Журналіст Андрій Топчій поліг у бою під Роботиним
Журналіст та захисник України Андрій Топчій поліг під час виконання бойового завдання в районі Роботиного Запорізької області. >>
Готову продукцію демонструють заступниця декана факультету технології виробництва і переробки продукції тваринництва Лариса Кузьменко (ліворуч) та професор кафедри харчових технологій Оксана Кравченко. (Фото автора.)
Ідея Полтавського державного аграрного університету створити для навчальних цілей невеликий цех із виробництва крафтових сирів знайшла підтримку в Європейському Союзі, відтак на її реалізацію виділили кошти.
Зокрема за рахунок кошторису програми Євросоюзу «ЕРАЗМУС+КА2» було закуплено мінілінію з переробки молока.
«Змонтувавши нове обладнання й відпрацювавши технологію, до повномасштабного вторгнення росії в Україну ми встигли провести лише два пробні виробітки кисломолочного сиру, — розповідає завідувачка кафедри харчових технологій Ніна Будник.
— А коли до порівняно спокійної Полтави з районів бойових дій потягнулися біженці, і студентські гуртожитки, зокрема й нашого вишу, прихистили їх, постало питання про повноцінне харчування цих людей. От тоді й виникла необхідність у запуску мінілінії з переробки молока. До речі, наш університет — єдиний з-поміж полтавських вищих навчальних закладів забезпечує вимушених переселенців триразовим харчуванням. Таким чином, двічі на тиждень протягом повномасштабної війни ми виготовляємо сир, йогурт і передаємо їх до двох університетських їдалень».
Завдяки керівництву університету, зокрема ректору Валентині Аранчій та першому проректору Олександру Галичу, молоко до мініцеху постачають на безоплатній основі такі господарства, як виробничий сільськогосподарський кооператив «Злагода», приватне підприємство імені Калашника, державне підприємство «Дослідне господарство «Степне» Інституту свинарства і агропромислового виробництва Національної академії аграрних наук України», що в Полтавському районі.
За цей час команда співробітників вишу під керівництвом професора кафедри харчових технологій Оксани Кравченко переробила понад 3,5 тонни молока, виготовивши близько 350 кілограмів м’якого сиру, 600 літрів йогурту.
У мініцеху Оксана Кравченко.
«Наша продукція унікальна тим, що вона стовідсотково натуральна, — показуючи мені мініцех, продовжує розповідь Ніна Будник. — Свіже молоко, яке привозять одразу з ферми, пастеризуємо. Для виготовлення сиру та йогурту використовуємо винятково натуральні закваски — жодних загущувачів та синтетичних ароматизаторів. Із заквасками допомагає компанія «Білагро», з якою маємо давню плідну співпрацю».
А ще команда співробітників університету на чолі з Оксаною Кравченко полюбляє експериментувати, демонструє творчий підхід до справи. Якщо спочатку Лариса Кузьменко, Олена Мироненко та інші виготовляли просто класичний, схожий на адигейський сир, то згодом, аби зробити його ще смачнішим, почали додавати кріп, інші ароматичні трави.
А під час університетських заходів презентували сир м’який із базиліком, в’яленими томатами та часником, а ще — з куркумою або ж з оливками та лимоном.
«Та чи не найбільше поціновувачам нашої молочної продукції сподобалися різнокольорові сирні кульки (їхня структура більш пружна й однорідна порівняно з кисломолочним сиром), мариновані в олії й обваляні в сухому кропі, паприці, тій же куркумі, суміші перців, базиліку тощо. А до їдалень передаємо отакі кружала м’якого сиру, — показує Ніна Будник, — там їх потім нарізають і подають порціями».
Зі звичайного ж кисломолочного сиру кухарі готують сирники, сирні запіканки тощо. Ці страви також користуються популярністю серед людей, які змушені були покинути обжиті домівки.
«У нас же кафедра харчових технологій, — нагадує насамкінець Ніна Будник, — тож наші студенти й морозиво з натуральних вершків виготовляли, і кекси випікали. Діти вимушених переселенців ці кекси потім розписували, дегустували морозиво. 450 осіб із Харківської, Сумської, Донецької й Луганської областей (серед них 100 дітей) мешкають в університетських гуртожитках, декого з них уже знаєш в обличчя».
«Матеріал підготовлено в рамках проєкту «Ми з України!», ініційованого Національною спілкою журналістів України».
Журналіст та захисник України Андрій Топчій поліг під час виконання бойового завдання в районі Роботиного Запорізької області. >>
Головний сержант бригади, який був зразком сержантського корпусу, та виховав сотні видатних бійців. Він був одним з тих, хто створював піхотний батальйон за стандартами НАТО у складі 4-і бригади швидкого реагування Нацгвардії. >>
Одна з останніх робіт художниці-керамістки Наталії Матвійчук, що має назву «Шлях, який потрібно пройти», можна сказати, стала пророчою. >>
В Україні, згідно з указом президента, у квітні-травні пройде демобілізація строковиків, які були призвані до повномасштабної війни. >>
«Найдорожче сало в Україні» — це такий собі їстівний «сувенір», який придумали Віталій та Марина Мостові з Полтави. >>
Олександр Бакликов, який добровільно мобілізувався, поліг у бою. Разом із побратимом він потрапив у засідку окупантів і закрив його від ворожого кулеметного вогню. >>