На етапі Кубка світу в Хохфільцені дебютувала 17-річна сестра Анастасії Меркушиної

14.12.2022
На етапі Кубка світу в Хохфільцені дебютувала 17-річна сестра Анастасії Меркушиної

Разом з Анастасією Меркушиною (на фото) спринтерську гонку на австрійському етапі Кубка світу бігла її 17-річна сестра Олександра. (Фото з сайту sport.ua.)

В українському біатлоні з нетерпінням чекають повернення до гонок Юлії Джими.

 

Одужавши після COVID-19, лідер вітчизняної жіночої збірної вже готується до перших офіційних стартів у новому сезоні, котрими для неї будуть перегони на третьому етапі Кубка світу.


А поки Джима перебувала на лікарняному, тренерський штаб «синьо-жовтих» надав можливість дебютувати на найвищому рівні за першу збірну 17-річній Олександрі Меркушиній.

 

Наймолодша представниця біатлонної родини Меркушиних  раніше добре проявила себе на Кубку IBU, тож минулих вихідних у компанії своєї старшої сестри пробігла прем’єрну гонку на Кубку світу.

 

Спринт в австрійському Хохфільцені, припустившись одного промаху, юна біатлоністка завершила на 72-й позиції, тоді як її досвідченіша сестра показала 35-й результат.


«У нас із сестрою є маленькі традиції перед стартом, стукаємося кулачками. Налаштовуємо одна одну. Нам набагато легше змагатися, коли ми разом», — зауважила Меркушина-молодша.


Попри не надто швидкий біг трасою та прикре падіння наприкінці гонки, у стрільбі талановита вихованка свого батька продемонструвала дуже високу швидкострільність, ставши за цим показником третьою поміж усіх учасниць (99 біатлоністок) спринтерського забігу.


«Етап Кубка світу — це взагалі щось нереальне і дуже емоційне. Лише за одну гонку набралася незрівнянного досвіду, який, сподіваюсь, допоможе мені у майбутньому. Тому я з розумінням поставлюся до будь-якого рішення тренерів щодо моїх подальших виступів», — сказала Олександра.


До складу учасниць гонки переслідування 17-річна біатлоністка не потрапила за спортивним принципом, а заявити на естафету представницю юніорської збірної тренери просто не наважилися.


У підсумку команда в складі Анастасії Меркушиної, Дар’ї Блашко, Анни Кривонос та Олени Білосюк фінішувала 12-ю.

 

У порівнянні з першою естафетою сезону, в якій українки були 15-ми з вісьмома хвилинами відставання від переможця, — це прогрес. А якби уникла Кривонос штрафного кола, то можна було б розраховувати й на «топ-10».


Так само 12-ми естафету в Хохфільцені завершили й українські біатлоністи (Артем Прима, Антон Дудченко, Богдан Цимбал, Тарас Лелюк).

 

Бігти її хлопцям Юрая Санітри довелося без капітана команди Дмитра Підручного, котрому днями зробили операцію на коліні й через яку він пропустить близько двох місяців.


«Замінити Підручного зараз складно», — визнав словацький наставник української чоловічої збірної.


Відтак за відсутності травмованого капітана вести за собою команду взявся Антон Дудченко. Як і на першому етапі в Контіолахті, так і в Хохфільцені саме йому краще за інших колег по збірній вдавалися індивідуальні старти. На австрійському етапі Антон став 23-м у гонці переслідування та 38-м — у спринті.


«Я задоволений, що «персьют» у мене виходить, добре, коли є контактна боротьба, коли всі борються один з одним, це завжди цікаво. Можливо, ця гонка мені просто підходить, що так вдається покращувати позиції», — пояснив Дудченко.