І швець, і продавець: майже 20 підприємств переїхали до Черкас із гарячих точок

11.01.2023
І швець, і продавець: майже 20 підприємств переїхали до Черкас із гарячих точок

У Черкасах трудяться швачки релокованого підприємства з Херсона. (Фото надане Черкаською міською радою.)

Наразі в місті над Дніпром уже відновили свою роботу й успішно працюють, виготовляючи свою продукцію, майже два десятки підприємств із регіонів, охоплених активними бойовими діями.

 

За словами директорки департаменту економіки та розвитку Черкаської міської ради Ірини Удод, міська влада зацікавлена у залученні до спільної роботи всіх секторів економіки, тож готова допомагати у відновленні роботи підприємствам на території міста і приймати представників бізнесу, що не можуть вести свою діяльність у зоні бойових дій та готові переїхати до Черкас.


З 11 квітня минулого року Черкаську область включено в урядову програму релокації підприємств. Тож ті з них, що перебралися сюди у рамках цієї програми, мають різноманітні види діяльності.

 

Зокрема, це виробництво і торгівля побутовими електротоварами та електронною апаратурою, виробництво фармацевтичної продукції  та загальна медична практика, швейне виробництво, транспортні послуги, оптова торгівля, є навіть телерадіокомпанія.


«Серед успішних прикладів відновлення діяльності виробництва на території міста Черкаси — одне з підприємств швейної галузі. Воно переїхало до нас із Херсона», — розповідає Ірина Удод.


Ця компанія, пояснює вона, існує дев’ять років і входить до п’ятірки лідерів України з виробництва одягу для найбільших українських холдингів.

 

Серед персоналу, що працює на підприємстві, 20% — це внутрішньо переміщені особи з різних областей. На черкаському підприємстві нині задіяно  80 швачок. Найближчим часом планується збільшити кількість працівників до 200—250 осіб.


Як наголошує перший заступник черкаського міського голови Сергій Тищенко, незважаючи на численні перешкоди, релокований бізнес перелаштовується під нові реалії, шукає рішення, адаптується.

 

«Завдання нашої команди на чолі з міським головою Анатолієм Бондаренком — підтримувати як місцевий бізнес, так і підприємців, які переїхали до нас із гарячих точок країни. Щоб країна жила, для відновлення української економіки там, де дозволяє безпека, має працювати бізнес», — підсумовує Сергій Тищенко.