«Мертві душі» мера Полтави: всі подробиці гучної справи «прибиральниць Мамая»

01.03.2023
«Мертві душі» мера Полтави: всі подробиці гучної справи «прибиральниць Мамая»

Олександр Мамай з адвокатом.

Меру Полтави Олександру Мамаю інкримінують привласнення, розтрату або заволодіння майном шляхом зловживання службовим становищем.

 

За даними слідства, за рік «прибиральниці Мамая» незаконно отримали з міської казни понад пів мільйона гривень.


 «Ви знаєте, повна туфта, повна нісенітниця. Я можу сказати, що слідство розбереться. І поставить крапку суд. Але якщо ви хочете запитати в мене особисто, то схожий я на того, хто буде це робити? Не схожий».


Ще на початку липня минулого року Олександр Мамай упевнено заявляв це на відеокамеру журналістам місцевого телеканала, які попросили його прокоментувати розслідування правоохоронців щодо фіктивного працевлаштування своїх домогосподарок у комунальну організацію «Інститут розвитку міста».

А тепер як води у рот набрав...

Ця досить гучна історія про «прибиральниць Мамая», яка, звісно, планувалася не для всеукраїнського розголосу, почалася у січні позаминулого року.

 

Директорка комунальної організації «Інститут розвитку міста» Тетяна Татаріна підговорила бухгалтерку Оксану Шпіньову оформити на роботу «мертвих душ».

 

Звісно, душі були живі, хоча до комунальної організації не мали жодного відношення. На той момент 37-річна Ольга Кубай та 56-річна Олена Кропивна вели домашнє господарство (прибирали й готували їжу) в будинку по вулиці Світанковій, 23а, в якому мешкає міський голова Полтави Олександр Мамай, та у двоповерховій квартирі по вулиці Великотирновській, 22а, де проживає мати дітей полтавського мера, 44-річна Олена Кнуренко.

 

Обидві жінки, не маючи вищої освіти, отримали в інституті досить престижні посади: Ольга Кубай стала експерткою з програм комунальної організації, а Валентина Кропивна — головною фахівчинею з інтегрованого, урбаністичного розвитку міста та управління проєктами.

 

При цьому домогосподарки продовжували готувати для мера та його цивільної дружини смачні страви й ретельно прибирати за ними, а офіційну зарплату отримували в комунальній організації.

 

Бухгалтерка справно обліковувала у відомостях «відпрацьовані» «спеціалістками» години й нараховувала їм НЕзароблену плату. Згідно з посадовим окладом, кожна з домогосподарок щомісяця отримувала 4 тис. 859 «лівих» гривень.


Як з’ясували слідчі, з січня 2021 по березень 2022 року з бюджету міста цим двом особам було виплачено загалом майже 572 тисячі гривень, що більше ніж у двісті п’ятдесят разів перевищує неоподатковуваний мінімум доходів громадян.

Ольга Кубай.


У червні 2022  року названим чотирьом фігуранткам справи слідчі вручили підозри. Тетяні Татаріній та Оксані Шпіньовій інкримінують розтрату чужого майна шляхом зловживання службовою особою своїм службовим становищем у великих розмірах, вчинену за попередньою змовою групою осіб в умовах воєнного стану, а також внесення до офіційних документів завідомо неправдивих відомостей, вчинене за попередньою змовою групою осіб. А Валентину Кропивну та Ольгу Кубай підозрюють у розтраті чужого майна.


Правоохоронці провели низку слідчих та інших процесуальних дій, зокрема обшуки, комп’ютерно-технічні та почеркознавчі експертизи, отримали тимчасовий доступ до речей і документів, допитали свідків та підозрюваних. Проте завершити розслідування у відведені строки не вдалося у зв’язку з особливою складністю кримінального провадження. Тому Вищий антикорупційний суд продовжив термін розслідування до шести місяців.


До речі, в ході розслідування справу кілька разів розділяли на окремі кримінальні провадження, але потім об’єднали знову. Паралельно розслідувалося кримінальне правопорушення, до вчинення якого, на думку детективів, міг бути причетний міський голова Олександр Мамай.

 

Тоді у матеріалах справи говорилось досить обережно: «досліджені матеріали підтверджують... можливу обізнаність Полтавського міського голови з обставинами вчинення кримінального правопорушення та про його можливу причетність...».


