На Черкащині співробітники СБУ затримали медика — російського агента

18.01.2023
На Черкащині співробітники СБУ затримали медика — російського агента

Агент рф працював медиком. (Фото надане СБУ в Черкаській області.)

На Черкащині контррозвідка Служби безпеки викрила ще одного агента фсб під час спец­операції.


Як повідомили «Україні молодій» у Черкаському обласному управлінні СБУ, зловмисником виявився працівник медичної установи, якого на початку повномасштабного вторгнення завербували російські спецслужби.


«За вказівками агресора він цілеспрямовано об’їжджав територію регіону і збирав інформацію про базування та переміщення підрозділів Сил оборони. Насамперед ворожий агент намагався виявити бойові позиції системи протиповітряної оборони та місця дислокації тренувальних центрів сухопутних військ ЗСУ», — розповідають у спецслужбі.

 

І уточнюють, що також він передавав окупантам координати українських блокпостів та адміністративних будівель правоохоронних органів на території обласного центру.


Крім цього, «звітував» перед фсб щодо локацій місцевих об’єктів критичної інфраструктури, у тому числі енергогенеруючих підприємств. Така розвідувальна інформація потрібна була ворогу для підготовки серії ракетних ударів по регіону.


Співробітники Служби безпеки затримали зловмисника на спробі передати агресору закриті відомості про українські об’єкти.

 

Зрадник надсилав розвіддані своєму російському куратору через анонімний телеграм-канал у вигляді відміток на електронних картах і фотоматеріалів, кажуть правоохоронці.

 

За їхніми словами, під час обшуку за місцем проживання затриманого було вилучено мобільний телефон і планшет із доказами законспірованого листування з фсб.

 

Також у фігуранта виявлено паспорт зразка колишнього срср і про­кремлівську символіку.


Наразі слідчі СБУ повідомили йому про підозру за ч. 2 ст. 111 Кримінального кодексу України (державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану).


Суд обрав міру запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою, без права внесення застави.


Спецоперацію з викриття і затримання зловмисника проводили співробітники СБУ Черкаської області за процесуального керівництва обласної прокуратури.