Вражаючий початок: у жіночому футбольному ЧУ в лідери вийшов криворізький «Кривбас»

28.09.2022
Вражаючий початок: у жіночому футбольному ЧУ в лідери вийшов криворізький «Кривбас»

У трьох стартових матчах ЧУ футболістки «Кривбасу» забили 20 голів і не пропустили при цьому жодного. (Фото з сайту fckryvbas.com.)

Кілька років тому виконком УАФ визначив, що наявність жіночої команди має стати однією з обов’язкових умов ліцензування професіональних клубів України.

 

А цього літа, попри повномасштабну війну в Україні, очільник вітчизняного футбольного господарства Андрій Павелко пообіцяв запустити в країні жіночий чемпіонат значно вищого рівня.


Не сказати, що жіночого футболу в Україні взагалі не було, проте змагання, де 11 років поспіль домінував харківський «Жилбуд-1», мали занадто скромний статус.


«Ми ухвалили революційне рішення, й усі клуби Прем’єр-ліги, першої та другої ліг чемпіонату України мають в обов’язковому порядку щороку заявляти свою жіночу команду. Такою є умова їхнього ліцензування. Наразі, під час війни, цю вимогу ми не прибираємо. І клуби, які виступатимуть в УПЛ, обов’язково матимуть свої дівочі команди», — говорив у липні Андрій Павелко.


Утім на старт сезону 2022/2023 років у вищій лізі жіночі команди змогли вивести лише сім клубів УПЛ — «Шахтар», «Динамо», «Ворскла», «Колос», «Верес», «Дніпро-1» та «Кривбас».

 

Інша п’ятірка команд — це колективи, що не мають прив’язки до професіональних чоловічих футбольних клубів і живуть, умовно кажучи, своїм автономним життям.

 

Щоправда, в переліку учасників поточного ЧУ немає незмінного багаторічного чемпіона країни з Харкова — команди «Житлобуд-1».

 

Після того, як російська армія розпочала свою повномасштабну агресію, керівництво клубу вивезло футболісток за кордон, і наразі українські гравчині «Житлобуду-1» (командою віком до 21 року) змагаються в швейцарській національній лізі.


Ну а в чемпіонаті України після трьох зіграних турів лідирує криворізький «Кривбас». На відміну від чоловічого колективу, котрий у турнірній таблиці УПЛ-2022/2023 перебуває на передостанньому місці, футболістки з Кривого Рогу демонструють набагато серйозніші здобутки.


Минулих вихідних підопічні Володимира Єфімаки, розгромивши донецький «Шахтар» — 5:0, продемонстрували свої високі амбіції.

 

Після трьох турів криворіжанки мають 100-відсотковий результат. І вражаючу результативність — 20 забитих і жодного пропущеного м’яча.


«Дякуємо тим, хто за нас уболівав та підтримував. Суперник у нас був гідний. У першому таймі ми десь поспішали, хвилювались. Та у другій половині гри наша команда заспокоїлась та продемонструвала свій футбол. Головне наразі — не зважати на результат, а думати про покращення якості гри та сконцентруватись на наступному супернику», — сказав наставник жіночого «Кривбасу».


А головний тренер «Шахтаря» Роман Заєв наголосив, що долю матчу визначив кращий підбір виконавиць у команді суперника.

 

Що й казати, жіночий колектив донецького клубу лише починає своє становлення і може похвалитися хіба що своєю дебютною перемогою в ЧУ, котрі «помаранчево-чорні» здобули в другому турі над командою «Ладомир» із Володимира-Волинського.


Своє велике професіональне плавання в нинішньому сезоні також розпочала й жіноча команда київського «Динамо», котру після відродження очолив відомий за роботою з чоловічими командами донецького «Металурга», «Чорноморця» та Оболоні» Володимир П’ятенко.


До речі, на посаду головного тренера жіночої збірної України керівники УАФ запросили знаного в світі жіночого футболу спеціаліста Луїса Кортеса.


«З «Барселоною» він виграв фінал жіночої Ліги чемпіонів у «Челсі» — 4:0. Нам необхідно, щоб він вивів гру нашої збірної на новий рівень. Кортес також курируватиме всі наші дівочі збірні й допомагатиме тренерам жіночих команд у чемпіонаті України. Тож жіночий футбол в Україні має велике майбутнє», — зазначив президент УАФ Андрій Павелко.