Курс долара — всьому голова: як війна вплинула на ціни і на що чекати далі

11.08.2022
Курс долара — всьому голова: як війна вплинула на ціни і на що чекати далі

(Фото з сайту agropolit.com.)

Як кажуть, біда не приходить одна, а війна не приходить без інфляції — ціни ростуть не по днях, а по годинах.

 

Деякі товари, як, наприклад, сіль, здорожчали в рази. Як прогнозують експерти, це ще далеко не кінець: ціни будуть дертися вгору і надалі.

Чому все дорожчає?

Вартість багатьох товарів у першу чергу залежить від курсу долара, а він зараз дуже нестабільний. Тому ті категорії виробів, ціни на які виставлені в доларах, будуть зростати відповідно до змін курсу долара.


Те саме відбуватиметься з товарами, привезеними до нас із ЄС — на них теж впливає курс, тільки євро.


«А чому ж тоді дорожчають українські товари, які не повинні залежати від валютного курсу?» — запитаєте ви. Втім це не зовсім так. Бо ціни на пальне, які все ж прив’язані до долара, теж виросли.

 

Крім того, у вартість товару закладається ціна за ризик — у це важко повірити, але іноді товари доводиться транспортувати ледь не під обстрілами і по зруйнованих дорогах, де з легкістю можна «спіймати» міну. Саме через ці ризики збільшується ціна на товари.


Інша справа, коли відбуваються банальні маніпуляції з цінниками на вже давно завезені товари. Ось яку історію розповіла нам двадцятирічна Оля, яка, готуючись до дня народження свого хлопця, вирішила придбати на подарунок нову акустичну гітару.


На інструмент дівчина збирала зо пів року і завбачливо за декілька днів до покупки перевірила її ціну — 6 тисяч 500 грн. Але в день купівлі інструмента той коштував уже 7 тисяч 800 грн!


Продавець пояснив це тим, що, мовляв, ціни на музичні інструменти залежать від курсу долара, а «зелений» якраз за два дні до того сильно здорожчав. Дівчина все ж купила гітару, хоча переплатила 1300 грн. Добре, що гроші на такі непередбачувані витрати в неї були…  


Чи справедливо вчинив продавець, змінивши ціну на вищу, адже закуп був іще старий, — судити не нам, але факт залишається фактом: навіть якщо ви маєте на меті купувати щось велике в такий час, то будьте готові до додаткових витрат. Адже ціни сьогодні геть непрогнозовані, навіть на товар, який припадає пилом у крамницях ще з довоєнних часів.

А як в окупації?  

Найскладніша гуманітарна ситуація наразі на тимчасово окупованих територіях, там ціни на товари з обох боків (як російських, так і українських) накручені до неможливості — причому на українські тому, що завозяться вони підпільно через декілька пропускних пунктів на свій страх і ризик, а на російські — ну, просто за те, що вони є взагалі.


Так, за хліб там просять приблизно 100 грн, а курятина обійдеться у 200-230 грн, молоко коштуватиме близько 70 грн.  Найдешевший дезодорант обійдеться в 250 грн, а шмат мила — близько 90 грн.


З будь-яким курсом та будь-якою зар­платнею вижити на таких цінах майже неможливо — при середній зарплаті в 10-15 тисяч рублів — це десь 6-9 тисяч гривень — таке завдання стає непосильним. І це розуміють навіть найзавзятіші прихильники «русского міра».


На підконтрольних Україні територіях ситуація краща — ціни тут не такі високі, проте дуже нестабільні. Борщовий набір, який уже став мірилом наших витрат, обійдеться середньо­статистичному громадянину в 124,8 грн, тоді як до війни такий набір коштував 113,2 грн.


Вплинула інфляція й на інші продукти: сметана коштує 34-40 грн, масло — 65-70 грн, олія — 60-80 грн, цукор — 28-35 грн, а гречка — 80-120 грн!


Такі ціни просто шокують людей, адже зарплати залишились на довоєнному рівні, а багато хто взагалі втратив у такий нелегкий час роботу, тому не має коштів, навіть щоб звести кінці з кінцями.


Часто, проходячи повз прилавки ринку або полиці супермаркету, можна почути зітхання людей — всі намагаються так чи інакше економити гроші, адже не впевнені в завтрашньому дні.


«Зараз намагаємось родиною не робити великих покупок, навіть не їсти десь у закладах поза домом, адже бережемо гроші: хтозна, може, завтра нам треба бути евакуюватись, — розповідає моя нова знайома з супермаркету Юлія і додає: — Дохід дуже сильно впав, роботи стало в рази менше, ніж було до війни. Я хвилююсь за майбутнє своїх дітей, не знаю, що їх чекає».

Що далі?

«Ціни в Україні будуть рости, — вважає економічний експерт Олег Пендзин. — Наскільки? Це дуже сильно залежатиме і від тривалості протікання воєнних дій, і від того, коли і в якому статусі закінчиться війна та буде зафіксовано мир, скільки сюди буде направлено репарацій з боку російської федерації, як нам будуть допомагати наші партнери. Все це дуже впливатиме на цінову ситуацію в Україні. За оцінками Нацбанку, інфляція до кінця року становитиме 20%. Ми ж очікуємо, що вартість споживчого кошика виросте ще більше — десь на рівні 30%».

 

На думку експерта, до кінця року ще зростатимуть ціни на хліб, молоко, м’ясо, а от вартість сезонних овочів і фруктів знижуватиметься. Проте голоду в Україні не буде, заспокоює експерт. Може, деяким українцям з часом і прийдеться відмовитися від якихось дорогих імпортних продуктів, але борщ і до борщу на столі українців точно буде.


 Тому все ж бережіть свої гроші в такий буремний час та воюйте на економічному фронті — донатьте на ЗСУ!