Цілющі грязі, унікальна сіль і лікувальні мінеральні води: що можуть запропонувати санаторії Польщі

05.10.2022
Цілющі грязі, унікальна сіль і лікувальні мінеральні води: що можуть запропонувати санаторії Польщі

Польські санаторії — чудове місце для релаксу й зміцнення здоров’я. (Фото: Польська туристична організація)

Події останнього часу боляче позначились на здоров’ї багатьох українців, — і не тільки тих, хто безпосередньо потрапив в епіцентр бойових дій.

 

Втома, психічне виснаження, невизначені перспективи на майбутнє так чи інакше дошкуляють кожному.

 

Зрозуміло, що психоемоційний і фізичний ресурси потребують відновлення.

 

Ефективними для такої терапії можуть стати санаторії сусідньої Польщі.

 

Надійну руку підтримки найближчих західних сусідів українці відчувають від перших днів війни. Підтримка ця — різнопланова і потужна.

 

А в оздоровчо-лікувальних закладах отримаєте важливу терапію і перезавантаження спокоєм. І можливість знайти нову точку психологічної опори.

 

Цілюща сіль, мінеральна вода, унікальні грязі, розмаїті оздоровчі та лікувальні процедури — у кожному санаторно-курортному комплексі є власна «родзинка», що враховує традиції і досягнення сучасної медицини.

 

Про кілька оздоровниць, які стали заслужено популярними не тільки в Польщі, а й за її межами, спробуємо коротко розповісти в цій статті.

 

А для ближчого знайомства радимо вибрати «свій курорт» — залежно від лікувального профілю — і спланувати час приїзду.

Величка: підземна сила зцілення

                                                       Підземні шляхи Велички. Тут усе — із солі.

 

Ті, кого мандрівна доля приводила до Кракова, напевне, знають Величку. Давня копальня солі й унікальний підземний туристичний маршрут — відомий «магніт» цього затишного містечка.

 

Сюди легко дістатися від Кракова, а враження від знайомства з його пам’ятними місцями залишаться в пам’яті надовго.

 

Однак не лише туристичні атракції, концерти та екскурсії приваблюють до Велички тисячі гостей з усіх куточків Польщі та інших країн світу. 

 

Тут розташований добре знаний реабілітаційно-лікувальний центр з особливим мікрокліматом і можливостями для оздоровлення.

 

Якщо маєте хронічні проблеми з диханням чи хвороби шкіри — варто спланувати сюди приїзд. Помічні на таку оказію аерозольні соляні випари на глибині 135 метрів зарадять при недугах носа, горла, бронхів чи легень, урівноважать стан при астмі та виразках шкіри.


Подібного підземного реабілітаційно-лікувального центру в Польщі немає. Зрештою, у світі їх також небагато  — з такою програмою активного відновлення дихальної системи.

 

Оздоровча програма заснована на сучасній дихальній гімнастиці, підсилена специфічним мікрокліматом соляних покладів. Міжнародні сертифікати найвищого рівня підтверджують якість послуг.


У Величці успішно адаптували метод лікування мікрокліматом соляних шахт, який ще в середині  ХХ століття активно впроваджував професор Мечислав Скулімовський.

 

Важливі напрацювання згодом поєднали з курортними традиціями ХІХ століття від лікаря Фелікса Бочковського.

 

І нині їх у комплексі ефективно застосовують фахівці підземного реабілітаційно-лікувального центру. Курс терапії може тривати кілька днів або тижнів, враховано також можливість повного комплексного обстеження.


А у вільний від оздоровчих процедур час сам Бог велів відвідати Краків.  Прогулянка цим королівським містом —  завжди подарунок. І нові враження у скарбничку пригод.

Сонце й тіні Рабки-Здруй

У тому ж Малопольському воєводстві, поміж Краковом і Закопане, розташований курорт Рабка-Здруй. Мальовнича природа на тлі стрімких річок і величних гір додають місцевості колориту, а поклади солі — лікувальних властивостей для питних вод і мінеральних ванн.

 

Єдина в Малопольщі градирня — натуральний інгалятор — створює особливий мікроклімат Рабки-Здруй.

