Надія на пару: Марта Костюк єдиною з українців продовжить грати на Australian Open

25.01.2023
Надія на пару: Марта Костюк єдиною з українців продовжить грати на Australian Open

Марта Костюк утретє в кар’єрі зіграє в чвертьфіналі парного «шолома». (Фото: Великий теніс України.)

Перший у сезоні турнір «Великого шолома» — Відкритий чемпіонат Австралії — невпинно наближається до фінішу: вже відомі чвертьфіналісти, цього ж тижня тенісний світ дізнається імена переможців.


До вирішальних стадій дійшла і представниця України: 20-річна Марта Костюк у тандемі з румункою Єлєною-Габріелою Рузе пробилась до вісімки найкращих у парному розряді.

 

Для Костюк це третій чвертьфінал у парах на «шоломах» (раніше до цієї стадії вона двічі доходила на Ролан Гаррос) і другий — у парі з Рузе.

 

За вихід до дебютного півфіналу Марта і Єлєна зіграють проти переможниць матчу Сторм Гантер/Елізе Мертенс (Австралія/Бельгія) — Вікторія Голубич/Моніка Нікулеску (Швейцарія/Румунія).


«Усі матчі важкі. Ми дуже раді вийти до чвертьфіналу і в передчутті наступного поєдинку. Разом ми отримуємо задоволення на корті, додаючи в нашу гру веселощі. Саме з таким настроєм ми дійшли до чвертьфіналу в Парижі минулого року. Нам треба продовжувати грати так само, з такими кумедними моментами на корті, і показувати глядачам шоу», — поділилася рецептом успіху Марта.

 

Позитивним для себе може вважати Костюк і результат в одиночному розряді: як і торік, Марта дійшла до третього кола, де поступилась третій ракетці світу Джессіці Пегулі.


Натомість однаковий результат в обох розрядах продемонструвала Ангеліна Калініна. 25-річна українка, яка перед турніром замикала топ-40 рейтингу в одиночному розряді, вперше у кар’єрі пробилась до третього кола «мейджора», де не зуміла нав’язати боротьбу іменитій Барборі Крейчиковій. Завдяки такому прориву перша ракетка України може за підсумками турніру піднятись до топ-30.

 

А в дуеті з Еллісон ван Ейтван із Бельгії Ангеліна дебютувала у третьому раунді у парах: там українсько-бельгійський дует програв у двох сетах 11-м сіяним Чжань/Чжаосюань.


Ще однією українкою в третьому колі WTA-сітки стала Катерина Байндль, яка також уперше в кар’єрі дійшла на «шоломі» далі другого кола, програвши в матчі за 1/8 фіналу латвійці Альо­ні Остапенко, яка, до речі, уже дійшла до чвертьфіналу та за рівнем гри в Мельбурні є однією з претенденток на титул.


А от у парі з нашою Людмилою Кіченок Остапенко, попри високий п’ятий номер посіву, програла вже на старті: українсько-латвійський дует знову, як і в Аделаїді, поступився російсько-казахстанській парі Павлюченкова/Рибакіна.

 

Невдало виступила Люда і в міксті, програвши з еквадорцем Ескобаром уже в першому колі. Не набагато краще виступила в Австралії і її сестра Надія, яка в парі з бельгійкою Циммерман зупинилась у другому колі.


А єдиний представник України у чоловічій сітці Олексій Крутих після вдалої кваліфікації на дебютному «шоломі» хоч і дав бій, але все ж програв у чотирьох сетах більш досвідченому Шварц­ману.

 

Проте такий результат дозволить Олексію дебютувати у топ-175 і зробити ще один крок на шляху до заповітної першої сотні рейтингу.


Тим часом в обох одиночних розрядах — і в жіночому, і в чоловічому — до стадії чвертьфіналу не дійшли перші і другі номери посіву.

 

У WTA-сітці перша ракетка світу Іга Швьонтек із Польщі програла за путівку в 1/4 уже згаданій Рибкіній: Іга визнала, що не змогла впоратись із тиском, який на неї «звалився» як на головну фаворитку змагань. Рано закінчила турнір і друга ракетка планети Онс Жабер із Тунісу.


Натомість, окрім іменитих Пегули, Азаренко, Соболєнко, Плішкової й Остапенко, до чвертьфіналу зуміли пробитись і менш титуловані Магда Лінетт із Польщі та хорватка Донна Векич.


У чоловічій же сітці головними сенсаціями стали досить ранні вильоти минулорічних фіналістів — чинного чемпіона, іспанця Рафаеля Надаля, і росіянина Даніїла Медведєва, який, як і всі представники рф і Білорусі, виступав у нейтральному статусі.

 

Рафі захистити титул завадила травма стегна, через яку він програв у другому колі американцю Макдональду, а Медведєва здивував молодий Себастьян Корда. Рано вилетів і другий сіяний, норвежець Рууд, який уже анонсував, що, як і Надаль, візьме паузу.


За таких обставин головним претендентом на титул залишається дев’ятиразовий чемпіон австралійського «шолома», серб Новак Джоковіч.

 

Проте йому спробує нав’язати боротьбу амбітна молодь, зокрема чех Іржі Легечка та американець Бен Шелтон, котрі сенсаційно пробились до вирішальних раундів.


У разі тріумфу Новак, який торік, нагадаємо, не зміг зіграти в Австралії через депортацію у зв’язку з відсутністю COVID-щеплення, зможе наздогнати Рафу по кількості виграних «шоломів» (в іспанця наразі 22 титули, у серба — 21, а швейцарець Федерер завершив кар’єру на позначці  20 трофеїв).