В українському футболі створили єдиний ТВ-пул, а «Динамо» та «Дніпро-1» вперше зіграють у ЧУ в листопаді

18.08.2022
В українському футболі створили єдиний ТВ-пул, а «Динамо» та «Дніпро-1» вперше зіграють у ЧУ в листопаді

Вітчизняні футбольні клуби завершують підготовку до старту нового сезону. (Фото з сайту uaf.ua.)

Як і афішував раніше міністр молоді та спорту України Вадим Гутцайт, новий чемпіонат країни в елітному футбольному дивізіоні розпочнеться 23 серпня.
    

Про це стало відомо після оприлюднення УПЛ офіційного календаря на сезон 2022/2023 років.

 

Перша частина чемпіонату триватиме до 26 листопада. Після зимової паузи рестарт турніру має відбутися 4 березня 2023 року, а завершиться ЧУ 3 червня.
    

Утім, щойно календар вийшов у світ, організаторам змагань одразу довелося вносити в нього корективи.
    

Річ у тім, що в дні проведення стартового туру двоє повпредів України на міжнародній арені гратимуть свої єврокубкові дуелі.

 

«Динамо» 23 серпня проведе матч-відповідь раунду плей-оф Ліги чемпіонів проти «Бенфіки», а «Дніпро-1» на аналогічній стадії Ліги Європи 25 серпня зіграє з кіпрським АЕКом. Відтак свої поєдинки першого туру ЧУ ці колективи зіграють лише 6 листопада.
    

Розпочнеться ж новий турнір поєдинком «Шахтар» — «Металіст-1925». При цьому, варто відзначити, в новому сезоні УПЛ змагатимуться одразу два «металісти» з Харкова.
    

За кілька років пройшовши процедуру повторного становлення, на велику футбольну арену повертається «Металіст», який знову опинився в сфері впливу Олександра Ярославського.

 

Щоправда, після повномасштабного вторгнення росіян в Україну інтерес цього харківського бізнесмена до своєї футбольної команди суттєво впав.

 

Що казати, коли перед стартом нового сезону клуб залишили дві ключові персони: Євген Красніков склав повноваження віцепрезидента «Металіста», а Олександр Кучер зійшов з тренерського містка.
    

При цьому обоє фахівців перебралися на роботу в «Дніпро-1». У нинішньому сезоні дніпряни дебютують у єврокубках, а після несподіваного переходу Ігоря Йовічевича до «Шахтаря» «Дніпру-1» в екстреному режимі довелося шукати нового керманича. Тандем Краснікова (у ролі спортивного директора) та Кучера виглядає багатообіцяючим.
    

А разом із четвіркою південноамериканських легіонерів, які в міжсезоння з’явилися в команді, «Дніпро-1» може розраховувати на пристойний результат як на євроарені, так і у внутрішньому чемпіонаті.
    

Водночас вітчизняні флагмани в новому сезоні ставку роблять на українських виконавців. Що в «Динамо», що в «Шахтарі» легіонерів практично не залишилося, і в цьо­му контексті вирішальним у боротьбі за чемпіонство повинні стати внутрішні резерви, тобто свій потенціал мають продемонструвати клубні вихованці.
    

Що ж до телевізійної трансляції поєдинків ЧУ, то вперше у вітчизняної елітної першості з’явився один телетранслятор. Після багатьох років спорів та суперечок засновникам УПЛ нарешті вдалося створити єдиний телепул.

 

І тепер упродовж трьох сезонів поєдинки ЧУ транслюватиме міжнародна спортивна платформа Setanta Sports. За продаж прав на трансляцію матчів кожен із клубів отримуватиме близько 100 тисяч доларів на рік.
    

«Важлива умова успішного старту першого в історії футболу чемпіонату в умовах війни й подолання всіх перешкод на цьому шляху — це єдність і взаємопідтримка клубів-учасників. Адже в усіх нас спільна мета — перемога України й відродження українського футболу!» — заявив очільник УАФ Андрій Павелко.