Сміливість визнати. Як Німеччина може вплинути на припинення звірств російської армії в Україні

26.10.2022
Сміливість визнати. Як Німеччина може вплинути на припинення звірств російської армії в Україні

Одесит Роман Шварцман: «Фашисти намагалися знищити мене як єврея. Сьогодні росіяни намагаються мене вбити як українця».

«Фашисти намагалися знищити мене як єврея. Сьогодні росіяни намагаються мене вбити як українця», — сказав голова Одеської регіональної асоціації євреїв-колишніх в’язнів гетто і нацистських конц­таборів Роман Шварцман, який на запрошення віцепрезидентки Бундестагу Катрін Ґьорінґ-Екардт став гостем німецького парламенту 20 жовтня.

 

Колишнього в’язня Бершадського гетто, людину, яка пережила Голокост, а нині змушена переживати новий путінський геноцид українського народу, депутати німецького Бундестагу зустріли оваціями стоячи, а президентка законодавчого органу ФРН Бербель Бас звернулась до нього з окремою промовою.


Виступаючи перед присутніми, Роман Шварцман сказав, що він ніколи не думав, що звірства, які творили фашисти 80 років тому, повторяться на землі багатостраждальної України, що знову будуть концтабори, сплюндровані мирні міста і села, що гинутимуть тисячі мирних жителів.

 

«Вам важко повірити, але злочинні дії російської окупаційної армії не тільки повторюють, а й перевершують за своїм цинізмом, жорстокістю й безглуздістю дії німецьких фашистів. Це підтверджують знайдені на звільнених нами територіях України ящики зі знаряддями тортур, викраденими речами; а численні зґвалтування дітей і жінок, розграбовані будинки, викрадення особистих речей, побутової техніки й навіть предметів особистої гігієни формують образ російської армії як армії терористів, грабіжників, насильників та вбивць», — сказав він.

Дмитро Кулеба підкреслив, що злочини росіян у ході повномасштабної агресії
підпадають під статті Конвенції про геноцид 1948 року.
Фото надані авторкою.


Роман Шварцман також підкреслив, що «росія методично і цілеспрямовано проводить геноцид українського народу, подібно до сталінського Голодомору та гітлерівського Голокосту. Саме цей геноцид російські окупанти прикривають брехливими лозунгами про «демілітаризацію і денацифікацію» українців. Не Гітлер хотів убити мене своїми руками у бершадському гетто 81 рік тому. І сьогодні не сам Путін запускає ракети по моїй Одесі... Ракетні удари, завдані по мирному населенню та критичній інфраструктурі України, в черговий раз довели, що Росія є державою-терористом».

 

Колишній в’язень Бершадського гетто звернувся до керівництва Німеччини з проханням надання зброї Україні та створення спеціального міжнародного трибуналу для покарання злочину російської агресії проти України, адже це єдиний спосіб притягнення винних до відповідальності.

 

«Росіяни як нація повинні нести відповідальність за свої злочини в Україні — так само, як це досі роблять німці... Мета має бути ясною і недвозначною — безумовна поразка рф. Вашого занепокоєння недостатньо», — сказав Роман Шварцман, який був нагороджений кілька років тому німецьким Хрестом, котрий отримав із рук президента ФРН Франка-Вальтера Штайнмаєра.


Уже наступного дня його виступ про варварські злодіяннями росіян і грубе порушення ними основоположних принципів Міжнародного гуманітарного права прозвучав під час відкриття конференції «Міжнародне право проти геноциду. Міжнародна конференція про війну Росії проти України», що була ініційована організацією Zentrum Liberale Moderne у співпраці з Центром прав людини імені Рауля Валленберга, Atlantic Council, Ukrainian Jewish Encounter за співфінансування німецького МЗС.

У конференції взяв участь міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба, який підкреслив, що злочини росіян у ході повномасштабної агресії підпадають під статті Конвенції про геноцид 1948 року.

 

«Злочини росіян в Україні — це геноцид за всіма ознаками. Вбивство українців лише за те, що вони є українцями, інтенсивне підбурювання до геноциду російськими державними медіа, російськими чиновниками та особисто Путіним. Страхітливі факти примусового вивезення українських дітей з окупованих територій у Росію, де їх передають російським сім’ям та силоміць виховують як росіян, знищуючи їхню українську ідентичність», — заявив міністр.


Український високопосадовець нагадав про минулорічну статтю Путіна «Про історичну єдність українців і росіян», яка заперечує право України на існування та закладає ідеологічне підґрунтя для геноциду.

 

За словами міністра, геноцидна риторика лише посилилася в російських державних ЗМІ та висловах російських чиновників після початку повномасштабного вторгнення. Одне російське державне видання дійшло до того, що написало про «остаточне вирішення українського питання».


Дмитро Кулеба закликав німецький Бундестаг визнати Голодомор геноцидом українського народу.

 

«Голодомор досі не визнаний німецьким Бундестагом як геноцид українського народу. Я переконаний, що перепони завжди були політичними. Попередній склад Бундестагу не мав політичної волі для цього кроку. На заваді була і стара-добра політика «не провокувати Росію». На щастя, політика «не провокувати Росію» вже також у минулому. Тож нині слушна мить, щоб зробити цей крок», — вказав він.


Завершуючи потужний та інтенсивний конференційний день, віцепрезидентка Бундестагу Катрін Ґьорінґ-Екардт сформулювала в трьох фразах завдання для демократичних країн у допомозі Україні: поставки зброї без «якщо» і «але», допомога на реконструкцію вже зараз та захист української ідентичності та культури.


Дуже символічно, що в ці дні в Одесі відзначили 81-шу річницю трагедії «Одеського Бабиного яру», коли на порохових складах фашисти у 1941 році живцем спалили майже 25 тисяч одеситів, переважно єврейської національності.

 

На цьому пам’ятному місці цьогоріч за сприяння німецької сторони мав відкритись сквер-меморіал «Проти забуття». Однак повномасштабна російсько-українська війна змусила відтермінувати реалізацію цього проєкту.

Ярослава РІЗНИКОВА