Укрпошта випустила конверт на честь 25-річчя Українського тижня моди

14.09.2022
Укрпошта випустила конверт на честь 25-річчя Українського тижня моди

Авторка лімітованого конверта — Зінаїда Кубар. (Фото надане пресслужбою.)

«Про високе. 25 років UFW. Наші геніальні дизайнери підривають свідомість фешнсимпатиків по всьому світу в рамках 51-го сезону — Мальта, Копенгаген, Будапешт, Берлін, Відень, Мілан, Лос-Анджелес, Брюссель. Ми не пропускаємо жодного сезону», — написав днями генпродюсер UFW Володимир Нечипорук.


Єдиною подією 51-го сезону Ukrainian Fashion Week у період дії воєнного стану безпосередньо в Україні стала презентація нового поштового конверта, випущеного на честь чвертьстолітньої­ дати UFW.

 

Цей випуск планували ще у 2021 році, але з початком повномасштабної війни всі затверджені плани довелося поставити на паузу.

 

Бо Укрпошта перейшла у режим нон-стоп із випуску поштової продукції воєнного часу — про війну, про українських героїв і про те, як наближають нашу Перемогу всі: військові на острові Зміїний, пес Патрон, юні художники…


Коли Володимир Нечипорук запитав, що там з нашим конвертом, відповіді не було. Тоді генпродюсер UFW, який активно волонтерить останні пів року, сказав приблизно таке: саме цього і прагне ворог — щоб ми злякалися і скорилися. І вирішили позбавити ворогів шансу спаплюжити свято, до якого йшли 25 років.


Автором художнього конверта стала українська художниця Зінаїда Кубар. Вона ж — автор поштової марки, що була випущена Укрпоштою у 2017 році до 20-річчя Ukrainian Fashion Week.

 

Конверт, тираж якого лише 100 тисяч, прикрашає фрагмент перфомансу «Калина». Цей перфоманс мисткиня презентувала в Нью-Йорку в 2017 році в рамках своєї дебютної виставки «4.5.0» (у розмовах українських військових це означає «все спокійно»).


Як відомо, калина символізує жіночу долю, намисто — душу. Дівчина замість намиста одягає на себе долю часів, бо саме війна принесла на нашу землю втрати матерями своїх синів, жінками — чоловіків, молодими дівчатами — майбутніх наречених.

 

У рамках того перфомансу та відтепер на конверті намисто «заплакало». У такий спосіб художниця Зінаїда Кубар підкреслила трагедію війни, яку переживає Україна вже дев’ятий рік.


Доповнює композицію фото зруйнованої частини Києва (Софіївська Борщагівка). Світлина зроблена відомим оператором та фотографом, а зараз і військовим ЗСУ Сергієм Михальчуком, який із 25 лютого до 4 квітня фіксував наслідки повномасштабного вторгнення та агресії росії.


«Ми не звикаємо до війни, ми маємо призвичаїтись жити під час війни. Із сиренами, виставками і концертами в бомбосховищах, донейтами на все, оплакуванням побратимів і посестр... Ми мусимо жити і перемагати. Попри все. Поплакали, сльози витерли і далі ї***ти на своїй ділянці», — переконує Володимир Нечипорук.