Матеріальний аспект віртуальної реальності: як IT-спільнота підтримує Збройні сили України

01.09.2022
Матеріальний аспект віртуальної реальності: як IT-спільнота підтримує Збройні сили України

Заробив — поділися з армією. (Фото з сайту mykharkov.info.)

Під час війни IT-послуги стали єдиною сферою бізнесу, яка зросла в поточному році в порівнянні з 2021-м.

 

Тож ця галузь стала лідером українського експорту, обійшовши транспорт. Тільки в першій половині 2022 року обсяг експорту комп’ютерних послуг становив $3,74 млрд, що на 23% більше, ніж за аналогічний період попереднього року.

 

Незважаючи на воєнні дії, зарплати українських програмістів у першому півріччі 2022 року теж зросли: медіана у червні становила $3 тис. 400 проти $3 тис. 300 у грудні 2021 року.


На початку року в ІТ-галузі України працювало понад 250 тис. фахівців, із яких виїхали за межі країни 50-57 тисяч — це переважно жінки.

 

Попри упере­дженість щодо «нежіночої» професії, частка жінок-фахівців в українському ІТ-сегменті за останні 10 років зросла втричі й досягла 24 відсотків, про це свідчать дані дослідження, проведеного компанією GlobalLogic. При цьому близько 30 відсотків керівних посад займають саме жінки.


Цифрова спільнота не тільки «тримає» економіку країни, а й активно донатить на Збройні сили України. На початок 2022-го  в  нашій країні нараховували 5 тисяч бізнесів, пов’язаних із високими технологіями.

 

Майже кожен із них або має власний фонд, або переказує кошти армії, волонтерам, пораненим бійцям, переселенцям, притулкам для тварин тощо.

 

У середньому один айтішник регулярно віддає на благодійність $270, за результатами опитування порталу  DOU. Згідно з дослі­дженням IT Research Resilience, постійно донатить щонайменше 203 тисячі людей з індустрії, це чотири фахівці з кожних п’яти, загальна сума може доходити до $55 млн щомісячних внесків, а це вже більш ніж мільярд гривень на потреби ЗСУ.


На День незалежності міжнародна IT-компанія Dadex оголосила амбітну мету — зібрати за два місяці мільярд євро для України. Так, не гривень, а євро.

 

Офіційно проєкт допомоги Україні з символічною назвою «Фенікс» стартує 3 вересня. Стислі терміни? Та ви не знаєте айтішників! Ще в травні 2022-го українська IT-спільнота буквально за день «скинулася» на безпілотник для ЗСУ за $1 мільйон.