«Підзарядка» від суперника: «Шахтар» здобув важливу перемогу в чемпіонаті України

15.03.2023
«Підзарядка» від суперника: «Шахтар» здобув важливу перемогу в чемпіонаті України

Після поразки «Динамо» «Дніпро-1» втратив чільну позицію в національному чемпіонаті. (Фото з сайту fcdynamo.com.)

Із початком весняної частини сезону ще в однієї команди УПЛ з’явилася можливість проводити домашні матчі національного чемпіонату в рідних стінах.

 

Дозвіл для повернення на клубну арену отримала полтавська «Ворскла». Щоправда, через поганий стан футбольного газону вихід на стадіон імені Бутовського «Ворсклі» довелося на кілька тижнів відкласти.

 

Тож перший після тривалої перерви справді домашній поєдинок полтавський клуб проведе 18 березня — проти «Металіста-1925».


При цьому, як і раніше, всі матчі національного чемпіонату граються без глядачів. Проте в умовах війни свій стадіон — то свій стадіон, а рідні стіни — то рідні стіни.

 

І вочевидь саме таким мотивом послуговувався «Кривбас», коли наполягав на проведенні свого домашнього матчу проти «Шахтаря» в Кривому Розі, не бажаючи переносити його, як того прагнули «гірники», до Львова.


Змагаючись на європейській арені, у проміжку між матчами проти «Феєнорда» «Шахтар» прагнув уникнути тривалого переїзду до Кривого Рогу. Відтак звернувся до криворізького клубу з проханням про крок назустріч.

 

Однак керівники «Кривбасу» не захотіли переносити гру, що неабияк засмутило «гірницький» клуб.


«Ми звернулися до «Кривбасу» з проханням перенести матч узагалі з цієї дати. Спочатку вони заявляли, що вболівають за нас у Європі, а в підсумку не погодились на перенесення гри. Я вважаю, що це негарне футбольне рішення. Ми дуже довго сюди добирались, але команда, яка бореться за всю Україну, приїхала сюди і відпрацювала! Команда — молодець, проявила «шахтарський» характер», — так директор «Шахтаря» з футболу Даріо Срна прокоментував розгром криворізької команди.


Хорватський функціонер «гірників» визнав, що «Кривбас» добре «зарядив» «помаранчево-чорних», тож, як наслідок, розгромні для підопічних Юрія Вернидуба — 0:3.


«Не той рахунок, який хотілося б бачити. Але що є, те є. Треба піднімати голову та рухатись далі. «Шахтар» — лідер чемпіонату України, клуб, який регулярно грає в Лізі чемпіонів. Вітаю їх сьогодні з перемогою та бажаю, аби пройшли «Феєнорд», — сказав головний тренер «Кривбасу».


Коментуючи ж історію з відмовою переносити гру, Вернидуб зауважив: «У «Шахтарі» на нас ображені... Їм тяжко. Проте чи не думають вони, як іншим командам УПЛ тяжко? Складно їздити по інших містах? Ось це мене обурює. Мій посил ФК «Шахтар» — не треба скиглити. Тяжко там, де вас немає. Там, де зараз наші українські захисники роблять усе, щоб ми могли займатись своєю улюбленою роботою. Ось це тяжко. А за те, що «Шахтар» заробляє на міжнародній арені очки у скарбничку України, за це дякую. Думаю, кожен тренер УПЛ мене підтримає».


До слова, в першому матчі 1/8 фіналу Ліги Європи проти «Феєнорда» «гірники» зіграли внічию — 1:1, втративши перемогу за кілька хвилин до завершення поєдинку.


Водночас переможний поєдинок у Кривому Розі приніс команді Ігоря Йовічевича значно більше позитиву, адже після нього «Шахтар» став одноосібним лідером ЧУ.


А нещодавній фаворит чемпіонських перегонів — «Дніпро-1» — знову втратив очки. У поєдинку проти «Динамо» команда Олександра Кучера не тільки програла, а й завершила матч без голів — уперше за два десятки ігор (безперервна голева серія дніпрян тривала 21 матч).

 

Примітно, що в першому колі «Дніпро-1» легко переграв динамівців — 3:0, утім після зимової перерви гра у підопічних Кучера відверто не клеїться.


Інша справа — «Інгулець». Після сенсаційної перемоги над «Динамо» колектив Сергія Ковальця знову відсвяткував успіх. Завдяки «дублю» Володимира Одарюка, котрого, до слова, експертна рада УПЛ визнала кращим гравцем туру, провінційна команда з селища Петрове переграла «Металіст».


Так само яскравий «дубль» у минулому турі вдався й гравцеві «Ворскли». Далеко не кожного матчу воротарям удається «взяти» одразу два пенальті. 19-річному кіперу ворсклян Дмитру Ісенку цей трюк удався наприкінці матчу з «Вересом», коли в його ворота було призначено два 11-метрові удари поспіль.

 

Як свідчить статистика, Ісенко став 11-м воротарем в історії вітчизняного футболу, кому в одному матчі вдалося парирувати два пенальті.

ТАБЛО
Чемпіонат України. 17-й тур. «Минай» — «Олександрія» — 1:1, «Зоря» — «Львів» — 3:1, «Інгулець» — «Металіст» — 2:1, «Чорноморець» — «Металіст-1925» — 1:1, «Дніпро-1» — «Динамо» — 0:1, «Верес» — «Ворскла» — 2:2, «Кривбас» — «Шахтар» — 0:3, «Рух» — «Колос» — 0:1.
Турнірне становище: «Шахтар» — 39 (16 матчів), «Дніпро-1» — 36 (16), «Зоря» — 34, «Динамо» — 33, «Олександрія» — 27 (16), «Колос» — 23, «Кривбас» — 21, «Металіст-1925» — 20, «Ворскла» — 19, «Інгулець» — 19 (16), «Верес» — 18, «Рух» — 17 (16), «Металіст» — 16, «Чорноморець», «Минай» — 15, «Львів» — 12 (16).