Хлопці з Одеси за польської підтримки роблять «ракетні» пічки для польових умов

16.11.2022
Хлопці з Одеси за польської підтримки роблять «ракетні» пічки для польових умов

Сергій Вуколов з Одеси. (Фото надане авторкою.)

Коли вдається поєднати зусилля кількох людей — це велике щастя. Іван Сирник — голова Щецинського відділення Об’єднання українців Польщі — відгукнувся на прохання допомогти волонтерській групі «Хлопці з Одеси» — Сергію Вуколову, Сергію та Максиму Яхнівим, Ігорю Мінаєву та Ігорю Паршину, передав їм промисловий зварювальний напівавтомат.

 

Це допоможе значно прискорити процес виробництва «ракетних» пічок для приготування їжі, які почали робити з початку широкомасштабної війни та розвозити в міста, що постраждали в результаті військових дій.


До 24 лютого 2022 року хлопці займалися своїми мирними справами. Вуколов створював скульптури — те, чого прагнув усе життя, закінчивши Одеське художнє училище ім. М. Б. Грекова. Інші — хто кроїв та шив одяг, хто займався ремонтом побутової техніки.

Така пічка  дуже помічна у період війни.
Фото надане авторкою.


З початку війни майстерня Сергія Вуколова перетворилася на цех з виробництва пічок, за допомогою яких можна швидко готувати їжу в польових умовах. Дизайн майстри розробляли самі.

 

Під час експериментів і опитувань армійців знайшли оптимальний варіант, щоб пристрій був якомога практичнішим.

 

Наприклад, пічка передбачає спеціальні ручки, щоб можна було переносити з місця на місце і не обпектися.

 

Гілочки розгоряються таким чином, що диму майже не видно. А це важливо, щоб зберегти маскування від ворога. На дверцятах пічки одесити розмістили тризуб та напис «Одеса».


Команда волонтерів через регіональні благодійні гуманітарні штаби та під час особистих поїздок передає життєво важливі прилади людям з деокупованих громад, де в розбитих будинках відсутні газ та електрика, а люди вимушені готувати їжу на вогнищі просто неба.

 

Також з їх допомогою воїни ЗСУ і нацгвардійці готують обіди на блокпостах і передку на Донецькому, Харківському, Херсонському, Миколаївському напрямках.


Іван Сирник з першого слова зрозумів важливість підтримки зусиль волонтерської групи «Хлопці з Одеси».

 

Очолюване ним товариство об’єднує українців, переселених до Польщі насильно у 1947 році під час т. зв. акції «Вісла».

 

Активно підтримують Україну з 2014 року, акумулюючи кошти та надаючи гуманітарну допомогу.


При цьому товариство продовжує опікуватись збереженням української культури у Західнопоморському воєводстві Республіки Польща, проводячи щорічні Дні української культури, виставки, фестивалі, підтримуючи діяльність недільної школи та художніх колективів, влаштовуючи літні дитячі табори.

 

Надзвичайно важливим є також інформування поляків про всі гарячі новини з України.

Ярослава РІЗНИКОВА