На Київщині планують збудувати сучасний завод із переробки будвідходів

18.08.2022

Війна в Україні принесла величезну біду: тисячі загиблих, скалічених військових і цивільних, зруйновані російськими «визволителями» міста й села.

 

Наша держава, де бойові дії триватимуть ще невідомо скільки, вже зараз отримала пальму першості у світі із замінування — 1/5 частина території України забруднена вибухонебезпечними предметами. На розмінування підуть роки, а на відновлення екології — десятиліття.
    

Також великою проблемою стало будівельне сміття, якого вже зараз через бойові дії накопичилося мільйони тонн. Де все це подіти?
    

До вирішення нагального питання почали підключати зарубіжних партнерів. І «першою ластівкою» в цій царині стали переговори з представниками ізраїльської компанії GreenMix, які готові інвестувати в будівництво на Київщині заводу з екологічної переробки будівельного сміття.
    

«Це дуже важливий проєкт. Адже щодня ми боремося з наслідками військової агресії росії в столичному регіоні. Зокрема, з подвір’їв зруйнованих будинків вивозимо сотні тонн будівельного сміття. Нам важливо не лише налагодити процес утилізації, а й переробляти будівельне сміття з урахуванням високих стандартів екологічності. Тому цей проєкт — інвестування в майбутнє нової Київщини», — повідомив голова Київської обласної військової адміністрації Олексій Кулеба.
    

Щоправда, поки що точні терміни початку будівництва та місце розташування майбутнього підприємства не розголошуються.

 

Пан Кулеба зазначив, що будівництво такого заводу необхідне, адже на подвір’ях будинків, що потрапили під обстріли рашистів, накопичилися гори будівельного сміття, яке потрібно кудись вивезти й утилізувати.
    

Житло киян, зруйноване ракетними ударами москалів, відновлять за всіма сучасними нормами. У червні в столиці розпочали відбудову 11 таких будинків.
    

Київщина стане першим майданчиком в Україні та показовим кейсом для інших регіонів з демонтажу, утилізації та переробки будівельного сміття.

 

Раніше Бориспільська та Броварська громади вирішили створити спільне комунальне підприємство із сортування та переробки побутових відходів і сміття. Для нього вже обрали ділянку.