На ринку праці — самі покупці: кількість безробітних українців невпинно зростає

07.12.2022

Одним із негативних соціально-економічних наслідків війни в Україні є різке збільшення армії безробітних у нашій державі.

 

Згідно з заявою Міністерства економіки, наразі в Дер­жавній службі зайнятості зареєстровано 215 тис. безробітних, хоча фактична їх кількість в Україні сягає як мінімум 2,6 млн осіб.

 

Не варто забувати й про тих наших співгромадян, яких війна змусила кинути роботу й виїхати за кордон, а таких понад 14,5 мільйона, з них щонайменше 11,7 млн українців вирушили до країн Євросоюзу.

 

Лише серед моїх рідних і знайомих таких чимало, й чи всі ті мільйони людей повернуться до України — велике питання.


Та навіть на офіційно зареєстрованих «байдикуючих» українців у Держслужбі зайнятості є лише 27 тисяч вакансій, хоча, наприклад, торік на цю дату їх було 61 тисяча.

 

Більше того, за прогнозами, які озвучила заступник міністра економіки Тетяна Бережна, у 2023 році безробітних у державі буде трохи більш як 2,8 млн осіб.


У Міністерстві економіки зазначили, що уряд працює в трьох напрямках, аби зменшити кількість безробітних: переорієнтація і перенавчання українців; надання грантової допомоги від уряду підприємцям, які хочуть розвивати власний бізнес під час війни; розгортання програми «Армія відновлення», яка дає можливість безробітним бути залученими до трудового життя.


У КМУ ухвалили, що офіційно зареєстровані безробітні, які протягом 30 днів не працевлаштувалися, будуть залучені до суспільно корисних робіт — «Армії відновлення» країни.


У Мінекономіки переконані, що ця ініціатива допоможе українцям, особливо в маленьких містечках, одночасно і заробляти кошти, і відновлювати свої громади, та й загалом залучення безробітних до «Армії відновлення» є хорошим механізмом переходу людини зі статусу безробітного в статус зайнятої особи.


Види суспільно корисних робіт, в залежності від регіону, можуть різнитися, але найчастіше людей залучають до таких: укріплення дамб; розчищення узбережжя біля водойм та річок; заготівля дров для населення; розвантаження гуманітарної допомоги; облаштування підвальних приміщень у багатоповерхових будинках, школах під укриття; ремонтно-відновлювальних робіт у приміщеннях соціальної сфери; упорядкування, відновлення та благоустрій міст; ліквідація стихійних сміттєзвалищ та облаштування полігонів твердих побутових відходів; проведення ремонтно-відновлювальних робіт (насамперед робіт, що виконуються на об’єктах забезпечення життєдіяльності громад).


Участь у суспільно корисних роботах з боку безробітних є добровільною. Оплата такої праці не може бути нижчою за мінімальну зарплату, яка на сьогодні становить 6 тис. 700 грн.


За прогнозами Світового банку, до кінця 2022 року в Україні 8 мільйонів людей житимуть за межею бідності, тобто рівень бідності зросте до 25%.

А ТИМ ЧАСОМ...


У межах ініціатив із відновлення України Google надає грант у розмірі 2 мільйонів доларів та підтримку Google Fellowship Фонду Східна Європа. Він співпрацюватиме з Міністерством цифрової трансформації України — масштабуватиме національний проєкт «Дія. Цифрова освіта».


Учасники програми Google Fellows, зокрема менеджери з продуктів, інженери програмного забезпечення, менеджери з маркетингу, на безоплатній основі протягом шести місяців допомагатимуть розробляти новий навчальний контент і персоналізовані навчальні програми на основі штучного інтелекту, а також систему рекомендацій для користувачів щодо можливостей працевлаштування.


Завдяки партнерству з місцевими роботодавцями платформа має на меті навчити цифрової грамотності до 2 млн українців і стати важливим посередником між шукачами роботи та компаніями, щоб допомогти у працевлаштуванні 600 тис. внутрішньо переміщених осіб.