До критеріїв не дотягнули: запорізькому «Мотору» не дісталося місця в Лізі чемпіонів

30.06.2022
До критеріїв не дотягнули: запорізькому «Мотору» не дісталося місця в Лізі чемпіонів

У новому сезоні «Мотор» не гратиме в Лізі чемпіонів. (Фото з сайту ukrinform.com.)

Дев’ять сезонів поспіль лідер вітчизняного клубного чоловічого гандболу — запорізький «Мотор» — регулярно грав у Лізі чемпіонів.

 

Однак великим розчаруванням для його шанувальників стало рішення Європейської гандбольної федерації не включати українського чемпіона до майбутнього розіграшу елітних команд.


Заявка запорізького клубу ЄГФ, так би мовити, не задовольнила.Точніше кажучи, група з оцінювання, як ідеться в повідомленні ЄГФ, вирішила не оцінювати команду ГК «Мотор» з урахуванням вимог до матчів Ліги чемпіонів ЄГФ, оскільки є надто багато організаційних невизначеностей з огляду на поточну ситуацію ГК «Мотор».


Вочевидь, прийняти позитивне для «мотористів» рішення функціонерам ЄГФ завадила відсутність у клубу можливості проводити свої домашні матчі ЛЧ на рідній землі.


Утім, як свідчать експерти, є й інша ціла низка критеріїв, яку «Мотору» буде неймовірно складно виконати в сезоні-2022/2023.

 

Перш за все йдеться про відвідуваність матчів, привабливість для спонсорів, інтерес до команди у ЗМІ та, що важливо, ігровий потенціал самої команди.


У минулі роки власники «Мотора» були дуже щедрими на кадрові придбання. Однак цього сезону, з огляду на те, що регулярні матчі сезону він гратиме в другій німецькій бундеслізі, склад команди буде доволі скромним. При цьому тимчасовим місцем свого нового базування запорізький клуб обрав Дюсельдорф.


Зауважимо, що, згідно з оновленим форматом, у Лізі чемпіонів грає 16 команд. Перші дев’ять місць були гарантовано заброньовані за «Барсою» (Іспанія), ПСЖ (Франція), «Магдебургом» (Німеччина), «Кілем» (Німеччина), «Пік Сегедом» (Угорщина), «Віве Кельце» (Польща), «Порто» (Португалія), «Динамо» (Румунія).


Тож намагаючись потрапити до прохідної сімки у числі 12 клубів «Мотор» подав заявку до оціночного комітету ЄГФ. Однак опинився в п’ятірці невдах.

 

Щасливчиками ж стали «Ольборг» (Данія), «Нант» (Франція), «Веспрем» (Угорщина), «Вісла Плоцьк» (Польща), «Загреб» (Хорватія), «Елверум» (Норвегія) та «Цельє» (Словенія).


Утім зовсім без єврокубків запорізький клуб не залишиться й матиме змогу позмагатися в Європейській лізі ЄГФ.