Українці зможуть онлайн отримати витяг про нормативну грошову оцінку земель населених пунктів

26.10.2022

21 жовтня Урядовий портал повідомив про запровадження нового функціоналу — автоматичного формування витягів з технічної документації про нормативну грошову оцінку земель населених пунктів.

 

Аналогічний за змістом сервіс, але щодо земельних ділянок сільськогосподарського призначення за межами населених пунктів, вже запущено в Україні.

 

І на сьогодні ним успішно згенеровано більш ніж 153 тисячі витягів.


«Понад 1 тис. 300 — саме стільки людей за першу добу після запровадження скористались е-послугою щодо отримання витягів про нормативну грошову оцінку земель у межах населених пунктів», — написав на своїй сторінці у фейсбуці заступник голови Державної служби з питань геодезії, картографії та кадастру Дмитро Макаренко.

 

Важливе уточнення: сервіс працює за умови, якщо бажана земельна ділянка зареєстрована в Державному земельному кадастрі, а нормативна грошова оцінка земель відповідного населеного пункту внесена до ДЗК.


Розрахунок нормативно-грошової оцінки виконує система, користувач отримує сформований pdf-витяг в особистий е-кабінет на порталі електронних послуг Держгеокадастру. Раніше витяг формували кадастрові реєстратори.

 

Відтепер маємо повну автоматизацію процесу. А ще не так давно треба було їхати за місцем розташування земельної ділянки, щоб подати заявку, і потім іще раз, через тиждень, щоб забрати довідку.

 

А на запитання, чи можна хоч якось оптимізувати цей «приємний» процес, відповідь була однозначною: ні!

 

Відтепер замовлений витяг з Державного земельного кадастру про нормативну грошову оцінку можна отримати в автоматичному режимі за декілька хвилин на електронну пошту.


Економіст Михайло Кухар вважає, що запровадження цього сервісу вбиває корупційну складову щонайменше в 1 мільярд гривень. Непогана підтримка для ЗСУ і нашої перемоги.