Зловити і зберегти мить: фотограф із Полтави проводить безплатні весільні фотосесії для військових

28.07.2022
Зловити і зберегти мить: фотограф із Полтави проводить безплатні весільні фотосесії для військових

Сергій Мошенко фотографує чергову пару молодят — Івана Олійника та його обраницю Ангеліну. (Фото автора.)

Пояснюючи, як виникла ідея безплатних фотосесій весіль військових, полтавський весільний фотограф Сергій Мошенко зазначає: десь у квітні помітив, що дуже багато військовослужбовців одружуються, от і захотілося якось їх підтримати, віддати данину поваги.

 

«Дуже вдячний їм за те, що маю можливість тримати в руках фотоапарат, а не зброю, — зауважує молодий чоловік. — І хоч, коли домовляємося про зйомку, багато хлопців говорять: та ми в змозі, мовляв, заплатити, я наполягаю на своєму, бо таке моє внутрішнє переконання».

Війна дала розуміння, що відкладати життя на потім немає сенсу

Усе почалося з того, що Сергій Мошенко виклав згадану ідею на своїй сторінці в Instagram. І оскільки він має велику аудиторію підписників, багато хто її підтримав, почавши «репостити». Зараз пари молодят самі звертаються до Сергія, домовляються з ним про день і час фотозйомки.


«Оце сьогодні фотографуватиму вже сьому пару, — розповідає мені фотограф перед зйомкою. — Усіх молодят добре пам’ятаю. Зі знайомих була лише одна пара — це Катерина Бабіч і Вадим Ямщиков. Їхню весільну фотосесію ми провели дуже швидко, бо вранці Вадим зробив пропозицію руки й серця, а ввечері йому потрібно було повертатися до своєї військової частини. Загалом у кожної пари — своя історія. Звичайно ж, більшість наречених планували класичне весілля, тобто воно було у планах, а війна їх пришвидшила. Деякі ж молодята вирішили одружитися тому, що військових переводять на лінію фронту і вони, так би мовити, не знають, що буде далі, а тому живуть тут і зараз».


Сергій жартує: складність таких весільних зйомок лише в тому, що парубки часто одружуються у військовій формі, а тому їх погано видно на тлі зелені. Втім під час війни й дівчата не завжди дотримуються умовностей: не всі з них на церемонію одруження вдягають весільну сукню. А загалом для весільного фотографа це звична робота.

 

«Так, це стовідсотково безплатна зйомка, — іще раз наголошує Сергій Мошенко. — Зрозуміло, пари, які беруть шлюб під час війни, як правило, відмовляються від традиційних весільних гулянь, обмежуючись лише розписом у РАЦСі і прогулянкою містом із фотозйомкою. Фотолокації зазвичай обираю сам. Найчастіше зйомка відбувається в центрі міста. У підсумку ж молодята отримують близько сотні світлин. Відгуки про них тільки позитивні, усі лишаються задоволені».


Того дня, коли стала свідком чергової Сергієвої фотозйомки, одружувалися Іван Олійник, який несе службу в охороні міського військкомату (а в 2015—2016 роках був учасником АТО), та його обраниця Ангеліна (дівоче прізвище — Борщова). Хлопець і дівчина розповіли, що знають одне одного дев’ять років, а от у серйозних стосунках перебувають лише кілька місяців.

 

«До одруження частково підштовхнула війна, — зізнається Іван. — Можливо, у мирний час усе було б інакше. Війна дала всім нам розуміння, що завтра може й не настати, а тому відкладати життя на потім просто немає сенсу. У нас сьогодні лише реєстрація шлюбу. Весілля ж, думаю, буде пізніше, коли в Україні настане мир. Те, що фотозйомка від Сергія Мошенка безплатна, дуже приємно. Але, якщо чесно, усе ж виникає бажання заплатити».


