На Черкащині лісівники підгодовують диких тварин сіном та зерном

21.12.2022
На Черкащині лісівники підгодовують диких тварин сіном та зерном

У лісах Черкащини пропорції їжі для диких тварин лісівники коригують відповідно до погодних умов. (Фото Наталії Сегеди.)

Черкаські лісівники знають, що для диких тварин зимовий період – це справжнє випробування, адже основним кормом для їх харчування є рослинність.


Тож, розповідають «УМ» в Черкаському обласному управлінні лісового та мисливського господарства, підгодівля диких тварин в холодну пору року стає для лісівників обов’язком і необхідністю.

 

Така турбота,  наголошують, відіграє важливу роль у підтриманні чисельності лісових мешканців  та забезпечує виживання багатьох видів в складних зимових умовах.


«Задля цього у мисливських господарствах Черкащини облаштована мережа біотехнічних споруд. Єгерська служба заздалегідь заготовляє корми для підгодівлі диких тварин взимку.

 

Це переважно сіно, гіллячкові віники, зернові, коренеплоди», – розповідає Наталя Сегеда з Черкаського обласного управління лісового та мисливського господарства.


За її словами, викладення корму проводиться в місцях найбільшої концентрації тварин, там, де вони почувають себе вільно. Тому ці підгодівельні майданчики здебільшого розташовані в малодоступних для сторонніх очей місцях.


Як пояснюють черкаські мисливствознавці, підживлення тварин не повинно замінювати природну кормову базу та перешкоджати природним інстинктам тварин, тому пропорції їжі коригують відповідно до погодних умов.

 

Також здійснюється контроль кількості кормів у годівницях та при потребі поповнення їхніх запасів. Окрім того, лісівники та єгерська служба ретельно стежать за тим, аби скупчення звірів не приваблювало браконьєрів. Для цього постійно проводяться рейди, застосовуються фото- та відеопастки.


Наразі на Черкащині функ­ціонує 55 мисливських господарств, з них 51 – це мисливські угіддя системи Українського товариства мисливців і рибалок та інших користувачів. Решта чотири – це мисливські господарства лісгоспів Шевченкового краю.


Як наголошують черкаські лісівники, кількість диких мисливських тварин в лісах Черкащини перебуває в межах оптимальної чисельності, а по окремих мисливських угіддях і перевищує оптимальний рівень. Це свідчить про забезпечення раціонального та невиснажливого використання дикої фауни.


Водночас щорічна таксація протягом останнього десятиріччя свідчить, що загалом на Черкащині фіксується позитивна динаміка щодо збільшення чисельності диких тварин в мисливських угіддях.

 

Так, приміром, якщо у 2007 році кількість копитних диких тварин становила 7,6 тис., то у 2021 році їх чисельність зросла до 11,3 тис; у 2007 р. кількість диких хутрових тварин складала 37 тис, то у 2021 р. – 53,5 тис.  Торік у лісах Черкащини, приміром, мешкали 100 лосів, 266 благородних оленів, 851 плямистий олень, 8 тис. 290 козуль, 1 тис. 610 кабанів, 37 тис. 873 зайці.