Поки без медалей, але з квотою: з чим українські біатлоністи йдуть на завершальний етап Кубка світу

15.03.2023
Поки без медалей, але з квотою: з чим українські біатлоністи йдуть на завершальний етап Кубка світу

Антон Дудченко продовжує прогресувати, перебираючи на себе роль лідера. (Фото: biathlon.com.ua.)

Після головного старту — чемпіонату світу, котрий цьогоріч приймав німецький Оберхоф — біатлонний сезон поступово наближається до завершення.

 

Так, за підсумками етапу Кубка світу в Естерсунді визначились володарі Малого кришталевого кубка у заліку індивідуальних гонок.

 

Якщо у жінок не було рівних італійці Лізі Вітоцці, котра брала нагороди у всіх гонках у цій дисципліні, включно зі світовою першістю, то у чоловіків на розподіл призів вплинула відсутність на етапах у Нове Место і Естерсунді лідера сезону і переможця загального заліку Йоханнеса Бьо, який, як і його брат Тар’є та інші титуловані спортсмени, Себастьян Самуельсон і Штурла Лагрейд, пропускав гонки через позитивний тест на коронавірус.

 

У підсумку в «індивідуалках» Бьо-молодший опустився аж на сьоме місце, а Малий глобус виборов його партнер по норвезькій збірній Ветле-Шостад Крістіансен.

 

Натомість кільком українцям в останній «індивідуалці» сезону вдалось оновити свої особисті рекорди. Так, Денис Насико показав найкращий результат у кар’єрі на рівні Кубка світу, фінішувавши 25-м.

 

А срібний призер ЧЄ Антон Дудченко, який на тлі проблем зі здоров’ям у досвідчених Прими й Підручного потроху перебирає на себе лідерські позиції в збірній, став 12-м, пробившись до масстарту. Для Антона це другий кращий результат у кар’єрі.

 

Якісну роботу на стрільбищі підопічні Юрая Санітри показали і в останній естафеті сезону, продемонструвавши найкращий результат у цьому році — п’яте місце. За словами головного тренера, саме ця естафета показала рівень, на якому може виступати чоловіча команда, і планку, до якої ще треба прагнути, адже вище фінішували лише топзбірні: норвежці, французи, німці і шведи.


В останній день етапу в Естерсунді Дудченко ще раз фінішував у топ-20, ставши 16-м у масстарті: для нього це третій найкращий індивідуальний результат на рівні Кубка світу.

 

«У принципі, гонкою задоволений. 16-те місце — не так погано, це найкращий результат у масстартах. Звісно, є над чим ще працювати, є сили прогресувати, тому загалом задоволений», — прокоментував проміжний рекорд Антон.


«Думаю, що наприкінці сезону хлопці показали дуже хороший фізичний стан. Мені подобається, що нам вдалося втримати концентрацію, що показала стрільба. Я б сказав, що ми не гірше готові, аніж до чемпіонату світу. Там нам не вдалося впоратися з погодою, тут же були умови дуже стабільні, траси хороші. А хлопці показали, що базу, закладену влітку, можемо використовувати наприкінці сезону. Тому дуже дякую всім, хто допоміг завоювати таку позицію, яка гарантує для нас дев’яте місце у Кубку націй», — підбив підсумки етапу і сезону Санітра.


При цьому він бачить і перспективу для поліпшення результатів. І ставку робитимуть не лише на Дудченка, — під керівництвом словенського фахівця краще почала виступати вся команда.


«Дудченко від сезону до сезону має великий прогрес. У нього є хороший функціональний та ментальний потенціал рухатися у майбутньому. Думаю, що йому допомагає і гарна конкуренція у команді, є гарні лідери — Підручний та Прима, є у кого повчитися. Гадаю, чоловіча команда, попри всі ці проблеми, що в нас були, показала, що буде дуже сильною. Сім спортсменів у цьому сезоні здобули очки на Кубку світу — це вже показник, що у нас є гарний склад команди», — з оптимізмом дивиться у майбутнє тренер.


У жіночій же команді основні надії в особистих гонках пов’язані з Юлією Джимою, яка цьогоріч час від часу показує високі як для решти збірної результати.

 

Так, у Нове Место Юлія встановила найкращий результат сезону для всієї команди, фінішувавши 11-ю в спринті, а у гонці переслідування — 13-ю. А от в «індивідуалці» в Естерсунді поборотись за топ-15 Джимі завадили промахи на стрільбі — лише 37-ме місце.


Натомість хороший як для в цілому невдалого року результат показали наші дівчата в естафеті — з дев’ятим часом вони повторили найкращий для себе показник сезону. Дуже близькими до першої в сезоні медалі на Кубку світу біатлоністи були у змішаній естафеті в Нове Место, але поборотись за «бронзу» завадило штрафне коло Дудченка на останньому етапі, у підсумку — лише квіткова церемонія (6-те місце).


Таким чином, перед завершальним етапом Кубка світу, який прийме норвезький Холменколен, Україна майже гарантувала собі топ-10 як у чоловічому, так і у жіночому заліках Кубку націй. А місця у топ-10 дозволять збірній втримати квоту в п’ять біатлоністів в особистих стартах на наступний сезон.