Країна рабів, країна банкрутів: рф зазнала дефолту за зовнішнім боргом вперше за 100 років

30.06.2022
Країна рабів, країна банкрутів: рф зазнала дефолту за зовнішнім боргом вперше за 100 років

До дефолту призвели войовничі дії рашистської верхівки Кремлі.

Під вечір 26 червня для росії завершився пільговий період виплати 100 млн доларів.

 

Сума смішна, але це лише відсотки за цінними паперами іноземних кредиторів.

 

Загалом росія має заплатити 40 млрд доларів. Зважимо, що вони хотіли і можуть заплатити, але в рублях.

 

А за контрактом мають виплатити у валюті, яку вони врятували від продажу цінних паперів.

 

Тому й дефолт, технічний: брали у доларах, віддайте у доларах, а те, що іноземні банки не співпрацюють у питанні конвертації — то ваші проблеми.

 

Пастку створив Мінфін США, який дозволив усунути лазівки в санкціях, за допомогою яких росія їх обходила. Європейський Союз також впровадив санкції проти російського платіжного агента — Національного розрахункового депозитарію.


У росії інформацію про дефолт назвали «неправомірною». «Ще у травні було здійснено платіж у валюті, а те, що кошти не довели до отримувачів — не наша проблема», — заявив речник президента рф Дмитро Пєсков.

 

Але в офіційних осіб істерика та риторика змінюється від «вивсьоврьотє» до «нампофіг». Міністр фінансів росії Антон Сілуанов заздалегідь назвав цю ситуацію «фарсом», мовляв, країна має гроші, щоб заплатити за всіма рахунками, і оголосив, що вони перейдуть на обслуговування свого непогашеного суверенного боргу в розмірі 40 млрд доларів у рублях, критикуючи «форс-мажорну» ситуацію, яку буцімто «штучно створив Захід». У рублях? Серйозно?


Агентство Bloomberg зазначає, що цей дефолт став «кульмінацією все більш жорстких західних санкцій, які перекрили шляхи платежів зарубіжним кредиторам», а найбільші російські банки відрізані від світової фінансової системи.


Дефолт завжди дуже негативно впливає на країну. Її відключають від зовнішніх ринків капіталів, блокується банківська система, падають усі рейтинги, спостерігається прискорений відтік інвестицій.

 

І, звісно, ніхто не хоче мати справу з такою країною. Але все це вже сталося у рф і до дефолту. Тому наслідки для росії майже непомітні — у них і так усе погано було. Але чому ж визнання дефолту рф — важлива подія? «Моральний дефолт» росія отримала ще з 24 лютого, а технічний номінально настав лише сьогодні.

 

А після технічного дефолту можуть виникнути «крос-дефолти» — коли інші кредитори по­просять достроково виплатити гроші, а це ще декілька десятків мільярдів доларів.

 

І додатковий аргумент не мати справи з рф, який точно буде покладено в усі звіти, і навіть найбільш ризикові інвестори підуть із російського ринку: за методологією рейтингових агентств, іще 15 років щодо кредитних рейтингів росії застосовуватимуть сильний знижуючий коефіцієнт (ну, це якщо росія ще існуватиме у нинішньому вигляді так довго).

 

«Тому технічний дефолт це, звичайно, цвях. Красивий цвях, який поки що не забитий у лоб путіна. Але який уже міцно тримає кришку труни економіки окупанта», — коментує народний депутат Ярослав Железняк.


Далі — більше. Жодні іноземні кредитори не спустять того, що росія технічно не може проводити платежі, і, ймовірно, вимагатимуть погасити борги в повному обсязі.

 

Власники російського боргу (який зараз продається з дисконтом) зможуть домогтися оплати його в судах. Справа ця нешвидка, проте тут під удар потрапляють дві категорії активів росіян: держ­власність і держпідприємства з їх активами за кордоном.

 

І що більш прикольне — виручка за зовнішньоекономічними контрактами держкомпаній. Суд легко накладе арешт на виручку газпрому та роснафти, а потім ці гроші направить кредиторам.

 

Наразі офіційні особи росії кричать про те, що нафта та газ у них залишаються і величезні гроші йдуть у країну. Але за рішенням суду може трапитись, що продавати вуглеводні на експорт росія зможе, а гроші отримувати — ні.


Тим часом санкції посилюватимуться, золото та газ — на черзі. Аналітики вважають, що внаслідок санкцій (дисконти наростатимуть, танкерами багато не наперевозиш) до кінця року рф втратить від 30 до 50% експорту енергоносіїв. А це прямо чи опосередковано — 60% наповнення бюджету.


Наше улюблене гасло: санкції — працюють!