Сімейний успіх: сестри Кіченок уперше за рік зігравли разом і виграли трофей на кортах Естонії

05.10.2022
Сімейний успіх: сестри Кіченок уперше за рік зігравли разом і виграли трофей на кортах Естонії

Людмила й Надія Кіченок виграли четертий спільний титул у парному розряді WTA. (Фото: Великий теніс України.)

Тенісний сезон поступово наближається до свого завершення: вишеньками на торті стануть підсумкові турніри, де зберуться найкращі атлети за підсумками року.


Завдяки вдалим виступам на «шоломах» перші дві ракетки світу — іспанці Карлос Алькарас (чемпіон US Open) та Рафаель Надаль (чемпіон Australian Open та Ролан Гаррос) — достроково гарантували собі участь у Чемпіонському турнірі.

 

Забезпечили собі місце у Підсумкових змаганнях і Стефанос Циципас із Каспером Руудом: грек іде другим після Алькараса за виграними в сезоні матчами, а норвежець цього року двічі доходив до фіналів «грендслемів» та вперше піднявся до другої сходинки світового рейтингу.


А от Новак Джоковіч, який у 2022 році зіграв з різних причин лише вісім турнірів, ще не забезпечив собі участі у турнірі найсильніших: серб через відмову вакцинуватися пропустив усю американську серію змагань та два «шоломи» — в Австралії та США.

 

Відповідно, рейтингові бали за минулорічний тріумф в Австралії та фінал на US Open згоріли. Сербу все ж вдалося захистити титул на Уїмблдоні, але й там він лишився без очок: 2 тисячі балів за минулорічну перемогу згоріли, а за тріумф цього року переможець трав’яного «мейджора» отримав лише призові.

 

Як наслідок — титулованому сербу доводиться грати турніри низької як для себе категорії ATP 250. Один із них — у Тель-Авіві — Ноле уже виграв, але цього замало: у чемпіонській гонці він лише 15-й, утім до прохідного восьмого місця — 500 пунктів, які ще можна набрати до кінця сезону.


Українці ж в ATP-турі грають переважно на «челеджерах», але й там у них все складається не надто вдало: найвищий у рейтингу Олексій Крутих — 240-ве місце, а ексгравець топ-50 Ілля Марченко опустився аж на 372-ге місце.


Набагато краще йдуть справи у наших тенісисток. Так, на турнірі в Таллінні у парному розряді тріумфували сестри Людмила й Надія Кіченок, які зіграли разом уперше з Олімпіади-2020, де дійшли до чвертьфіналу. Перемога у столиці Естонії для Люди й Наді є вже четвертою спільною, загалом же у сестер по вісім титулів на рівні WTA.

 

Завдяки виграному трофею Людмила, яка проводить найкращий сезон у кар’єрі, знову піднялась до топ-10 парного табеля про ранги, а Надія, яка трохи втратила у позиціях після над­успішного попереднього року, повернулася до топ-80.


«Дякуємо всім, хто залишився на трибунах, щоб повболівати за нас. Дякую моїй сестрі, ми давно не грали разом, так що було весело. Це чудовий турнір, ми сподіваємося, що й наступного року тут зіграємо, бо нам справді сподобалися ці змагання», — не приховувала емоцій Надія.


«Дякуємо вам за теплий прийом. Сподіваюся, що ми приїдемо наступного року», — додала Людмила.


Успішно у парі виступила й Катаріна Завацька, яка у тандемі з представницею Іспанії Альоною Большовою тріумфувала у Сан-Себастьяні, здобувши другий парний трофей на рівні ITF.