Гроші перемоги: як успіхи ЗСУ «стимулюють» грантову підтримку бюджету України

14.09.2022

У вересні уряд України вперше опинився в приємній ситуації «незалежності» від Національного банку, до якого не потрібно звертатись із проханням про гроші.

 

За даними Міністерства фінансів, у серпні до загального фонду державного бюджету надійшло 204,6 млрд грн. Це найбільше надходження з початку широкомасштабного вторгнення росіян на нашу територію.

 

Загалом сукупні серпневі грошові надходження значно перевищили сукупні видатки: 305,6 млрд грн проти 256,6 млрд грн,  підрахував заступник голови фінансового комітету Верховної Ради Ярослав Железняк (фракція «Голос»).

 

Часткове розблокування портів Великої Одеси дало змогу збільшити експорт на 25%, тож серпень став найкращим місяцем для держбюджету з початку повномасштабної війни.


Вирішальну роль усе ж відіграли гранти донорів. В останньому літньому місяці наша країна отримала рекордну місячну суму іноземної допомоги — $4,6 млрд.

 

Це дало змогу не тільки поповнити на 3 млрд міжнародні резерви НБУ до обсягів травня (25,4 млрд доларів), а й скоротити потреби уряду в емісійному фінансуванні з боку Нацбанку зі 105 млрд грн у червні до 30 млрд у серпні.


Олександр Паращий, аналітик Сoncord Capital, пише: «Починаючи з квітня, грантова підтримка бюджету стабільно зростала, чим ми повинні завдячувати ефективному опору ЗСУ, який збільшував віру наших західних партнерів у майбутнє України, а також тримільярдному подарунку від США на День Незалежності».

 

Але, на жаль, своїх доходів Україні не вистачає навіть на покриття видатків на оборону — через збитки, спричинені війною, в НБУ очікують, що загалом за рік падіння ВВП складе 33%. При цьому щомісячні потреби фінансування бюджету українські політики та урядовці оцінюють у $5 млрд.

 

На жаль, свято Незалежності у нас буває лише раз на рік. Треба якось натякнути нашим партнерам й на Покрову. Експерти з оптимізмом дивляться на осінь: нещодавно Рада ЄС схвалила пропозицію Європейської Комісії виділити Україні другий транш макрофінансової допомоги в розмірі 5 млрд євро із загальної суми 8 млрд євро, які планувалося надати до кінця року. Прорвались на Харківщині? Прорвемося й на економічному фронті!