«Поцілунки» сонця: головні правила безпечної засмаги

23.06.2022
«Поцілунки» сонця: головні правила безпечної засмаги

Не «допадайтеся» до сонця відразу, бо з незвички отримаєте опіки і зіпсований настрій.

Літо — час, коли сонце може «вийти з-під контролю». Це означає, що небезпека обгоріти залишається високою, і не лише у спеку.

 

Про це варто пам’ятати кожному, а особливо прихильникам засмаги. Так, під впливом сонця організм синтезує вкрай важливий для здоров’я вітамін D, тому засмага має не лише косметичний, а й терапевтичний ефект. Але за умови, що ви будете дотримуватися деяких правил.
    

Насамперед: засмагати треба поступово. Не «допадайтеся» до сонця відразу, бо з незвички отримаєте опіки і зіпсований настрій. У перші дні перебувати на сонці краще 5-10 хвилин на годину, далі поступово можете збільшити час до 15-20 хвилин.
    

Шкіру необхідно захищати спеціальними засобами. Лікарі-дерматологи радять підбирати крем із достатнім рівнем захисту. Наносити його краще заздалегідь, перед виходом на пляж. Не забувайте про капелюхи з широкими кресами й сонцезахисні окуляри.
    

Пам’ятайте про режим. Виходити на сонце для засмаги слід якомога раніше. Від 11-ї ранку до 16-17-ї години краще заховатися від сонця у приміщенні.

 

Не забувайте: згоріти можна навіть під парасолею. Вранці й увечері сонячні промені падають на землю під кутом і лагідніше «цілують» шкіру.
    

Відразу після пляжу залишки сонцезахисного крему і солоної води необхідно змити прісною водою, зволожити шкіру лосьйоном для тіла. Пересушена шкіра потребує живлення.
    

Якщо ж уникнути сонячних опіків не вдалося, скористайтеся спеціальними засобами — кремами, аерозолями, які знімають почервоніння і відчуття пекучості.

 

Пийте якомога більше води, споживайте продукти із вмістом вітаміну С (цитрусові, полуницю, шпинат), бета-каротину (моркву, капусту), вітаміну Е (оливки, горіхи). Салати заправляйте лляною олією.

 

Косметологи радять прикладати до ураженої шкіри шматочки огірка або охолоджені пакети зеленого чаю. Приймайте прохолодний душ, уникайте мила, парфумів на уражені ділянки.

 

І регулярно зволожуйте шкіру засобами на олійній основі. Прикладайте до місць опіків кубики із замороженого соку алое.