Не Абраменком єдиним: збірна фристайлістів України провела свій найкращий в історії ЧС

01.03.2023
Не Абраменком єдиним: збірна фристайлістів України провела свій найкращий в історії ЧС

Анастасія Новосад двічі підіймалась на подіум ЧС у Грузії. (Фото: ВВС.)

На тлі кризи в біатлоні статус головного зимового виду спорту в Україні (принаймні за результатами на світовому рівні) потроху перебирає на себе фристайл: українські лижні акробати провели найкращий в історії збірної чемпіонат світу.


Високі результати у наших акробатів були й раніше (третє місце Ольги Волкової на ЧС-2011), але справжній підйом розпочався після виходу на пік кар’єри Олександра Абраменка.

 

Спочатку титулований спортсмен став шостим на Олімпіаді-2014 в Сочі та виграв малий кришталевий глобус Кубка світу у 2016 році, а потім став і олімпійським чемпіоном на Іграх у Пхьончхані-2018.


Після успіху в Південній Кореї, де медаль Олександра стала єдиною для всієї «синьо-жовтої» команди, Мінспорту вирішило в контексті підготовки до наступних Ігор збільшити фінансування для фристайлістів, котрі отримали змогу тренуватись у найкращих умовах на закордонних зборах.


І ставка на фристайл спрацювала сповна: тренер Енвер Аблаєв не лише допоміг Абраменку зберегти високий рівень зі срібними медалями на ЧС та Олімпіаді-2022 в Пекіні, з’явились і молоді акробати, які мають перспективу досягти таких же висот.


Добре виступають і дівчата: досвідчені Ольга Полюк та Анастасія Новосад час від часу збирають нагороди на етапах Кубка світу, а молоді Ангеліна Брикіна й Анастасія Гасюк уже потрапляють до топ-20.


Чемпіонат світу-2023, котрий завершився у Грузії, ще раз підтвердив правильність стратегії розвитку збірної. Навіть без свого лідера Абраменка, котрий достроково завершив сезон через травму коліна, підопічні Аблаєва змогли здобути дві медалі.


Спочатку українські фристайлісти та їхні фанати отримали сатисфакцію за Олімпіаду в Пекіні, де наша команда була одним із головних претендентів на подіум, але не змогла виступити через позитивний COVID-тест у Новосад.

 

Натомість у грузинському Бакуріані Анастасія разом із Дмитром Котовським та Олександром Окіпнюком стали третіми — це дебютна нагорода України саме у командній першості.

 

Хоча не обійшлося без проблем: у фіналі Дмитро та Олександр завершували свої стрибки падіннями, але вдала робота Новосад і помилки конкурентів дозволили не втратити «бронзу». До речі, Абраменко поїхав на ЧС, але в ролі асистента тренера.


«Безумовно, завжди хочеться перемагати, але це спорт. Хлопці провалили приземлення. На тренуваннях усе було добре, а вже під час старту Котовський та Окіпнюк припустилися помилок. Усі роблять помилки, але головне — зробити правильні висновки. Найважливіше, що вдалося здобути медаль, рухаємося вперед», — сказав Аблаєв після першого медального виступу.


Згодом невипадковість нагород на етапах Кубка світу підтвердила Новосад, яка здобула дебютну «бронзу» в особистій першості. Її медаль стала першою за 12 років на ЧС у жіночому турнірі для нашої збірної.

 

Таким чином, Анастасія — дворазова призерка світового форуму — стала найтитулованішою українкою у фристайлі на рівні ЧС.


«Після особистої перемоги є відчуття втомленості, радості. Мабуть, ще не до кінця розумію, що я посіла третє місце на чемпіонаті світу. Мабуть, дуже втомлена, але дуже рада. Позаяк на Олімпіаді-2022 у Пекіні нас закрили на карантин через коронавірус, ми, на жаль, не змогли виступити на командних змаганнях. І в особистих я не виступала. Але пройшов рік — і ми довели, що гідні показувати високі позиції та бути на подіумі», — не приховувала радості 29-річна Новосад.


Після дебютного «золота» на етапі Кубка світу боротьби за медалі очікували від Дмитра Котовського, але той не зміг потрапити до суперфіналу через падіння.

 

Натомість приємно здивував 19-річний Володимир Кушнір, який на дебютному ЧС став шостим. Що цікаво, Україна продовжила серію потраплянь до суперфіналів ЧС у чоловічих змаганнях, що триває з 2019 року.


Загалом Україну на світовому форумі представили вісім спортсменів: фристайлісти п’ять разів змогли потрапити до топ-10 у трьох дисциплінах. А дві «бронзи» допомогли піднятися в топ-5 медального заліку.