animagrad, Avtoritetstudio, Lisenbart Film, Sun Stories, Studio KAPI, YARKI) та шести молодих талантів і налічувала загалом 23 найяскравіших представників української анімаційної індустрії.

 

Учасниками секції Young Talents (молоді таланти) стали: Софія Розуменко («Сіль землі» спільно з анімаційною студією «Червоний собака»); Поліна Піддубна («Моя бабуся парашутистка» (спільно з Університетом кінофільму ім. Конрада Вольфа у Бабельсберзі); Ірина Гаркавець («Соломія Мія», «Обіцянка», «Війна, яка завжди поруч»); Еліна Пупіна («Дивовижний день удома», «Hapocти» спільно зі Школою мистецтв LUCA (Брюссель) тощо); Валерія Белькевич (розробка персонажів для анімаційних проєктів та комп’ютерних ігор); Анастасія Фалілеєва («Тигр блукає поруч» спільно зі Studio KAPI, «Пес Патрон» cпільно з компанією Not Sleeping Patron, «Я померла в Ірпені» спільно з MAUR film та ін.).

 


Також визначною подією для Форуму й української анімації стало те, що мультфільм «Мавка. Лісова пісня», який розпочав свою міжнародну історію саме з пітчингу на Cartoon Movie у 2017 році, наразі повернувся сюди готовим фільмом якраз напередодні кінотеатральної прем’єри у Франції. Шість років тому проєкт став першим з української анімації, відібраним на престижний пітчинг.

 

Організатори дуже тішилися, що саме тут Мавка знайшла своїх перших прихильників і партнерів, і тепер хочуть відзначити команду і проєкт особливою увагою: одна з основних подій Форуму — установчий сніданок, на якому збираються всі учасники Cartoon Movie і де презентуються всі проєкти-учасники поточного року, — буде брендована віжуалами Мавки. Це неймовірна честь для мультфільму і його творців.


На пітчинг вдруге в історії української анімації відібрано проєкт студії Animagrad — «Роксолана». Якоюсь мірою творці надихались історією тієї самої історичної Роксолани, але сюжет майбутнього мультфільму повністю вигаданий.

 

 

Так, Роксолона живе у Славії та потрапляє у полон до вояків Султанабада, де вона зустрічає султана Нарімана. Між ними одразу спалахує ненависть, та так стається, що саме Роксолана має врятувати султана від наслідків чорної магії його ворогів, — його душа потрапила у тіло його власного кота.

 

До того ж, Роксолана і кіт Наріман мають зупинити нову світову війну. На героїв чекає шалена подорож та щасливий кінець. Варто зазначити, що сценарій мультфільму писався до повномасштабного вторгнення росії та раптом набув неймовірної актуальності.

 


Участь українських студій анімації та молодих аніматорів у межах Форуму відбулася завдяки підтримці Програми USAID «Конкурентоспроможна економіка України», організації фестивалю сучасної анімації та медіамистецтва LINOLEUM спільно з компанією Media Resources Management (MRM).