Зі світу по нитці: як відновлюватимуть зруйновані росією будинки на Київщині

18.01.2023

Фандрейзингова платформа UNITED24 запустила проєкт «Відновлення країни», у рамках якого відбудовуватимуть зруйноване війною житло. 

 

Його реалізація розпочнеться в Ірпені, Бородянці, Гостомелі та Дмитріївській громаді, що першими постраждали від звірств рашистів.


Як повідомив голова Київської ОВА Олексій Кулеба, наразі заплановано відбудову 18 багатоповерхівок, де раніше проживало 4 тис. 237 людей. В одну з них уже можуть повернутися її мешканці.

 

Йдеться про завершену реконструкцію 131 квартири. Вартість усіх запланованих робіт — 719 мільйонів гривень.

 

Завдяки донатам (пожертвам) іноземців та зарубіжних компаній зі 110 країн світу наразі вдалося зібрати 504 мільйони, але процес триває далі.

 

«Я вдячний усім донорам, які допомагають відбудовувати Україну, — каже пан Кулеба. — Вдячний також президенту України за ініціативу UNITED24. Об’єднавшись, усе відновимо і відбудуємо».  


Серед донаторів проєкту є чимало світових знаменитостей і відомих  брендів. Скажімо, один із будинків узявся відновлювати модний дім Balenciaga.

 

А відомий український футболіст Андрій Шевченко дав кошти на реконструкцію зруйнованого стадіону в Ірпені.


Як  відомо, ініціатива UNITED24 запрацювала 5 травня. Це платформа для збору коштів на допомогу Україні, що надає можливість зробити донат в один клік з будь-якої країни.

 

Усі кошти надходять на рахунки НБУ. Станом на 12 січня 2023 року через платформу вдалося зібрати понад 10 мільярдів гривень.

 

Зокрема, німецький виробник ліків Bayer перерахував 1,3 мільйона євро на відновлення та оснащення медичних закладів України.

 

А керівник Uber персонально приїхав до Києва і передав 1,5 мільйона доларів на реанімобілі.

 

Леся БОГОМОЛ