Дергачівець Олександр Коломієць 24 доби мандрував Україною, збираючи гроші для захисників

01.09.2022
Дергачівець Олександр Коломієць 24 доби мандрував Україною, збираючи гроші для захисників

Олександр Коломієць у Львові.  (Фото зі сторінки у фейсбуці.)

Із Дергачівського будинку культури, який зруйнувала російська ракета на Харківщині, Олександр Коломієць на велосипеді з українським прапором проїхав через усю країну, аби залучити кошти для купівлі квадрокоптера на потреби армії.

 

Багатокілометровий велотур ландшафтного дизайнера розпочався наприкінці липня в Дергачах і пройшов через Полтаву та Київ, Волинь і Галичину, а звідти — на південь до Одеси і назад, через Дніпропетровщину.


Олександр, який із початку війни допомагав військовим, рятував тварин з екопарку, поставив перед собою благородну мету — зібрати 94 тис. гривень для купівлі квадрокоптера DJI Mavic 3.

 

«Якось увечері прийшла до мене ідея — давай поїду зберу кошти на квадрокоптер. Товариш почав мене відмовляти, але це ще більше переконало мене, що треба їхати. Залишив тварин на товариша, а наступного ранку сів на велосипед і поїхав», — розповідає мандрівник.


Перед тим як вирушити в подорож, він зайшов до районної адміністрації та обміняв на новий той прапор, який висів біля будинку культури в момент прильоту російської ракети.

 

Маршрут Олександр проклав ще до війни — мріяв навесні 2022-го об’їхати всю Україну на автомобілі. Взяв каремат і ковдру з фольги — на випадок, як доведеться ночувати просто неба.

 

Спав на горищі розваленого сараю, в друзів удома, іноді в готелях. По дорозі вів блоги на Facebook та TikTok і збирав донати на карту.

 

«Збирати живі гроші в дорозі небезпечно, тому я просив перерахувати їх на картку, хоча були такі люди, які, дізнавшись про мою мету, давали готівку», — розповідає чоловік.


Дергачівець був приємно вражений тим, як українці в усіх без винятку регіонах були готові прийти йому на допомогу.

 

На Полтавщині водій фури підвіз його, коли почалася злива; на Рівненщині незнайомець пригостив чорницями; біля Одеси в спеку жінка зупинилася, аби дати мандрівнику води.


Нині, каже Олександр Коломієць, в нього є друзі з усієї країни. За 24 доби подорожі він долав по 100, а іноді й по 200 кілометрів за день, побував і на Говерлі, і в Одесі біля моря.

 

Миколаїв довелося об’їхати — того дня місто закрили для боротьби з коригувальниками ворожого вогню.


Олександр Коломієць уже вдома. Незважаючи на те, що він зібрав чимало донатів, на мету все ж таки не вистачило якихось 7 тисяч гривень.

 

«Якщо знайдемо десь квадрокоптер дешевше і щось залишиться, то дуже хочу купити хлопцям бензопилку. Я їм давно обіцяв, а вони вже будують бліндажі, готуються до зими», — ділиться планами небайдужий мандрівник.


Усі охочі допомогти Олександрові Коломійцю з Харківщини, а фактично — ЗСУ, можуть перерахувати кошти на його картку: 5168 7422 4453 3794.