Хокеїсти «молодіжки» розпочали ЧУ-2022/2023 в дивізіоні ІВ із двох перемог поспіль

14.12.2022
Хокеїсти «молодіжки» розпочали ЧУ-2022/2023 в дивізіоні ІВ із двох перемог поспіль

Хокеїсти української «молодіжки» розпочали чемпіонат світу в дивізіоні ІВ із двох перемог поспіль. (Фото з сайту ФХУ.)

Кожен з ігрових видів спорту переживає нині в Україні непрості часи, а організація в умовах великої російсько-української війни повноцінних національних чемпіонатів стала пріоритетом номер один про профільних федерацій.

 

Минулого сезону хокейний чемпіонат України переживав масштабне потрясіння.

 

Тоді відголоски боротьби за право організовувати та проводити ЧУ докотилися аж до Міжнародної федерації хокею на льоду, а результатом конфлікту стало утворення нового турніру — суперліги, куди, серед інших, разом з командами-земляками заявився й найтитулованіший вітчизняний клуб останніх років — «Донбас».

Питання внутрішнього масштабу

Старт нового чемпіонату країни президент ФХУ Георгій Зубко назвав серйозним досягненням, оскільки рішення про запуск турніру виявилося, за його словами, «фінансово непростим, проте винятково важливим».


Першість, у якій змагається шість команд, проходить на льодових аренах в трьох містах України й перебуває під повним патронатом ФХУ.

 

Так, у столичному Палаці спорту свої домашні матчі грає «Сокіл» та новостворений ХК «Київ».

 

На льоду кременчуцького «Айсберга» базуються місцевий «Кременчук» та «Харківські Берсерки», а на ковзанці в Калуші, що на Івано-Франківщині, суперників приймають херсонський «Дніпро» та господар арени — «Легіон».


Згідно з регламентом, турнір складається з двох етапів. На першому — кожен з учасників ЧУ зіграє в регулярному сезоні по 30 матчів.

 

Далі на четвірку кращих команд «регулярки» очікуватиме «плей-оф». Серед головних нововведень регламенту ЧУ-2022/2023 — запровадження жорсткого ліміту на легіонерів, згідно з яким до заявки команд можуть потрапити лише п’ять іноземців.

 

При цьому для хокеїстів із росії та білорусі ФХУ запровадила повну заборону на участь в українському чемпіонаті.

На перерву в чемпіонаті країни «Кременчук» пішов у ролі лідера.

До того ж організатори ЧУ знову змінили систему нарахування очок. Після короткого експерименту з двобальною оцінкою командних успіхів спортивна дирекція турніру повернулася до класичної системи нарахування очок — трьох балів за перемогу в основний час, замість двох пунктів, як то було  минулого сезону.


За два місяці регулярних змагань кожен із шести клубів-учасників ЧУ вже встиг зіграти більше десятка поєдинків.

 

Наявні здобутки команд уже чітко демонструють сформовану трійку лідерів, у якій перебувають «Кременчук», «Сокіл» та «Дніпро». При цьому за втраченими очками найкращий потенціал наразі має херсонська команда.


Перед перервою в чемпіонаті, котра обумовлена участю великої кількості вітчизняних хокеїстів в матчах основної та молодіжної збірних України, «Дніпро» здобув сьому поспіль перемогу, взявши в тому переможному матчі реванш у «Сокола» за досі єдину поразку в турнірі.

Вдивляючись за океан

А далі очільник херсонських «щук» Олександр Бобкін вже у ролі наставника української молодіжки (віком до 20 років) вирушив на ЧС-2022 у дивізіоні ІВ до Польщі, де, за його словами, перед національною командою стоїть чітке завдання з підвищення в класі.


Польський «мундіаль» підопічні Бобкіна розпочали ударно, здобувши на старті дві перемоги поспіль — над італійською та господарською збірними.


Водночас перша хокейна збірна України найближчими днями проведе матчі на «Кубку трьох націй», де їй опонуватимуть команди Польщі та Франції.

 

До слова, французи — учасники елітного хокейного дивізіону — поза згаданим турніром додатково проведуть з «синьо-жовтими» матч товариського характеру.


«Склад на цей турнір ми формували з перспективою підготовки команди до участі у зимовій Універсіаді в Лейк-Плесіді. Там, як відомо, можуть виступати лише гравці, не старші 25-ти років. Тому намагалися викликати найперше тих хокеїстів, які підпадають під ці обмеження», — пояснив головний тренер першої української збірної Вадим Шахрайчук, під опікою котрого, до слова, перебуває й студентська збірна.


Трохи розкрив наставник і найближчі плани: «Будемо налаштовувати команду на перемоги в кожному матчі. Місяць тому в Будапешті на Меморіалі Тамаша Шаркозі збірна Франції демонструвала найдинамічніший, найзмістовніший хокей. Дуже хотіли зі­грати з цією командою ще тоді, але не змогли пробитися у фінал, бо програли в овертаймі словенцям. Тепер матчів із Францією буде відразу два. Головне, щоб ми встигли швидко відновитися після тривалого перебування в дорозі. А завдання ставимо максимальні, наче це офіційні змагання».

 

До слова, на Меморіалі Тамаша Шаркозі, де змагалися й представники найсильнішого хокейного дивізіону планети, збірна України посіла третє місце, чим продемонструвала свій непоганий потенціал.


На «Турнірі трьох націй» за «синьо-жовтих» гратиме чимало легіонерів. У заявці їх одразу десять, проте, за словами Шахрайчука, матчі у Франції — це хороша нагода проявити себе для хокеїстів з внутрішнього чемпіонату.

 

А після французького вояжа на Вадима Шахрайчука чекатиме ще й хокейний тур Канадою. Як наставнику студентської збірної України, йому належить добре підготувати хлопців до Універсіади, і чотири матчі з канадськими студентами в рамках турне «Hockey Can’t Stop Tour» мають тому допомогти.

 

Окрім того, носитимуть ці матчі й статус благодійних, на яких збиратимуться кошти для українських біженців, відбудову знищених українських арен та гуманітарні цілі.