Наприкінці жовтня справу «прибиральниць Мамая» за  підслідністю передали від поліції Полтави до Національного антикорупційного бюро України, відтак і її розгляд перейшов з Октябрського районного суду, на який мер має неабиякий вплив, до спеціалізованого суду.

 

Враховуючи активізацію роботи НАБУ після призначення керівником Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Олександра Клименка, експерти прогнозували, що міський голова Полтави має всі шанси найближчим часом отримати підозру у корупційному правопорушенні.

 

Та детективи НАБУ також (з низки об’єктивних причин, зокрема трагічної смерті адвоката підозрюваних, відкриття окремого кримінального провадження щодо підозри Олександра Мамая у розголошенні розташування військової частини в Полтаві та неявку його на допити) не встигли завершити розслідування до 31 січня, а тому за кілька днів до цього Вищий антикорупційний суд дозволив продовжити його до 30 квітня. Полтавці й попкорном запаслися.

Валентина Кропивна.


Але менш ніж за місяць слідчі НАБУ та САП оновили обвинувальний акт, додавши у список обвинувачених у злочині прізвище Олександра Мамая, який до того проходив як свідок. 21 лютого ВАКС сформував склад суду для розгляду по суті корупційної справи «прибиральниць Мамая», а на 2 березня призначено розгляд справи у судовому засіданні.


Відомо, що під час негласних слідчих дій у квітні минулого року детективи зафіксували розмови між Тетяною Татаріною та Олександром Мамаєм. Встановлено також, що з січня 2021 року до квітня 2022-го мобільний номер Валентини Кропивної працював на території, де розташована квартира Олени Кнуренко.


За даними деяких ЗМІ, Мамай визнав свою вину й уклав угоду зі слідством. Якщо це дійсно так, то він може отримати умовний термін, але при цьому автоматично втратить посаду.


У той самий день, коли було оприлюднено склад суддів ВАКСу, представники полтавських ЗМІ намагалися дізнатися у мера нові подробиці цього розслідування, але він, не промовивши жодного слова, спішно заховався від них у службовому кабінеті. І далі продовжує мовчати. Зрозуміло, Олександр Федорович не може розкривати нюансів кримінального провадження, проте міг би повідомити громаді, що їй очікувати далі.

Хто керуватиме Полтавою

Мамай очолював міськраду з перервами ні багато ні мало 13 років, і до нього, здавалося, правоохоронці не могли чи не хотіли підібратися ні з якого боку. То хто ж, у разі визнання судом його винуватості, займе цю посаду?


«Серед ЗМІ та політичних діячів ідуть розмови, що мер уклав угоду зі слідством. Якщо це так, то суд за скороченою процедурою винесе рішення, і він буде відсторонений від посади. Після цього я буду подавати на ім’я президента листа щодо введення військової адміністрації. Військовий адміністратор — це менеджер, який швидко налагодить роботу щодо оборони міста та виконання завдань Кабміну та президента. Я впевнений, що депутати залишаться, і ми зможемо утворити широку коаліцію», — натомість прокоментував подію керівник Полтавської обласної військової адміністрації Дмитро Лунін.

Тетяна Татаріна.


За його словами, після засідання Вищого антикорупційного суду він подасть листа на ім’я президента Володимира Зеленського щодо запровадження у Полтаві військової адміністрації.

 

Рішення буде прийнято після консультацій президента з керівництвом держави та області. Майбутній голова військової адміністрації в Полтаві може бути або військовим, або правоохоронцем.

 

Якщо ж такого рішення не буде прийнято, то обов’язки міського голови виконуватиме секретар міської ради Андрій Карпов, більше відомий як відеоблогер і ведучий «ВАТА ШОУ» Андрій Полтава на телеканалі «Прямий».


Треба зазначити, що фігурантка корупційного скандалу Тетяна Татаріна незадовго до завершення розслідування на сесії міськради повідомила, що «співробітниці» Інституту Кропивна та Кубай вже не працюють в установі.

 

Зрештою, 20 лютого вона й сама звільнилася з посади керівниці за згодою сторін. Звісно, репутація комунальної організації «інститут розвитку міста» постраждала: депутати міськради двічі провалили голосування за продовження її фінансування на 2023 рік.


Хто знає, можливо, в ході слідства правоохоронці запропонували Тетяні Татаріній дати свідчення проти мера і вийти із цієї гучної історії «сухою». Подивимось, що буде далі.