В УАФ хочуть повернути глядачів на трибуни

01.03.2023
В УАФ хочуть повернути глядачів на трибуни

Узявши одразу три удари з «позначки», Анатолій Трубін допоміг «Шахтарю» пройти «Ренн» в 1/16 фіналу Ліги Європи. (Фото ФК «Шахтар».)

Після зимової перерви гра номер один повертається на футбольні поля України.


Матчі першого повного туру другого кола ЧУ почнуть гратися 3 березня.


А в останні дні лютого кілька команд УПЛ провели свої перенесені поєдинки, котрі їм не вдалося зіграти минулого року.

 

Другу частину сезону відкрили «Олександрія» та «Металіст-1925», розписавши між собою в Олександрії напрочуд результативну нічию — 3:3.

На трьох стільцях

«Тяжкий матч, тяжка погода, тяжкий газон. Ми повинні розуміти, що такі реалії зараз будуть і повинні до цього ставитися нормально.

 

Хлопці із важкого становища вийшли дуже достойно — вирвали нічию», — новий наставник олександрійців Руслан Ротань залишився задоволеним своїм дебютом, в якому його підопічні відіграли фору в два м’ячі.


Із новою командою Ротань почав знайомитися під час зимового «антракту» і дуже задоволений, що хлопці «його чують, і з розумінням ставляться до того, що їм кажуть».

 

«Якщо буде так і далі, то все буде добре», — наголосив керманич «Олександрії».


Прийнявши запрошення «Олександрії», керівництво якої, до слова, має велике бажання виграти медалі поточного ЧУ, Ротань продовжує перебувати на чолі молодіжної збірної України.

 

При цьому все йде до того, що Руслану Петровичу, за відсутності головного тренера у національної збірної, доручать вивести «синьо-жовтих» на стартовий поєдинок єврокваліфікації-2024 — проти збірної Англії, на «Уемблі».

Ліонель Мессі (ліворуч) випередив Кіліана Мбаппе
в боротьбі за звання кращого футболіста 2022 року
за версією ФІФА.
Фото з сайту football.ua


«Мені здається, це фішка УАФ. Тільки у нас один тренер може тренувати клуб, молодіжну та національну збірну», — виказав свій подив капітан «Металіста-1925» Артем Габелок.


Водночас очільник УАФ Андрій Павелко наголошує, що через війну Україна живе в особливій реальності. За його словами, досі багатьом нашим закордонним партнерам, а також в УЄФА та ФІФА, важко повірити, що в умовах повномасштабної війни можливо, щоб країна продовжувала грати у футбол.


Загалом, усе більше учасників національного чемпіонату отримують можливість проводити свої домашні матчі у рідних містах.

 

При цьому Павелко зауважує, що з ініціативи й на прохання клубів УАФ зараз веде діалог з Міністерством молоді і спорту України та обласними військовими адміністраціями щодо реалізації можливості обмеженого допуску вболівальників на трибуни.


«Насамперед це можуть бути воїни, які отримали поранення і потребують соціальної реабілітації через футбол улюблених команд, але не тільки вони. В умовах повномасштабної війни працюють театри, кінотеатри та концертні зали. То чому обмежена кількість глядачів не може переглядати футбольний матч? Звичайно, варіанти допуску вболівальників на матчі розглядаються лише на тих стадіонах, де для цього є відповідні умови, зокрема достатня кількість місць в укриттях», — каже функціонер.

Без голів — сумно

Також в УАФ кажуть, що мають вирішити ще одне важливе завдання — допомогти вітчизняним професіональним клубам пройти цей складний період і втриматися на плаву. Для цього, за словами Павелка, асоціація проводить розподіл між клубами УПЛ, Першої та Другої ліг платежів солідарності УЄФА.


А стан (зокрема, й фінансовий), у якому нині перебувають вітчизняні клуби, можна буде оцінити за їхніми результатами в другій частині сезону.

 

Приміром, «Шахтар», хоч і залишився без своєї головної зірки — Михайла Мудрика, нагадаємо, «гірники» продали до «Челсі», — проте й у ослабленому кадровому стані  зміг подолати 1/16 фіналу Ліги Європи.

 

Щоправда, для цього донецькому клубу довелося пройти емоційно виснажливу серію післяматчевих 11-метрових ударів із французьким «Ренном».


А далі на «помаранчево-чорних» в Лізі Європи чекає нідерландський «Фейєнорд».


Очільник «гірників» Ігор Йовічевич каже, що фаворитом у цьому протистоянні буде «Фейєнорд». «Попереду важче протистояння», — наголошує головний тренер «Шахтаря».


А от лідер вітчизняної першості — «Дніпро-1» — свої виступи на євроарені припинив. АЕК із Ларнаки виявився нездоланним для дніпрян бар’єром. Програли йому дуель підопічні Олександра Кучера й у кваліфікації Ліги Європи, й у 1/16 фіналу Ліги Конференцій.

Руслан Ротань провів свій перший матч як головний тренер «Олександрії».
Фото з сайту upl.ua


«Сенс футболу в тому, що для перемоги потрібно забивати голи. Ми до цього прагнули, але зробити цього не змогли. І це дуже сумно для нас», — резюмував Кучер.


Грати повторний поєдинок проти кіпрського клубу «Дніпру-1» довелося взагалі без свого травмованого лідера атак — Артема Довбика. Хоча, по суті, що з ним, що без нього — результат ви­глядав доволі однотипним (0:1, 0:0).

 

Утім Олександр Кучер сподівається, що травма провідного футболіста — нескладна, і вже найближчим часом Довбик знову допомагатиме дніпрянам перемагати в національному чемпіонаті.


Окреме питання поточного чемпіонату — не надто висока конкурентноздатність київського «Динамо». Після продажу до Іспанії Віктора Циганкова, а до Англії — Іллі Забарного, потенціал динамівців точно не підвищиться.

 

Під час навчально-тренувального збору в Туреччині підопічні Мірчи Луческу демонстрували доволі посередні результати в поєдинках зі скромними опонентами.

 

Офіційні матчі — справа дещо інша, однак без кадрового підсилення «біло-синім» навряд чи в поточному сезоні вдасться гідно опонувати «Дніпру-1» та «Шахтарю» в чемпіонській гонці.


ВИЗНАННЯ

І знову — кращий

Під час щорічної церемонії нагородження FIFA The Best  визначився найкращий футболіст 2022 року. Очікувано ним став 35-річний аргентинець Ліонель Мессі. В боротьбі за нагороду він обійшов двох представників збірної Франції — Кіліана Мбаппе та Каріма Бензема. Останній, до слова, чинний володар «Золотого м’яча». Утім, вигравши зі своєю національною збірною чемпіонат світу в Катарі, Мессі перекрив попередні досягнення французького форварда мадридського «Реалу».