Броня і крила: на конкурсі «Міс Всесвіт» українка Вікторія Апанасенко вийде у костюмі «Воїн світла»

28.12.2022
Броня і крила: на конкурсі «Міс Всесвіт» українка Вікторія Апанасенко вийде у костюмі «Воїн світла»

«Воїн світла». (Фото надане агенцією «Дель Арте».)

У ніч із 14-го на 15 січня, о другій годині ночі за українським часом, у США, в Нью Орлеані штату Луїзіана, відбудеться  фінал конкурсу «Міс Всесвіт»-2022, де Україну цього разу представлятиме Вікторія Апанасенко.  

 

За кілька днів до того, 11 січня, учасниці представлятимуть національні костюми. Вікторія дефілюватиме у вбранні з назвою  «Воїн світла».


«У цей нелегкий для нашої Батьківщини час ми довго думали, яким має бути образ, що символізуватиме нашу країну? Який «меседж» він має нести усьо­му світу? Про що мають розповісти його деталі? Ми навіть провели голосування серед громадськості за те, якою вони хочуть метафорично бачити нашу країну: відтворити трагізм українського сьогодення чи показати Україну у світлому образі, який продемонструє український дух та силу нашого народу. Більшість проголосувала за другу версію. При створенні образу використовувалися власна ідея Вікторіі та її особисте бачення», — говорить про костюм президентка конкурсу «Міс Україна Всесвіт» Анна Філімонова.


Костюм «Воїн світла» символізує боротьбу нашої нації з пітьмою та оберігає, наче войовничий архангел Михаїл, котрий захищає Україну з мечем.

 

У руках у Вікторії — зброя, її тіло — в обладунках, водночас вона несе світло через темряву, яку приніс на наші землі агресор.


В образі використано п’ять основних матеріалів та елементів. Монолітний комбінезон, що символізує броню та, наче друга шкіра, огортає Вікторію.

 

Біла сукня, яка складається зі стилізації вишиванки з пишними рукавами, спідниці, на яку загалом пішло понад 10 метрів тканини, та створеної на сучасний лад крайки, тобто паска.

 

Костюм прикрашає головний убір з традиційними для України колосками. Символічні крила, обпалені в битві, обрамлені у синьо-золоті обладунки в кольорах українського прапора, розкриті для вирішального бою та прикрашені різноманітними дзеркальними орнаментами.


Костюм створювався в Україні протягом чоти­рьох місяців в екстремальних умовах, під звуки сирен, без електроенергії та у світлі свічок.

 

Розроблений та створений відомою українською дизайнеркою Лесею Патокою, яка раніше створювала образи для Onuka, Джамали, «Бумбокс», «Pianoбой» та інших.


«Нам так важливо було створити образ не просто красивої, а й сильної духом дівчини, що уособлює всю Україну — незламну, сміливу, вільну. Попри всі складнощі та виклики, ми впорались зі створенням образу вчасно, адже кожен з нас — воїн у своїй справі», — прокоментувала Леся Патока.


«Костюм «Воїн світла» — це уособлення внутрішньої сили українців, нашої сміливості, рішучості та любові до волі, що тече в нашій крові. У цей костюм я хотіла закласти ідею, що війна не спроможна зламати нашу міць та знебарвити наші серця. Україна обов’язково відродиться, як фенікс, розквітне та засяє променями доброти та віри», — говорить Вікторія Апанасенко.


Автором вбрання для виходу у вечірніх сукнях став український дизайнер Іван Фролов (Frolov). До розробки образів Вікторії для конкурсу «Міс Все­світ» долучилося багато відомих українських брендів та початківців, серед яких: Bevza, the COAT by Katya Silchenko, Alina Balykina, Yuliya Magdych, Foberini, J’amemme, O.TAJE, Olya Mak, Katerina Rutman, Marsego, Hey Sis!, Betta La Betta, L’Ange Blanc, Nadya Dzyak, Bagllet, Lovandbag, Cover, Mantica.

 

І це можливість для кожного з дизайнерів долучитися до міжнародного промо своєї країни, яка воює та перемагає.