Лютий рік. Понад 365 днів героїчного спротиву українців московській навалі — у цифрах і фактах

01.03.2023
Лютий рік. Понад 365 днів героїчного спротиву українців московській навалі — у цифрах і фактах

Наш героїчний народ і його лицарі-полководці неодноразово доводили північно-східним сусідам, що є господарями на своїй Богом даній землі. (Фото Генштабу ЗСУ)

Протистояння України з росією триває вже не одне століття й налічує понад три десятки воєн.

 

Упродовж усього цього періоду наш героїчний народ і його лицарі-полководці неодноразово доводили північно-східним сусідам, що є господарями на своїй Богом даній землі.


Чергова новітня війна росії проти України, яка розпочалася ще навесні 2014 року, для багатьох українців була чимось далеким і за роки стала звичною сюрреалістичною подією.

 

Лише повномасштабне вторгнення в лютому минулого року виявилося найважчим днем в історії нашої України й справжнім жахіттям-шоком фактично для всіх співвітчизників.

 

День 24 лютого спершу видався страшним сном — він реально розділив життя українців на «до» та «після» війни.


Згідно з даними ООН, свої будинки полишили вже понад... 16 мільйонів жителів України, половина з них (а це 20% населення країни) виїхала за кордон, і після перемоги далеко не всі повернуться на Батьківщину, адже банально багатьом не буде куди повертатися — через бойові дії постраждало близько 123 тисяч житлових будинків.


Київ, який кацапи планували захопити впродовж трьох днів, не здався, хоча теж добряче постраждав — пошкоджено понад 700 будівель, зокрема 417 багатоповерхових та 109 приватних будинків, а також 93 заклади освіти.

 

Навіть зараз, після року війни й деокупації ЗСУ 40 тис. кв. км території нашої держави, що співрозмірно з площею Швейцарії, під ординським чоботом на півдні й на сході все ще залишається 1 тис. 877 українських міст і сіл. Наразі довжина лінії фронту становить понад 1 тис. 500 кілометрів.


Водночас за рік війни непоправних втрат завдано нашому довкіллю: навіть за мінімальними підрахунками екологічні збитки внаслідок вторгнення російських варварів становлять $441 млрд, і це ж іще не вечір.

 

Десятиліття підуть лише на розмінування нашої держави: Україна стала найзамінованішою країною у світі, адже 30 відсотків території засмічені боєприпасами. Орієнтовні збитки, завдані нашій екології, сягають фантастичних 600—750 млрд доларів.


Зауважимо, що сама ж рф за рік війни в Україні витратила майже 115 млрд доларів.


Скільки вивезено культурних та історичних цінностей із наших музеїв — годі й порахувати.


Крім скалічених доль, не варто скидати з рахунку психологічні травми, які принесла війна: лише такий «дріб’язок», як звуки сирен, українцям довелося чути понад 16 тис. 670 разів.

 

За рік повномасштабної війни в ООН підтвердили загибель понад 8 тис. цивільних українців, ще як мінімум 13 тис. людей дістали поранення (скільки вбито й поранено українських військовослужбовців, залишається лише здогадуватися, адже інформація на час війни засекречена).

 

Серед жертв щонайменше 487 дітей, а 954 юних співвітчизників було поранено. Лише за офіційними даними, депортовано понад 16 тис. маленьких українців, хоча реальні цифри, поза сумнівом, набагато більші. За різними оцінками, окупанти викрали та вивезли на територію рф близько 1,2 млн жителів України.


Понад 15 тис. людей — як цивільних, так і військових — зникли безвісти!


Нашим спецслужбам упродовж року повномасштабного вторгнення вдалося провести 38 обмінів полоненими: з російського полону було звільнено 1 тис. 863 громадян, серед них 180 жінок та 107 цивільних.

 

У полоні ще залишається не менше 3,4 тис. наших співвітчизників. Загальні ж бойові втрати росії з 24 лютого 2022-го по 27 лютого 2023-го орієнтовно склали 148 тис. 690 осіб.


Ми не підняли білий прапор, але, безумовно, без західної підтримки встояти було б украй важко, а то й неможливо: союзники за цей час надали ЗСУ понад 4 тис. одиниць бронетехніки, артилерійських знарядь та інших систем озброєння. Проте й самі українці за останній рік задонатили на допомогу армії через monobank понад 14 млрд гривень.


Війна також стала своєрідним чистилищем і виявила чимало зрадників і колаборантів, які чекали й працювали на «русскій мір», що приніс нам лише руйнування, насилля та грабунок.

 

Органи прокуратури зараз розслідують понад 1 тис. 800 проваджень, пов’язаних зі злочинами проти національної безпеки.


Відповідно до норм міжнародного права, дії росії — це воєнний злочин і геноцид проти українців, який московія продовжує «гідно» чинити як правонаступниця СРСР та російської імперії.


А нам після перемоги доведеться ще шукати відповідь на чимало малоприємних запитань, і відповідати комусь доведеться, зокрема, чому замінований на Херсонщині Чонгар не було підірвано, що призвело до окупації рашистами фактично без перешкод ледь не всього півдня України.