Розроблений в Україні дрон-перехоплювач Fowler допоможе ЗСУ нищити ворожі безпілотники

26.10.2022
Розроблений в Україні дрон-перехоплювач Fowler допоможе ЗСУ нищити ворожі безпілотники

"Птахолов" в очікуванні відправки на фронт.

Перше використання примітивного БпЛА у війні сягає далекого 1849 року, коли австрійські збройні сили атакували італійське місто Венеція непілотованими повітряними кулями з вибуховими речовинами.

 

Сучасні війни важко уявити без використання безпілотників, не є винятком і новітнє російсько-українське протистояння.


Аби допомогти рідній армії, українські конструктори, які й до війни в царині БпЛА досягли чималих успіхів, зараз іще активніше взялися до справи.

 

Так, днями наші винахідники представили проєкт безпілотника-перехоплювача Fowler («Птахолов»), який призначений для знешкодження ворожих дронів у повітрі.


Співзасновник проєкту Олександр Буткалюк не без захоплення розповів про тактико-технічні характеристики новоствореної розробки.

 

У «пташки» максимальна швидкість — 50 м/с, максимальна висота і дальність до цілі — 1 тис. м і 1,5 тис. м відповідно, стартова вага — 1,5 кг, довжина — 0,53 м, розмах крил — 0,42 м.


Fowler — це безпілотник-перехоплювач, який планується використовувати у комбінації з системою виявлення ворожих об’єктів у повітряному просторі.


Система керування перехоплювача базується на відносно дешевій позаосьовій головці самонаведення, яка працює у видимому та інфрачервоному спектрі для забезпечення наведення.


Безпілотник поставляється у транспортно-пусковому контейнері, обладнаному системою безпечного пуску. Після виявлення та локалізації загрози оператор БпЛА «захоплює» ціль та запускає безпілотник.


Fowler оснащений контейнером з сіткою, що активується датчиком наближення у момент підльоту до цілі.

 

У випадку знешкодження цілі сіткою дрон успішно приземляється на землю та може бути використаний повторно після перезарядки. Fowler також може бути запрограмований і на пряме влучання у повітряну ціль.


Подібний перехоплювач у взаємодії з оптичним або тепловізійним комплексом виявлення повітряних цілей може стати бюджетним рішенням, що забезпечить протиповітряну оборону від цивільних дронів типу Phantom, Mavic, а також, теоретично, навіть від армійських розвідувальних комплексів ближнього радіуса дії типу Елерон-3.


А ще співзасновник проєкту виклав відео тестового запуску нового БпЛА для випробування льотно-технічних характеристик досліджуваного об’єкта.