У Парижі не хочуть бачити російських спортсменів навіть під білими олімпійськими прапорами

15.02.2023
У Парижі не хочуть бачити російських спортсменів навіть під білими олімпійськими прапорами

Мер Парижа Анн Ідальго проти того, аби до завершення війни в Україні російська делегація марширувала вулицями французької столиці. (Фото з сайту reuters.com.)

Цивілізований світ продовжує активно гуртуватися навколо України в протидії російській агресії й на спортивному фронті.

 

Ідею про те, що не можуть представники країни-агресорки брати участі в Олімпійських іграх навіть у нейтральному статусі, підтримують уже 35 країн світу.


«Ми пропонуємо не дозволяти російським та білоруським атлетам змагатися на жодних міжнародних змаганнях, включно з Олімпійськими іграми, допоки війна в Україні триває. Наша позиція як політиків у сфері спорту має бути сильною та єдиною, не можемо дозволити, щоб цим користалися. Тиск на росію та білорусь — дуже важливий», — заявила міністерка спорту Литви Юргіта Сюгздініене.


На зустрічі, де відбулося формування цієї широкої спортивної коаліції, своє слово сказав і президент України Володимир Зеленський.


«Якщо представники держави-терориста з’являться на міжнародних змаганнях чи Олімпійських іграх, то чи матиме значення, що вони там без національної символіки? Сама лише присутність представників держави-терориста — це маніфестація насилля й беззаконня», — зазначив Зеленський.


За словами глави Української держави, чимало російських спортсменів належать до спортивних клубів російської армії та силових структур.


Повідомляється, що флагманами спортивної коаліції, котра виступатиме проти участі росії та білорусі в паризькій Олімпіаді-2024, будуть США, Велика Британія, Німеччина, Франція, Польща, Нідерланди, Канада, Австралія, Японія, а також країни Балтії та Скандинавії.


«Ми йдемо в тому напрямку, аби нам не знадобився бойкот. У цьому всі країни одностайні», — сказала Юргіта Сюгздініене.


До речі, питання бойкоту сильно сколихнуло МОК. Її очільник Томас Бах каже, що ініціатива України провести консультації з усіма учасниками олімпійського руху щодо можливого бойкоту літніх Ігор у Парижі світовий олімпійський рух сприйняв дуже сумно.


«Участь нейтральних спортсменів з російським або білоруським паспортом в Олімпійських іграх-2024 у Парижі ще навіть не обговорювалася конкретно. Тому листи від НОК України колегам та міжнародним федераціям сприймаються нами із сумом», — зазначив Бах.


За його твердженням, Національні олімпійські комітети несуть відповідальність за дотримання Олімпійської хартії, а бойкот стане її порушенням.

 

«Допуск росіян та білорусів до Олімпійських ігор ґрунтується на резолюції ООН про боротьбу з дискримінацією в олімпійському русі», — наголошує президент МОК, закликаючи всіх до конструктивного діалогу.


При цьому міністр спорту Польщі Каміль Бортничук повідомив, що у якості компромісу з МОК розглядається можливість створення такої собі команди біженців.

 

«Це може бути збірна, куди могли б увійти люди російської та білоруської національностей, які є дисидентами. Котрі залишили свою країну, виступаючи проти політики кремля та війни проти України», — розповів Бортничук.


Мер Парижа Анн Ідальго, нещодавно гостюючи в Києві, також підтримала ідею з включення дисидентів з росії та білорусі до збірної біженців та назвала немислимим марш російської делегації в Парижі, допоки в Україні триває війна.