 

Курорт пропонує широкий ви­бір процедур і специфічних маніпуляцій, спеціалізується на лікуванні недуг, пов’язаних з органами дихання і системою кровообігу, алергії, ревматизму, порушень нервової системи.

 

                                                             Реабілітація — на кожен вік і потребу.


Серце курорту — відновлений останнім часом Здройовий парк. Він поділений на дві частини: територію сонця і тіні. «Зона сонця» — для прогулянок, відпочинку і презентаційних знайомств, тоді як «Зона тіні» — місце для роздумів і усамітнення — переносить в атмосферу парку англійського стилю.

 

Цей парк — унікальне місце для прогулянок як курортників та туристів, так і місцевих жителів. У теплі пори року тішить особливими кольорами і відтінками дерев та квітів, а взимку біла снігова перина творить незабутній краєвид. Окрім красивої природи, знайдете тут добре обладнані місця для занять спортом і дитячі майданчики.


Та не тільки атракціони, музеї та ляльковий театр приваблять малечу. Рабка-Здруй — найважливіший дитячий курорт Польщі.

 

Від керівництва Ордену Усмішки і ЮНЕСКО 1 червня 1996 року Рабка отримала титул «Місто дітей світу». Усміхнене обличчя і половинка сонячного диска — таким є герб міста Рабка від 1977 року.

 

Тут навіть установили пам’ятник Святому Миколаю, який зустрічає гостей відразу на залізничному вокзалі. Є безліч санаторіїв для маленьких пацієнтів.

 

Але й для дорослих чимало переваг: соляні сауни, римські лазні, розмаїті пікантні процедури, такі як кавові та шоколадні ванни, журавлиний вітамінний шок. А СПА для дітей — це різні оздоровчі рухливі ігри і цікава фізкультура.  


На дозвіллі варто прогулятися в гори, а взимку — зануритися в «атмосферу Лапландії», проїхавшись у собачій упряжці. У Рабці можливо все!


«Дерев’яний гірський Вавель»  — одна з найцінніших пам’яток дерев’яної архітектури в Польщі. Цей ялицевий костел святої Марії Магдалини збудували в 1600–1606 роках, на місці давнішого костелу, який наприкінці XVI століття знищила повінь.

 

Новий костел споруджували гуральські теслі, відповідно до місцевих будівничих традицій. Довкола костелу — красивий кам’яний  мур з XVIII століття і дерева ще з 1637 року. Дерева також є пам’яткою природи. Нині у костелі — музей.

Болить серце? Їдьмо в Наленчув

                                                                                                Наленчув: терапія спокоєм і красою.

 

В основі тутешнього мікроклімату — висока вологість і сонце. У Наленчуві  (Люблінське воєводство) вже понад 200 років лікують втомлені душі й серця.

 

Для серцево-судинних недуг місцеві джерела слабо мінералізованих вод із вмістом заліза (переважає тут магній і бікарбонат кальцію) — ефективний оздоровчий бальзам.

 

Про Наленчув, який лікує серця, у Європі заговорили ще наприкінці XIX століття. Тоді ж ця місцевість стала популярним місцем відпочинку польської та європейської еліти.


Наленчув — справжня концентрація краси. Неповторні лесові яри, вишукані курортні павільйони і вілли — в закопанському стилі. Порослі лісами пагорби захищають курорт від пронизливих вітрів. Кожен куточок міста має власну легенду й особливий ландшафт.


Тут рай для творчих людей — натхнення черпаєш у Наленчуві просто з повітря. Навіть назви місцевих вулиць — поетичні: Каштанова, Грабова, центральна Липова Алея. Тут можна все: малювати, ліпити скульптури, творити музику, писати вірші. Приїдьте до Наленчува і станьте митцем — тут це просто.


А першим зрозумів це Станіслав Малаховський ще в XVIII столітті: на той час місцевість належала до його володінь. Саме пан Малаховський за підтримки родичів побудував тут палац, розширив парк і відкрив лікувальні мінеральні джерела.

