Воєнний ЧУ стартував: ключовим аспектом турніру буде безпека

24.08.2022
Воєнний ЧУ стартував: ключовим аспектом турніру буде безпека

Після тривалої перерви криворізький «Кривбас» знову грає в найсильнішій футбольній лізі України. (Фото fckryvbas.com.)

Український футбольний чемпіонат серед елітних команд вирушив у довгу дорогу.

 

У День Державного прапора в Україні пройшли перші чотири поєдинки стартового туру ЧУ-2022/2023.

 

До цього моменту переважна більшість команд УПЛ не грала офіційні матчі понад 250 днів.

 

І хоча повномасштабна агресія рф проти України триває, рішення про відновлення футбольних змагань у країні було підтримано на найвищому державному рівні.

 

«Це правильне рішення, адже футбол — це невід’ємна частина суспільного життя країни. Ми маємо показати світу, що живі і що, незважаючи на війну, у країні грають у футбол. Це момент, яким Україна зможе пишатися», — наголосив голова Комітету арбітрів УАФ італієць Лучано Лучі.
    

При цьому ключовим аспектом нового чемпіонату буде безпека проведення змагань. Напередодні старту турніру міністр молоді та спорту України Вадим Гутцайт, президент УАФ Андрій Павелко, виконавчий директор УПЛ Євген Дикий та президент ПФЛ Олександр Каденко підписали документ, у якому окреслені вимоги до додаткових заходів безпеки під час проведення футбольних матчів.
    

Заступник голови Військової адміністрації Києва Сергій Клявлін наголосив на важливості повного виконання прописаних там дій, особливо під час повітряної тривоги: «Матч одразу має зупинитися, усі присутні на стадіоні мають перейти в бомбосховище та перебувати там до кінця повітряної тривоги. Ми всі розуміємо важливість поновлення футбольних змагань в умовах війни, але водночас підкреслюю: найважливіше в такий ситуації — не спортивний результат, а безпека».
    

А застосовувати безпековий протокол організатори футбольних змагань були змушені вже в перший день офіційного старту футбольного сезону в Україні, коли 22 серпня в Києві та області проходили три матчі чемпіонату УПЛ серед команд U-19.
    

Реагувати на сигнал повітряної тривоги довелося учасникам матчу «Чорноморець» — «Верес», який проходив на стадіоні Олімпійського професійного коледжу ім. І. Піддубного.

 

Як повідомив Андрій Павелко, відповідно до протоколу безпеки всі учасники й організатори поєдинку перейшли в укриття, а після того, як військові орієнтовно за 20 хвилин повідомили про відбій тривоги, команди завершили матч.
    

«Сьогодні успішно відбулися одразу три поєдинки команд U-19 УПЛ. Це означає, що особливий футбольний сезон в умовах повномасштабної війни стартував! Усупереч численним перешкодам і зневірі скептиків футбол в Україні відроджується!» — наголосив очільник УАФ.
    

Команди-учасниці прем’єр-ліги з нетерпінням чекали поновлення офіційних змагань. Міцні середняки, як-то «Олександрія», за словами її президента Сергія Кузьменка, готова боротися за медалі.

 

Водночас «Кривбас», котрий після тривалої перерви повертається до еліти, під проводом Юрія Вернидуба, прагнутиме посісти місце в зоні єврокубків.
    

Загалом, від нового чемпіонату країни варто чекати гострої боротьби, адже без вагомої легіонерської підтримки пара флагманів українського футболу не матиме відчутної переваги над конкурентами.
    

А те, що учасники ЧУ-2022/2023 заряджені на боротьбу, свідчить і відсутність між ними остаточної згоди на створення в українському футболі єдиного ТВ-пулу.

 

Іще кілька тижнів тому, коли УПЛ оголосила про підписання трирічного контракту з Setanta sports, здавалося, що суперечок у цьому питанні більше не буде.

 

Утім напередодні старту чемпіонату стало відомо, що четвірка клубів — «Динамо», «Дніпро-1», «Зоря» та «Металіст» — співпрацюватиме з іншим партнером, медіагрупою «1+1».

 

Точніше, як кажуть представники «Плюсів», вони просто продовжать реалізацію довгострокових контрактів, раніше підписаних з цими клубами.
    

Виконавчий директор УПЛ Євген Дикий заявив, що рішення загальних зборів клубів прем’єр-ліги обов’язкове до виконання всіма учасниками ліги й у разі порушення домовленостей УПЛ діятиме згідно з нормативно-правовими документами.

 

Схоже, що консенсусу в питанні створення єдиного ТВ-пулу команди УПЛ досі не знайшли, утім видається, що наразі це не найголовніша проблема вітчизняного футболу.