Нині до ініціативи Сергія приєдналися й інші спеціалісти: відеографи, перукарі, візажисти, декоратори тощо. І в «челенджах» з інших міст відзначається: ми теж, мовляв, будемо безплатно «фоткати» військових, як полтавець Сергій Мошенко. Таким чином, уже утворився своєрідний благодійний рух.


«Як ви вже зрозуміли, весілля військових часто бувають спонтанними, тож пари до них особливо не готуються, просто не мають на це часу. Для них головне — розписатися в РАЦСі. І коли їм пропонують фото- та відеозйомку, роблять нареченій макіяж і зачіску, виготовляють букет тощо, молодята інакше сприймають цю подію, підносяться духом, радіють, мов діти. Тобто спільними зусиллями створюємо для них маленьке свято», — резюмує Сергій.

Від продажу листівок із «військотиками» вже виручили 70 тисяч гривень

Розповідаючи про ще один свій проєкт, що має назву «Військотики», фотограф пояснює: хотів використати власні професійні навики, аби надати фінансову допомогу армійцям.

 

«У соцмережах зустрічав багато фотографій наших міцних вояків із врятованими котиками, песиками — це щось таке миле, світле, на що неминуче відгукується душа. Такі знімки дуже виграшні. Ідеєю про те, що хотів би сфотографувати військовослужбовців із котиками, а тоді виготовити листівки й реалізувати їх, поділився з Катериною Бабіч, яка задіяна в роботі центру громадського руху «Оборона Полтави». Мені підшукали військових, ті приїжджали у справах до штабу «Оборони Полтави», де я якраз влаштував фотозону».

 

Заздалегідь на своїй сторінці в Instagram молодий чоловік розмістив оголошення про те, що для певного проєкту потрібні чотирилапі. Для якого саме, не уточнив — усе вирішили тримати в секреті, доки не надрукують листівок.

 

Попри це, полтавці почали приносити на фотозйомку своїх домашніх улюбленців. І коли приїжджали військові, Сергій фотографував їх разом із милими тваринками.


«Дуже задоволений цим проєктом, — ділиться він. — Хоч, якщо чесно, було доволі складно пояснити воякам у бойових обладунках, чому вони мають фоткатися з котиками. Але коли передав їх до рук дорослих чоловіків, тим навіть сподобалася ця ідея. До речі, троє військових прийшли на фотозйомку зі своїми домашніми улюбленцями. Загалом на світлинах представлені й розвідники, і КОРДівці, і військові медики, і бійці тероборони, і просто солдати ЗСУ. Хлопці — великі молодці. Дуже радий, що вони погодилися на зйомку, знайшли на це час. До слова, разом із КОРДівцем знялася кішечка, яку врятували під час обстрілів Харкова й символічно назвали Джавеліною».


У підсумку було надруковано 14 листівок — по 100 штук кожної. Попри те, що продаж їх стартував у червні, за них уже вдалося виручити 70 тисяч гривень.

 

«І взагалі проєкт вийшов за межі Полтави, став популярний, — стверджує мій співрозмовник. — От сьогодні маю давати інтерв’ю на цю тему ще й хмельницькому телебаченню. Тільки недавно виставив відео про «військотиків» у TikTok — і воно вже набрало близько 60 тисяч переглядів.


Нині розпочалася друга хвиля продажів листівок, хоч деякі з них уже розкупили. У відгуках дехто пише, що ці листівки дорогуваті — коштують по 100 гривень. У такому разі автор проєкту пояснює, що це не ціна листівки, а пожертва на армію.


«Ми пішли на такий крок, аби якомога швидше зібрати пристойну суму. Звичайно, за ці роки російської агресії українці регулярно жертвували, тож треба їх якось заохочувати, — вважає Сергій Мошенко. — Головне, що це справді діє: можна створити таку фотографію, яка принесе відчутну допомогу військовим».

«Матеріал підготовлено в рамках проєкту «Ми з України!», ініційованого Національною спілкою журналістів України».