Казковий маршрут. Перед зимовою Універсіадою українська збірна з хокею провела благодійний тур Канадою

11.01.2023
Казковий маршрут. Перед зимовою Універсіадою українська збірна з хокею провела благодійний тур Канадою

Передматчеві церемонії кидання шайби з українськими сім’ями, які нещодавно переїхали до Канади, мали традиційний характер під час Hockey Can’t Stop Tour. (Фото з сайту ФХУ.)

Уперше за десять років українська студентська збірна з хокею виступить на Універсіаді, і заради хорошого результату на турнірі в американському Лейк-Плесіді керівництво ФХУ організувало для вітчизняних студентів-збірників змагальне турне Канадою.


Напередодні старту студентської зимової Олімпіади-2023 українська збірна, складена з гравців національної команди, вік котрих не перевершує 25 років, отримала можливість зі­грати чотири поєдинки з представниками студентської хокейної ліги Канади — командами Університетів Альберти, Саскачевана, Манітоби та Калгарі.

Справжнє диво

Турне, прокладене між містами Західної Канади — Саскатун, Калгарі, Едмонтон та Вінніпег, окрім спортивної складової, мало також і гуманітарне спрямування.

 

Гроші, отримані від продажу квитків, спрямують на підтримку українських біженців та дитячо-юнацького хокею в Україні.

 

Водночас виконавчий директор ФХУ Олександра Слатвицька сподівається, що турне Hockey Can’t Stop Tour послужить початком великої хокейної дружби між Україною та Канадою на довгі роки:

 

«Сподіваюся, що це не лише про добру підготовку до Універсіади та збір фінансів для гуманітарної допомоги українцям. Вірю, що цей тур стане початком більш тісних взаємозв’язків між двома країнами».

 

За її словами, ніхто в Україні й уявити не міг, що ФХУ вдасться організувати такий масштабний проєкт, особливо в умовах війни.


«Це неймовірний досвід. Прекрасні арени, багато вболівальників. Отримавши можливість грати на спортивних майданчиках, де свої матчі проводять команди НХЛ, почуваєшся як у казці, — зазначив форвард «синьо-жовтих» Гліб Кривошапкін. — Ми не маємо в Україні арен такого рівня. Для багатьох із нас це справді якесь диво».

У Калгарі для вітчизняних збірників господарі організували насичену культурно-спортивну програму з походом
на великий хокей за участі місцевої команди НХЛ «Калгарі Флеймз».


Заключний матч канадського турне українська збірна провела у Вінніпезі, на 15-тисячній арені «Канада Лайф Сентр», де свої домашні поєдинки грає команда НХЛ «Вінніпег Джетс».

 

На матч проти університетської команди «Манітоба Бізонз» організатори продали понад сім тисяч квитків, і це був абсолютний квитковий рекорд української збірної під час Hockey Can’t Stop Tour.

 

Вінніпег має велику українську спільноту, відтак на матчі очікували близько чотирьох тисяч українців.

 

«Наставники допомагають нам бути сильними ментально. Не хвилюватися через велику глядацьку аудиторію, а лише показувати нашу найкращу гру на шляху до перемоги», — розповів Кривошапкін.


Команді Шахрайчука неабияк хотілося перервати серію з трьох поразок поспіль, і, на диво хокейної спільноти, їй удався неймовірний матч.


Попри те, що в опонентах був один із лідерів Студентської ліги Канади, синьо-жовта збірна показала напрочуд успішну гру, котра завершилася розгромом місцевих «бізонів» — 5:1.

 

Вочевидь, уроки майстерності від канадських університетських команд принесли підопічним Шахрайчука неабияку користь, і на старт Універсіади в Лейк-Плесіді вони вийдуть із добрим багажем практичних знань та запасом хороших позитивних емоцій.

Із користю для справи

Головний тренер української збірної переконаний, що вітчизняні хокеїсти отримали від канадських університетських команд безкоштовний майстер-клас на вкиданнях, у володінні ключкою, швидкості мислення та грі в пас.

 

«На жаль, ми відстаємо від канадців у всіх базових аспектах хокею — катанні, техніці та прийнятті рішень. Проте проведення таких матчів — величезна користь та досвід для нашого хокею. Сподіваюся, після таких повчальних зустрічей хлопці швидше зрозуміють, що таке хокей і в якому напрямі слід рухатися далі», — розповів Шахрайчук.


