Ні — діалогу з дияволом: українці виступають проти будь-яких перемовин з Росією

02.11.2022

Український народ незламно йде до перемоги у війні. Незважаючи на обстріли та людські втрати, українці не схильні до перемовин з ворогом.

 

Це засвідчує останнє соціологічне дослідження Київського міжнародного інституту соціології.


Упродовж 21-23 жовтня 2022 року КМІС провів всеукраїнське опитування громадської думки «Омнібус». Методом телефонних інтерв’ю з використанням комп’ютера опитано тисячу респондентів.


Попри російські обстріли, які руйнують інфраструктуру та забирають життя людей, 86% респондентів відповіли, що потрібно все одно продовжувати збройну боротьбу, навіть якщо обстріли продовжаться.

 

Зокрема, серед них 71% повністю згодні з такою думкою (решта 15% — скоріше, погоджується).


Натомість лише 10% респондентів відповіли, що потрібно перейти до перемовин для якнайшвидшого припинення обстрілів, навіть якщо доведеться піти на поступки росії.


Хоча із заходу на схід і зростає частка тих, хто готовий до поступок, але в усіх регіонах більшість дотримується думки, що треба продовжувати збройний опір.

 

Навіть на сході 69% дотримуються такої думки (це відповідають люди, які проживають у Харківській та Донецькій областях та зазнають постійних ракетних та артилерійських обстрілів).


Отже, з твердженням «потрібно продовжувати збройну відсіч російській агресії, навіть якщо обстріли українських міст продовжаться», погоджуються 88% респондентів на заході, 89% — у центрі, 86% — на півдні та 69% — на сході нашої країни.


А з твердженням «потрібно перейти до перемовин для якнайшвидшого припинення обстрілу міст, навіть якщо для цього доведеться піти на поступки росії», погоджуються 8% респондентів на заході, 6% — у центрі, 12% — на півдні та 29% — на сході.


Серед респондентів, які обрали російську мову для проведення інтерв’ю, також переважна більшість (66%) вважають, що потрібно продовжувати збройний опір, навіть якщо обстріли продовжаться (і лише 29% вважають, що потрібно розпочинати перемовини, навіть якщо доведеться йти на поступки).


— До війни були дуже суттєві регіональні відмінності практично з будь-яких питань, наприклад, із загальнополітичних орієнтацій, зі ставлення до незалежності України, — розповідає генеральний директор Київського міжнародного інституту соціології, доктор філософських наук Володимир Паніотто.

 

— А зараз ці відмінності практично щезли. Деякі залишилися, але вони суттєво зменшилися. У даному випадку цікавим є те, що навіть у тих областях, які зараз особливо страждають від війни, переважна більшість людей усе одно виступає за те, щоб не вести зараз перемовини з росією, незважаючи на обстріли. І варто звернути увагу на те, що це не залежить від мови, як вважали росіяни: і російськомовне населення, і етнічні росіяни теж виступають за те, щоб не вести з росією зараз перемовини.


Це пов’язано не з мовою, а з тим, що російськомовні мешкають у східних областях України, які більше страждають від військових дій та від обстрілів. Власне, там дещо більше населення — за перемовини, тому що вони більше страждають.