Від дітей і онуків: як гурт ONUKA допомагає наближати перемогу

21.09.2022
Від дітей і онуків: як гурт ONUKA допомагає наближати перемогу

Ната Жижченко. (Фото з відкритих джерел)

У межах глобальної конференції NEARCON 2022 у Португалії відбулася подія Ukrainian Night. Code of freedom.

 

На NEARCON розробники з різних країн світу традиційно діляться досвідом та знайомляться з різними сучасними стартапами.

 

«Українська ніч», яка відбулася в межах цієї конференції, мала на меті ознайомити учасників з Україною, її унікальною культурою, стилем, національною кухнею та музикою. Хедлайнером цього заходу став український електро-фолк-бенд ONUKA.

 

Солістка гурту Ната Жиж­ченко згодом написала у фейсбуці, що під час «Ночі» вдалося зібрати понад мільйон гривень.

 

«Частина цих коштів піде на закупівлю модульних зовнішніх фіксаторів, яких потребують українські лікарні через збільшення кількості постраждалих. Інша частина суми буде спрямована на підготовку до зими відрізаних від цивілізації районів Харківської області: на закупівлю обігрівачів, продуктів харчування та засобів гігієни», — додала в своєму дописі лідерка гурту.


Тим часом ONUKA продовжує гастролювати з благодійними концертами світом. Тільки у вересні гурт виступив у Естонії, Румунії, Португалії. Перед тим, улітку, був тур у США. Надалі заплановано концерти в Німеччині та Польщі, плануються виступи в Ізраїлі.

 

«Продовжуємо показувати, як звучить Україна, продовжуємо розповідати, що в Україні сьогодні триває війна, та вчергове нагадуємо світові про нашу сміливість, продовжуємо перераховувати зібрані кошти на потреби ЗСУ та наближаємось до перемоги», — додає ONUKA.


Крім того, Ната Жижченко є амбасадоркою фонду «Це моє місто», який займається адресною допомогою громаді міста Чернігів. Тому частину коштів з кожного концерту спрямовують на відновлення зруйнованих домівок та потреби містян Чернігова.


До речі, в Чернігові розташований будинок її дідуся, який навчив Наталю грати на сопілці, прищепив любов до музики й України.

 

Увесь попередній довоєнний рік Наталя з чоловіком реставрували це родинне гніздо і в березні планували тут відсвяткувати день народження співачки.

 

У будинку, збудованому ще в 1904 році, виросло кілька поколінь Наталиних предків. Він пережив дві світові війни, а тепер випало пережити й третю.

 

Оселя справді є неймовірно красивою — прикрашена вирізьбленим із дерева «мереживом». Це справжній музей і пам’ятка архітектури.


«Я виросла в цьому будинку, там і навчалася музики. Це цитадель моєї творчості, захоплення народним мистецтвом, мого дитинства. Все в житті оберталося навколо цього будинку, де постійно були гості, де лунали музика та співи», — розповіла співачка в інтерв’ю виданню Vogue. — Це був довгий процес, ми намагалися зберегти всю автентику: підвіконня, стіни, стелю, меблі, які виготовив мій прадід, скатертини, рушники, майстерню дідуся, яку він сам облаштував».

 

Будинок, на щастя, вцілів під час обстрілів. Хоча Ната навесні була сповнена рішучості й запевняла: «Якщо знищать — буду піднімати його з попелу»...