Загалом цей коментар очільника «синьо-жовтих» стосувався їхньої першої гри канадського туру — проти хокеїстів «Саскачеван Хаскіз» (0:2). Тоді, втомлені 52-годинним переїздом з України до Канади, українські гравці були далекі від своїх оптимальних кондицій.


Проте, як видно, за короткий час вони обросли неоціненним досвідом, який, без сумніву, дозволить їм у майбут­ньому міцніше стояти на ковзанах.

 

У контексті найближчого майбутнього найбільш принциповим під час канадського туру для української збірної та її очільника був поєдинок проти «Калґарі Дінос» — команди, 19 гравців якої незабаром захищатимуть кольори канадської збірної на Універсіаді-2023 і з якою українській команді доведеться грати перший поєдинок у Лейк-Плесіді.


Перед від’їздом до Північної Америки Шахрайчук попереджав підопічних про рішучу готовність збірної Канади максимально добре зіграти на Універсіаді й дуже остерігався того, аби його хлопці не програли законодавцям хокейних мод в офіційному матчі з двозначною різницею.


Під час благодійного турне вітчизняні хокеїсти провели доволі непоганий поєдинок проти «Калгарі Дінос» (1:3), спромігшись навіть першими відкрити рахунок у матчі.

 

Утім довго утримувати лідерство в матчі «синьо-жовті» не змогли, хоча й багато закинути супернику не дозволили. При цьому довгий час перевага господарів мала мінімальний характер, а українські хокеїсти до останньої хвилини основного часу намагалися вирівняти становище.

У першому поєдинку свого університетського турне Канадою —
проти «Саскачеван Хаскіз» — українські хокеїсти отримали
безкоштовний майстер-клас від місцевих студентів.


Загалом, до українських хокеїстів у Калгарі господарі були дуже гостинні. У перший день нового року вони організували для хлопців з України похід на великий хокей: подарували їм безкоштовні квитки на поєдинок регулярного чемпіонату НХЛ між «Калгарі Флеймз» та «Ванкувер Кенакс» і презентували кожному нашому збірнику фірмову «джерсі» знаного місцевого клубу.


«Ми дуже раді приймати збірну України U25 і цінуємо нагоду допомогти зібрати кошти на потреби юних українських хокеїстів. Це великий виклик для нашої команди у час, коли ми готуємося до другої половини сезону. Це почесно — бути частиною цього туру зі збору коштів», — сказав головний тренер «Калгарі Дінос» Марк Гавелл.


До наступного поєдинку благодійного туру, котрий проходив в Едмонтоні, українська збірна підійшла достатньо втомленою. Команді Шахрайчука, котра грала третю за п’ять днів гру, відверто бракувало свіжості.

 

Натомість «Голден Берз» із Едмонтона легко та невимушено реалізовували свої голеві нагоди, п’ять разів уразивши ворота української команди.


До слова, хокейна спільнота Едмонтона також дуже активно діяла в рамках гуманітарної програми Hockey Can’t Stop Tour. Так, під час поєдинку регулярного чемпіонату НХЛ за участі «Едмонтон Ойлерз» та «Нью-Йорк Айлендерс» відбулася акція під гаслом «Стоїмо разом з Україною», котра передбачала церемонію вкидання шайби з українськими сім’ями, які нещодавно переїхали до Канади, й виконання національного Гімну України українським чоловічим хором Едмонтона англійською та українською мовами.

 

Окрім того, керівництво «Ойлерз» організувало серед місцевих шанувальників хокею лотерею, кошти від якої підуть на підтримку гуманітарних ініціатив Українсько-канадського конгресу Альберти.


«Наш клуб солідарний з народом України. Людські страждання в Україні вражають. В Альберті проживають понад 345 тисяч людей українського походження. Вони — наші друзі та сусіди, їхня культура та традиції є значною частиною нашої спільноти тут, у Нафтовій країні. Ми заохочуємо, щоб усі жителі Альберти об’єдналися на підтримку гуманітарних зусиль в Україні, у часи, коли вони цього потребують найбільше», — сказав віцепрезидент «Ойлерз» Тім Шиптон.


...А після матчу в Едмонтоні синьо-жовта збірна переїхала до Вінніпега. Отримавши достатньо часу на перепочинок та відновлення, підопічні Шахрайчука яскраво завершили своє канадське турне. А далі на українських хокеїстів уже чекають офіційні матчі на Універсіаді в США.