Канада випустить держоблігації для підтримки України

23.11.2022

Канадці зможуть долучитися до підтримки України ще в один спосіб — придбавши спеціальні облігації, які випускає уряд їхньої країни на суму 500 млн канадских доларів (приблизно $373,4 млн).

 

Випуск облігацій намічено на кінець цього місяця, поточна доходність — близько 3,3% (залежно від ринкових умов на момент розміщення. — Авт.).

 

Погашення купону відбуватиметься двічі на рік, в особливі дні — 24 лютого та 24 серпня. Термін погашення — 24 серпня 2027 року. Облігації випущені урядом Канади й тому матимуть рейтинг ААА.

 

Інвесторам не доведеться турбуватися про ризик неплатоспроможності України. Випуск розрахований передусім на пересічних канадців, які мають бажання підтримати не чужу їм країну, проте цінні папери можуть купувати і громадяни інших країн.


Зібрані кошти будуть надані Канадою Україні через спеціальний рахунок, що його раніше відкрив Міжнародний валютний фонд.

 

Це дозволить збільшити загальний обсяг допомоги Україні з боку Канади у 2022 році до $5 млрд.

 


Нагадаємо, у 2022 році Канада виділила два мільярди доларів фінансової допомоги Україні. Ще майже 1,5 мільярда доларів було виділено на військову допомогу, а 320 мільйонів доларів — на гуманітарну допомогу та імміграційні заходи.

 

А декілька днів тому  стало відомо що Канада надасть Україні додаткову військову допомогу приблизно на 34 млн канадських доларів (25,5 млн доларів США).

 

Також країна продовжить свою місію щодо навчання українських військових у Великій Британії в рамках операції Unifier до кінця 2023 року.

 

Крім того, Канада окремо виділяє 55 мільйонів доларів згідно з раніше оголошеним проєктом фінансування міжнародних гуманітарних організацій для підтримки ініціатив щодо підготовки України до зими — надання притулку та розподілу предметів першої необхідності, таких як ковдри, одяг, опалювальні прилади та паливо.

 

«Канада залишається непохитною у своїй відданості підтримці народу України в його боротьбі проти незаконного та варварського вторгнення Путіна, і ми продовжуватимемо робити все можливе, щоб забезпечити Україну ресурсами, необхідними для перемоги. Тепер шляхом облігацій, призначених для України, канадці можуть зробити свій внесок у ці критичні зусилля через нову інвестицію, підтриману на федеральному рівні», — прокоментувала міністр фінансів Канади Христя Фріланд.