На чемпіонаті Європи всі українські фігуристи зуміли виконати своє завдання-мінімум

15.02.2023
На чемпіонаті Європи всі українські фігуристи зуміли виконати своє завдання-мінімум

Спортивна пара Віолетта Сєрова та Іван Хобта дебютували на дорослому чемпіонаті Європи.

Вітчизняне фігурне катання хоч і рухається маленькими кроками, але демонструє в своєму розвитку невпинний прогрес.

 

На цьогорічний чемпіонат Європи, котрий проходив у Фінляндії, на відміну від багатьох попередніх років, українська збірна поїхала у повному складі, заповнивши, поміж іншого, і свою проблемну квоту в спортивному катанні.

 

При цьому завдяки попереднім успіхам своїх вихованців на нинішній континентальний форум Україна виставила одразу дві танцювальні пари.

Майже як удома

На ЧЄ до фінського Еспоо українські фігуристи зліталися з усього світу.


Через повномасштабну війну, котру веде росія проти України, можливостей повноцінних тренувань на батьківщині у них взагалі не залишилося. Тож до європейської першості одні збірники готувалися в Естонії та Фінляндії, інші — в Німеччині, Австрії й Канаді.


У цьому контексті континентальний форум в Еспоо набув обрисів домашнього для 18-річного фігуриста-одиночника Кирила Марсака. Учень Дмитра Шкідченка нині тренується саме у Фінляндії під проводом Аліни Майєр-Віртанен та Аліси Романенко. І тут, по суті, в рідних стінах, Кирило спромігся непогано проявити себе, встановивши свій новий рекорд для короткої програми.


«Коли дізнався, що буду представляти свою країну на цій арені серед найкращих фігуристів континенту, то дуже зрадів, це велика відповідальність і велика честь. Моєю метою на цей сезон було набрати 70 балів, і я щасливий, що це сталося, причому, на найважливіших змаганнях сезону. Підготовчий період був трохи складним, тому що я зазнав травми за день до Нового року, але після 10 днів відпочинку був готовий знову тренуватися. Крім того, у мене була додаткова мотивація для швидкого відновлення — участь у чемпіонаті Європи», — сказав український фігурист після короткого виступу.

Анастасія Гожва провела ЧЄ-2023 в Еспоо «на нервах».


Отримавши за перший прокат 17-ту суму балів (70,41), Марсак успішно кваліфікувався до вирішальної фази змагань, однак через додаткове хвилювання зберегти зібраність та впевненість під час свого другого виступу в Еспоо Кирилу не вдалося.

 

Припустившись кількох стрибкових помилок у своїй композиції на тему «Зіркових воєн», український одиночник довільну програму завершив на 22-й позначці й у підсумковому протоколі опустився на скромне 21-ше місце.


Примітно, що всім без винятку представникам української збірної вдалося виконати на турнірі своє завдання-мінімум і подолати сито кваліфікаційного відбору на шляху до основної, медальної, стадії змагань.

Складнощі адаптації

Водночас боротися за високі місця вітчизняним фігуристам та фігуристкам досі не під силу. Кращим результатом українців у Еспоо стало дев’яте місце спортивної пари Віолетта Сєрова/Іван Хобта, котрі вперше змагалися на дорослому чемпіонаті Європи.


«Нам дуже комфортно тут виступати. Ці змагання відрізняються від юніорських тим, що рівень фігуристів вищий. Ми не розраховуємо посісти високе місце, наша мета — чисто виконати обидві програми», — наголошував після короткого виступу Іван Хобта.

На фінському льоду Кирило Марсак почувався як удома.


Під час свого дорослого дебюту вихованці Філіпа Залевського наштовхнулися на перепону у вигляді потрійного ріттбергера, котрий їм не вдався одразу в двох прокатах.


Друга за ліком невдача сталася через падіння партнера. Як пояснив Іван, він не встояв на ногах, бо підсковзнувся. До слова, підготовка вітчизняної спортивної пари до ЧЄ-2023 проходила в Німеччині і, як зауважив її наставник, завдяки місцевій федерації фігурного катання Сєрова та Хобта наразі можуть тренуватися в дуже гарних умовах.


Задоволена своїми новими тренувальними умовами й вітчизняна одиночниця Анастасія Гожва, котра на ЧЄ приїхала з Естонії.

 

Утім, за словами спортсменки, за пів року свого проживання адаптуватися до життя в новій країні їй все ще важко. Вона зізналася, що дуже сумує за рідним домом, і, що найголовніше, хвилюється за своїх рідних, які залишилися в Україні.


«Найважче прийняти те, що ти не вдома і що не можеш там бути. Це не твоя рідна ковзанка і всі ті люди, які були поруч з тобою протягом 15 років, не з тобою», — розповіла Анастасія.

 

Вихованка Марини Амірханової не стала приховувати, що каталося їй у Фінляндії тяжко. Велика кількість падінь в обох видах змагальної програми не дозволили Гожві піднятися в підсумковому протоколі вище 20-го місця.


Українські танцювальні дуети Марія Голубцова/Кирил Бєло­бров та Марія Пінчук/Микита Погорєлов завершили виступи на чемпіонаті Європи на 12-му та 15-му місцях відповідно.


Пара Голубцова/Бєлобров на чемпіонат Європи приїхали одразу після виступу на Універсіаді в США. За словами спортсменів, змагатися в такому графіку їм було досить складно.

 

Учні Марії Тумановської-Чайки зараз живуть та тренуються в Канаді.

 

«Ми майже налагодили тренувальний процес, але на початку сезону  все було незрозуміло і дуже сумно», — розповіла Марія Голубцова.

 

Їхній прокат в Еспоо був близьким до кращого результату сезону, проте брак свіжості, схоже, завадив його перевершити.

На чемпіонаті Європи в танцях на льоду Україну представляли
одразу дві пари.
Фото з сайту ufsf.com.ua.


Значно енергійніше виглядали на льоду Марія Пінчук та Микита Погорєлов, для яких це був дебют на дорослому рівні.

 

Учні харківських наставників Галини Чурілової та Мар’яни Козлової, котрі нині тренуються в Австрії, потішили своїх тренерів та шанувальників жвавими та запальними танцями. І, що головне, самі отримали задоволення від своєї дорослої прем’єри.

 

«Нам цікаво кататися в різних категоріях, хоча спочатку було трохи складно змінити свій  характер для ритм-дансу. Танго і латина — дуже різні танці, але ми любимо обидві наші короткі програми», — поділилася емоціями Марія Пінчук.