 

«Старі лазні» для гостей звели трохи згодом. А гучній славі курорту в Наленчуві сприяли три лікарі:  Конрад Хмелевський, Вацлав Лясоцький і  Фортунат Новицький.

                                                             Усі процедури — тільки після консультації у лікаря.


Минули роки. З тихого селища Наленчув став містом, його слава постійно зростала, але тиша і спокій надалі  залишаються його візиткою.

 

Чисте повітря сприятливо діє на кровообіг, урівноважуючи проблеми з тиском. У Наленчуві лікують захворювання серця і кровообігу, тут створено добрі умови для реабілітації після серцевих нападів, а також практикують всебічну діагностику та лабораторні дослідження. На сучасному обладнанні проводять складні мікрохірургічні операції зору.


А для тих, хто надумав омолодитися, стати струнким і отримати новий імпульс енергії, у Наленчуві підготували різні комплекси процедур з догляду за тілом. Басейн iз білою глиною — родзинка курорту. Білу глину традиційно використовують у косметичних процедурах для обличчя. Однак можна застосувати цю процедуру на все тіло.

 

Така собі тепла глиняна «каша» забирає шлаки і токсини з організму, звільняє шкіру від відмерлих тканин, зайвого жиру. Гладенька, оксамитова шкіра — приємний бонус від відпочинку в Наленчуві.


Майже четверта частина міста — парк. Біля входу до нього, в туристичному павільйоні, можна отримати безкоштовну карту і цінні поради щодо кожного об’єкта, який варто відвідати.

 

У вільний від лікувальних процедур час доречно навідатись до красивого Любліна, мальовничого Казімєжа-Дольного, що розкинувся над Віслою, а також познайомитися з палацом у Козлувці — унікальною пам’яткою архітектури та історії.

Напитися здоров’я у Криниці-Здруй

Сама назва — Криниця — звучить велично. І... по-українськи. Курорт Криницю-Здруй (Малопольське воєводство) добре знають в Україні. Це славетна оздоровниця Польщі. З давніми традиціями й особливим мікрокліматом.


Мінеральні води та боровинка (лікувальна грязь) — природні скарби Криниці. Повітря тут розріджене, спершу навіть здається, що важко дихати. Лякатися не варто.

 

За словами лікарів, це досить добрий «тренінг» для легень. Місцеве повітря щедро насичене озоном, під його впливом хочеться літати і мріяти. У Криниці чиста енергія наповнює тіло, а душу — натхнення.


Гора з мінеральними джерелами — серце оздоровниці. Курортний парк розкинувся на все підвищення, звідси й назва — Паркова гора.

 

Цілющі води б’ють з глибин землі, а яка саме з вод корисна для вашого організму — підкаже лікар після обстежень. Воду радять пити одразу біля джерела, бо від контакту з повітрям вона змінює свої властивості. 

 

Основні бювети Криниці розмістилися в одному павільйоні. Тропічна оранжерея та концертний зал вишукано доповнюють антураж. Це не тільки пункт  «процедурного» пиття води, а й місце зустрічей, прогулянок, обміну новинами.


«Ескіз» майбутнього курорту створив міський голова Кракова Юзеф Дітль. Він і відкрив перші джерела мінеральних вод, заклав підвалини оздоровниці.

 

                                                                        Криниця-Здруй: добрий настрій – найкращі ліки.                                                                     

 

Криниця швидко набула статусу популярного європейського курорту. «Малий будиночок» (Maly domek) — визначна пам’ятка в центрі міста і свідок перетворення закинутої місцевості на визначний лікувальний осередок.

 

«На води» сюди з’їжджалися знані особи. Тут любили бувати Ян Матейко, Генрік Сенкевич, Владислав Реймонт. З балкона готелю Patria у Криниці співав знаменитий тенор Ян Кепура.


Саме Дітлю належить ідея використовувати мінеральні води Криниці не лише для пиття, а й для лікувальних процедур у пансіонатах. До перших купалень навідувалися королівські особи.

 

Криницю завжди вирізняли особлива вишуканість і стиль. І колоритна архітектура — неповторний закопанський «настрій» споруд. Дерев’яні вілли — самобутні.

