Аргентинська мрія. «Альбіселесте» на чолі з Мессі втретє в історії виграла «мундіаль»

28.12.2022
Аргентинська мрія. «Альбіселесте» на чолі з Мессі втретє в історії виграла «мундіаль»

Ліонель Мессі нарешті став чемпіоном світу та зробив вагому заявку на восьмий «Золотий м’яч». (Фото AP.)

Вишенькою на торті чемпіонату світу-2022, який завершився в Катарі, стали поєдинки за медалі.

 

Як і очікувалось, до матчу за титул дійшли володарі світової корони-2018 французи та чинні володарі Кубка Америки аргентинці на чолі з Лео Мессі.


Мбаппе і Ко не без проблем здолали в 1/2 фіналу збірну-сенсацію цього «мундіалю» — Марокко, а підопічні Скалоні «на класі» завдяки зусиллям 7-разового володаря «Золотого м’яча» та Хуліана Альвареса не залишили жодних шансів хорватам.

 

Фінальне ж протистояння, як і прогнозували експерти, перетворилось на протистояння лідерів своїх збірних та одноклубників по «ПСЖ» — Мессі і Мбаппе.


Спочатку 35-річний Лео, для якого це був останній ЧС та, відповідно, остання можливість здобути заповітний трофей, реалізував 11-метровий (уже четвертий на турнірі), а потім допоміг відзначитись ще одному зірковому ветерану — Анхелю Ді Марії.

 

Підопічні ж Дідьє Дешама взагалі не могли нічого протиставити збалансованій команді Скалоні, до 70-ї хвилини не завдавши жодного удару по воротах.

 

Про те, що першочерговий план «Ле Бльо» на матч провалився, свідчать і ранні заміни (Дешам випустив двох нових гравців уже на 40-й хвилині поєдинку). Коли у команди мало що виходить, свої індивідуальні якості мають проявляти лідери.

 

Так зробив і молодий, але вже досить титулований Кіліан Мбаппе: спочатку голеадор реалізував пенальті, а вже через хвилину створив шедевр, ударом із льоту «прошивши» голкіпера аргентинців Мартінеса. Після цього здавалось, що французи дотиснуть деморалізованих аргентинців, проте до овертаймів рахунок не змінився.


У першому екстратаймі перевага була вже в «альбіселесте»: тричі міг відзначатись Лаутаро Мартінес, проте знову забив Мессі, зігравши на добиванні.

 

Коли ж укотре здалось, що переможець матчу вже відомий, французам знову допоміг 11-метровий — Мбаппе другим в історії фіналів ЧС оформив «хет-трик».

 

Зрештою долю «золота» вирішила серія пенальті, у якій знову себе проявив майстер з відбиття ударів із позначки Еміліано Мартінес, змусивши помилитись двох суперників — один удар він відбив, іще один пройшов повз ворота, аргентинці ж були точні.


Таким чином, Ліонель Мессі після різноманітних клубних та індивідуальних нагород втілив у життя свою найзаповітнішу мрію на рівні збірних, принісши своїй країні довгоочікуваний трофей (востаннє аргентинці перемагали у 1986 році ще з Марадоною).


Лео, до речі, став лише п’ятим гравцем, якому вдавалося виграти і «Золотий м’яч», і Лігу чемпіонів, і «мундіаль». Надрезультативна гра (7 голів та 3 передачі) і статус найкращого гравця турніру роблять Мессі фаворитом і на «Золотий м’яч-2023».

 

Чи не голов­ним суперником зіркового аргентинця на 100% буде кращий бомбардир змагань у Катарі Мбаппе, котрий уже в 23 роки забив 12 голів на ЧС — до рекорду Клозе — лише 4 точні удари.

 

Ще дві індивідуальні нагороди також очікувано вибороли аргентинці: Еміліано Мартінес після ключових сейвів отримав «Золоту рукавичку», а 21-річний хавбек Енцо Фернандес, за яким уже, подейкують, полює мадридський «Реал», став кращим молодим футболістом.


«Якби ми програли 0:3, то не могли б скаржитися. Впродовж 60 хвилин нам не вдавалося робити правильні речі на полі, але потім з’явилася сміливість, енергія та якість, які наблизили Аргентину до межі. Я зробив такі швидкі заміни, тому що не був задоволений та розумів, що ми можемо краще. Це не означає, що гравці, які покинули поле, були більше винні, ніж інші», — визнав гіркоту поразки Дешам.


«Ми чемпіони світу. Мені це стільки разів снилося, я так цього хотів, що досі не можу в це повірити. Дуже дякую моїй родині, усім, хто мене підтримує, усім, хто вірив у нас. Ми ще раз продемонстрували, що аргентинці, коли ми боремося разом та об’єднані, здатні досягти того, що задумали. Цю перемогу заслужила команда, яка вище індивідуальностей. Ми це зробили», — нарешті по-справжньому щасливим у збірній є Мессі.


При цьому, попри плани завершити міжнародну кар’єру після ЧС, аргентинець натякнув після тріумфу, що змінив своє рішення. Тепер він хоче насолодитись грою за Аргентину у статусі чинного чемпіона світу.


«Звісно, на цьому я хотів завершити свою кар’єру, адже не можу хотіти нічого більшого. Майже завершити кар’єру таким чином — це вражає. Я люблю футбол, люблю те, що я роблю. Мені подобається бути у збірній, у команді, я хочу зіграти ще кілька ігор, будучи чемпіоном світу», — сказав капітан збірної, який, очевидно, хоче забити свій 100-й гол за національну команду (зараз у Лео 98 точних ударів).