 

Кожна має власну назву — «Вітольдувка», «Романувка». А поруч — зразки архітектурного модерну: п’ятизірковий СПА-готель Prezydent, Dom zdrojowy (велика «пияльня»-бювет). Все це — візитки курортної Криниці.   


Вода для лікувальних процедур надходить з 21 мінерального джерела. Серед найпопулярніших —  «Слотвинка», «Ян», «Зубер», «Тадеуш», «Юзеф», «Мечислав».

 

Вони добре допомагають при серцево-судинних хворобах, при розладах шлунково-кишкового тракту, порушенні обміну речовин, гінекологічних захворюваннях.

 

Найприємніша на смак — солодка «Слотвинка», лікує, зокрема, безпліддя. А «Зубер» отямлює після алкогольної надмірності. Лікувальні води можна пити лише після рекомендації лікаря. Без протипоказань вживають лише  «Криничанку». Ця вода, до речі, дуже смачна.  


У Криниці-Здруй — розкішна природа. Влітку лікувальні процедури можна поєднати з прогулянками в гори, а в умовах сніжної зими — з активностями на лижних спусках. Готелі й пансіонати пропонують гостям різні косметичні процедури.

 

                                                                     Пам’ятник Никифору Дровняку в Криниці.

 

У Криниці жив і творив самобутній український живописець Никифор Дровняк. Про його творчість більше розкажуть у місцевому музеї. Ще один цікавий об’єкт Криниці-Здруй — Музей іграшок. Тут зібрано велику колекцію забавок різних часів. Зайдіть у вільну хвилину — не пожалкуєте.

Солець-Здруй: сіль у «малиновій воді»

У Свєнтокшиському воєводстві є містечко Солець-Здруй. Якщо ваші нерви знесилені, а суглоби втомлені, — вам сюди! Назву мальовнича місцевість, що розкинулась поміж мальовничими Свєнтокшиськими горами, отримала від слова «сіль». 

 

Солі тут справді багато. Вона навіть проступає крізь ґрунти. Таку особливість містечка над річкою Жоска використовували  віддавна, ще з XVIII століття.

 

Спершу сіль випарювали з місцевих вод, а в 1815 році відкрили мінеральні води. На те, щоб постала оздоровниця, знадобилося кілька років. Тепер це один із найвідоміших польських курортів.


Популярність і славу Солець здобув після того, як у місцевих соляних копальнях виявили джерело з вмістом сірководню, що у 8 разів перевищував показник інших подібних джерел. Найцінніші води здравниці Солець-Здруй видобувають із глибини 170 метрів.

 

Ці води, маючи високу концентрацію сполук сірки і насичену мінералізацію, заслужили славу найсильніших лікувальних вод у Європі та світі.
 Лікувальні традиції беруть початок від 1837 року, коли Солець отримав додаток Здруй.

 

                                                                                     Мінеральна вода лікує і заспокоює.

 

Це дало місту офіційний статус курорту, з’явилися лікувальна інфраструктура, готель, банкетний зал і бар. А на початку ХХ століття тут заклали курортний парк із численними видами екзотичних дерев і чагарників.


«В усіх тяжких випадках Солець був таким помічним, що ми можемо обійтися без будь-якого іншого закордонного джерела!». Так писав про оздоровницю засновник польської бальнеології професор Юзеф Дітль. Попити цілющої водички і відвідати купальні, які збудували 1925 року, приїздило багато видатних поляків, серед них Ігнацій Ян Падеревський, Еугеніуш Квятковський, відома оперна співачка Ванда Вермінська, скрипалька Ірена Дубінська.


Затишне, спокійне курортне місто залюбки відвідують гості з усієї Польщі й світу. Солець-Здруй — одна з найкращих польських оздоровниць. Найсильніша лікувальна вода б’є з джерела «Малина». 

 

Її використовують у мінеральних басейнах для лікування різних захворювань, особливо шкірних недуг.

 

Під впливом «малинки» часто відступають «безнадійні»  недуги. Басейни курорту пристосовані для обслуговування людей з обмеженими можливостями. Оздоровчі об’єкти розташовані у давньо­му Курортному парку.


Клімат Сольця — такий же лікувальний, як і місцеві води. Тут багато сонячних, безвітряних днів, повітря — чисте і насичене хвойним ароматом, бо довкола Сольця розкинувся розкішний сосновий ліс. Тож курорт має всі умови для комфортного відпочинку.

 

Поруч немає великих промислових міст. Кілька цікавих місцевих пам’яток привертають увагу мандрівників. Зокрема, костел Святого Миколая, зведений у 1937–1939 роках.

 

Магнітом для туристів є залишки замку Казимира Великого в околицях Сольця, вишукані костели, каплиці, базиліки, давні вапнякові каменоломні, придорожні скульптури. А також дерев’яний костел ХVII століття у сусідніх Свінарах, палацовий комплекс у Зборові з ланд­шафтним парком і муром із брамою. Прихильників відпочинку на воді потішить Солецька затока. Тут можна орендувати байдарки, човни, водні велосипеди.

 

Оригінальні туристичні маршрути пролягають із Сольця в напрямку інших неповторних польських місцевостей. Наприклад, до містечка Вісліца — мальовничого й багатого на давні артефакти. Радимо також включити його до маршруту.

По тепло — до Теплиці-Здруй

У будь-яку пору року тут комфортно і погідно. Від самої назви — Теплиця-Здруй — віє затишком. Узимку майже ніколи не буває великих морозів, а влітку місцевості не докучає спека.


До Теплиці-Здруй їдуть по тепло. Його акумулюють термальні гарячі джерела. Містечко називають перлиною Нижньої­ Сілезії. Пейзажі тут мальовничі — навколо гори: Ізерські, Карконоші, Качавські і Рудави Яновицькі. Сюди варто їхати також, щоб насититись красою, спокоєм і радістю душі.


Теплиця-Здруй — найдавніша оздоровниця Польщі, з найгарячішими в країні джерелами (температура у деяких сягає 90 градусів!). Вода цих джерел — чудодійна, насичена фтором і кремнієм, зцілює від хвороб, перед якими традиційна медицина часом безсила.

 

                                                           Курорт Теплиця-Здруй: історія, гарячі джерела і щира гостинність.

 

На курорті навчилися полегшувати стан пацієнтів з такими недугами, як остеопороз та інші вади опорно-рухової системи, неврологічні та урологічні захворювання, складні проблеми зору і дихальної системи.


Фахівці різного профілю нададуть необхідну консультацію і складуть індивідуальну програму оздоровлення. Води Теплиці-Здруй добрі як для пиття, так і і для купальної терапії. Розлиту в пляшки, її можна також купити не тільки в Польщі, а й за кордоном.

 

Теплицька вода оздоровлює хворі нирки, печінку та інші внутрішні органи. Цілющі грязі з торфом у Теплицях застосовують для лікувальних ванн. Такі процедури очищають і омолоджують шкіру, виводять з організму шлаки.


Традиції  лікування на гарячих джерелах Теплиці-Здруй сягають 1281 року. Тоді тут заклали перший курорт. Багато відомих осіб відвідувало його в різні часи. У Теплицях поправляли здоров’я Йоганн Вольфганг Гете, Гуго Коллонтай, Ізабелла Чарторийська, Марисенька Собеська.

 

На честь останньої, яка була коханою короля Яна ІІІ Собеського, названо одне з п’яти джерел у Теплицях: «Марисенька». А також — сучасне СПА з мінеральною водою, саунами, басейнами, гідромасажем, де все обладнано в королівському стилі.


Старий ринок, монастир і костели XVII–XVIII століть, палац графів Шаффготш (колишніх власників курорту) — місця, варті відвідин на дозвіллі.

 

«Прогулянки в минуле» природно доповнюють лікувальні процедури курорту. Одна з найцікавіших пам’яток, відкритих у Теплиці-Здруй останнім часом, — бароковий поліхромний стінний живопис iз XVІІ століття.

Більше інформації про санаторії та курорти Польщі знайдете на сторінці: www.polscha.travel/uk